Румен Радев: Обществото ни все повече се нуждае от единение!

Президентът с обръщение по повод 100 г. от Войнишкото въстание
Обновена: 29 сеп 2018 08:57 | 28 сеп 2018 20:41, Анисия Иванова
139
Румен Радев: Обществото ни все повече се нуждае от единение!

След години на разделение обществото ни все повече ще осъзнава нуждата от единение. Това заяви държавният глава Румен Радев в свое обръщение към народа по повод навършването на 100 години от Войнишкото въстание, излъчено тази вечер по БНТ и БНР.

"На 29 септември 1918 г. разбунтувалите се фронтоваци се сблъскват с проправителствените части край Владая и Княжево. Едните са отстоявали България по фронтовете на Първата световна война и са въстанали с искане за справедлива република. Другите влизат в бой с убеждението, че бранят българската държавност от войнишки метеж. И от двете страни вярват, че жертват живота си за Родината. Бунтът е удавен в кръв. Това е датата на големия български разкол, от който ни делят точно сто години. В разни епохи той ще противопоставя републиканци и монархисти, граждани и селяни, леви и десни. Ще отнеме живота на десетки хиляди българи. Ще съсипе много съдби“, заяви държавният глава.

По думите му общонародните цели на Възраждането ни донасят свобода, Съединение и възход. "Разколът слага край на тази епоха и ще бъде белязан от братоубийства, терор и пилеене на национална енергия. Великите идеали ще бъдат погребани под безизходни спорове. Те определят и съвременния ни политически дебат, в който партийни, лобистки и индивидуални облаги закриват хоризонта на националния интерес“, допълни президентът.

"Група общественици се обърнаха към мен с инициатива за национално единение. Убеден съм, че милиони българи съзнават необходимостта от него. Съзнават, че историята не бива да слугува на политиката. Че наследените обществени разломи трябва да се преодоляват, а не да бъдат употребявани за злободневен политически бизнес. Че ожесточението от миналото, минира пътя към бъдещето“, заяви Румен Радев.

Според него е наивно да очакваме, че стогодишният разкол ще приключи днес или скоро. „Че ще завърши с победа на някоя от страните на сто и първата или някоя от следващите години. Но моралното и интелектуалното надмогване на разкола е единственият път към успеха“, подчерта той.

По думите му България е избрала пътя на европейска демокрация и трябва да гради своето бъдеще около принципите на свободата, законността, справедливостта и уважението към човека.

"Единението не закрива политическия дебат, а бди той да се провежда в името на националния интерес, с уважение към чуждото мнение и свободата на словото. Единението не е индулгенция за престъпления, а борба за законност и правосъдие, на което обществото може да разчита. Единението не може да се случи под знамето на никоя идеология, а само и единствено под знака на културата и човеколюбието.

Вярвам, че след години на разделение обществото ни все повече ще осъзнава нуждата от единение. Процесът ще е дълъг, ще срещне съпротивата на сили, които се хранят от разделението. Но, убеден съм: мъдростта ще победи ожесточението“, каза още Румен Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повече от 10 пъти са намалели преките чуждестранни инвестиции за последните 10 години, като намалението е драстично през последната година и половина, толкова за ръста в икономиката както тръби Борисов.Да вземе да запише някой курс по икономика. Проблема е корупцията, точно това е проблема и на Орбан.Ние сме следващите. Както каза Вера Йоурова комисар по правосъдието -нямате шанс за Шенген.
68
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно кой му е написал този път словото? Звучи по-различно от досегашните му. Да не е имало рокади в президентството?
67
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С русофили единението е невъзможно.
66
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко нелепо и витиевато звучат тези думи от устата точно на този президент
65
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чета коментарите и те потвърждават схващането на Маркс и Енгелс за за антагонизма, класовата борба и диктатурата! Тоест - на едно мнение сте с класиците на комунизма! както казва Смирненски - Два свята - единият излишен!
64
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва си пак въстание.
63
13
 
10
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Браво! Умен и достоен е нашия президент.
62
8
 
14
 
! Отговори
Z преди 5 години
Виждам, че на не един писач тук му е неприятна темата за единението! А защо ли? Ако бяхте го чули от Сорос, на него ли щяхте да повярвате? За единение говори за първи път по такъв начин български Президент! Ще издразнят русофобите, но Путин направи нещо много правилно в началото на управлението си - реабилитира адмирал Колчак. Това е признание към онези, различните, руснаци които се бориха за тяхната Русия. Путин прави всичко за да обедини нацията, това се опитва да направи и Радев, ама кой чува
61
11
 
13
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Марионетката Радев се озова ненадейно там, където не му е мястото, благодарение и на подигравката на политическия инженеринг на Борисов с комичната номинация на "майката на нацията" - чак не е за вярване как едноклетъчното тролско мислене продължава да се глуми за това колко сте захлупени начело с "номинирания". Половин година се държа почти прилично, после и той хвана просташката крушовска сопа и се изживява като какъв ли не - сега пък стана "единител".Нека се пробва, и без това си няма работа
60
2
 
3
 
! Отговори
Lii преди 5 години
Bla bla...stava duma samo i edinstveno za bg levove ot bg trezor...vie im gi davate gratis, a te vi gi harchat gratis....bla bla...bla
59
7
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Радев трябва да си плаща квартирата на "Дондуков" 2... - тока и водата също...
58
5
 
16
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Радев чества първият опит на партията му да направи преврат. Колко разединяващо! Обединител на нацията, а? Прочетете си коментарите и вижте колко ви е обединила речта на "обединителя" на насията за единението!
57
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунист-разединител!
56
7
 
14
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 5 години
"Радев: Обществото ни все повече се нуждае от единение!"Разеденителят на нацията ,говори за единение................
55
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много добра реч, визираща основен проблем на съществуването ни като нация!
54
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Случаен, най лесно днес е да кажеш, че комунистите са виновни и да минеш за много умен. Тук са предимно селяни земеделци, а за социалистите командването е имало добър подход - да ги хвърля на най тежките участъци. В 9 плевенска дивизия е пълно със социалисти!
53
6
 
9
 
! Отговори
Cliv преди 5 години
Pensionerski lozungi....
52
9
 
2
 
! Отговори
Тина преди 5 години
Ще гласувам за тази партия - 2022 г.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срещу разбунтувалите се войници не са само проправителствени 'части, между които юнкерите от военното училище, но и части и артилерия от 217 германска дивизия! Същата се е намирала в Крим и е насочена на помощ след пробива на Добро поле, но България капитулира!
50
3
 
6
 
! Отговори
Emno преди 5 години
Generalat si e pil tabletkite...leka nost Bulgaria...