ГЕРБ и БСП се скараха пред протестиращите майки

В ролята на помирител влезе омбудсманът Мая Манолова
Обновена: 3 окт 2018 12:55 | 3 окт 2018 12:23, Камелия Цветанова
69
ГЕРБ и БСП се скараха пред протестиращите майки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Управляващи и опозиция се скараха пред протестиращите майки на деца с увреждания. Към срещата на депутатите от ГЕРБ в палатковия лагер на протестиращите се присъедини и червеният депутат Антон Кутев, който обвини мнозинството, че бави законите, в които майките искат промени.

Според него те щели да бъдат обсъдени чак през ноември, а Даниела Дариткова от ГЕРБ отсече, че това ще стане възможно най-бързо.

И докато протестиращите мълчаха в очакване да се намери най-накрая решение за техните проблеми, в ролята на помирител влезе омбудсманът Мая Манолова.

Още по темата

"Нека да оставим политическите спорове и да седнем на една маса, за да намерим решение", призова тя.

Според нея около Закона за хората с увреждания преди последните промени е имало консенсус и с организациите на хората с увеждания, и с отговорните институции.

"Ако наистина искаме да стигнем до бюджетната процедура, трябва да се седнем и да се разберем“, настоя общественият защитник.

Майките искат на срещата да присъства не само социалният министър Бисер Петков, но и министрите на образованието, на финансите, на здравеопазването.

"Хората с увреждания не са проблем на социалното министерство, ние много искаме да излезем от социалното подпомагане, хората искат да се реализират“, коментира Вера Иванова, която стана едно от лицата на недоволните майки, които от месеци протестират под прозорците на властта.

Според нея трябва да бъдат направени финансови разчети от просветното министерство, от министерството на здравеопазването, от НОИ, а не да се говори за милиони, които ще бъдат раздадени неясно как и за какво.

Дариткова увери протестиращите, че целта е по най-бързия начин да влезе закона за хората с увреждания в пленарната зала и по най-рационалният начин парите да отидат до хората с увреждания.

"Ние поемаме гаранция, че вашите искания за бързо разглеждане и ясна финансова обосновка ще бъдат изпълнени“, обеща тя на майките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек като си представя Бойко и Нинова като кечисти и ми става ясно какви пълни гъ.зове ни управляват.
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази караница е истинска колкото кеча.
56
0
 
3
 
! Отговори
Живите мъртви в БГ преди 5 години
Като гледам снимката по-горе се сещам, че човек да започне така живота си, може и да го завърши така. Така че управляващите да внимават какво правят. А да почнеш така животът си е даже е по-страшно. Що се отнася към писанията по-долу. Нека майките, които не получават детски за децата си да излязат също на протест. Трябва да се търси по-справедливо разпределение на парите за децата. Може да се спре санирането и парите ще са в наличност. И без това е некачествено и се краде.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петя Славова не може да се пипа
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фрог първи написа тази сутрин, че още бизнесемни ще бъдат атакувани.Агенция Митници проверява Винпром Черноморско злато в Поморие, чиито собственик е банкерката Петя Славова.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нови два удара готвят прокуртурата и мега антикорупционната структура КПКОНПИ. Те ще бъдат проведени по матрицата, която бе използвана срещу бизнесмените Ветко Арабаджиев и Миню Стайков. Ударите били планирани за близките 10-15 дни. Това съобщиха за Фрог нюз два независими един от друг източникаНовият удар бил планиран, за да се отклони вниманието от действията срещу Арабаджиев и Стайков. В голяма степен обществените реакции след затварянето на заводи, складове, производствени мощности и хотел Маринела се фокусираха върху версията, че се разчистват сметки.
52
4
 
3
 
! Отговори
Нагласен протест! преди 5 години
Псевдопротест, организиран от апаратчика на БСП Антон Кутев, това разкри депутат от БСП .........
51
6
 
7
 
! Отговори
А БСП и Омбудсманът преди 5 години
не се ли възмущават от тази жена, която бута инвалидна количка със СКЕЛЕТ, който СТРУВА ПАРИ( оставяме настрана образът- простотия на организатори и изпълнители).ТА: КОЙ КУПИ скелета или го ОСИГУРИ от МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ?? Там има такива УЧЕБНИ помагала по АНАТОМИЯ.Също както с козите, ЗЛОУПОТРЕБЯВАТЕ с простотията на хората. Забелязахте ли БСП, ОМБУДСМАН, тази жалка картина на ПОДГОТВЕНА с ПАРИ ДЕМОНСТРАЦИЯ? КОЙ ОСИГУРЯВА ДЕКОРИ< ФЛАНЕЛКИ, инвал. колички< СКЕЛЕТИ?СТРУВАТ ПАРИ!!
50
4
 
7
 
! Отговори
продължение преди 5 години
Няма раздаване на пари, няма театри, и срамни разправии.Родителите могат да работят, да посещават и вземат децата си.А тук? Всички родители са безработни, гладни, като дадат пари за детето - те се СТОПЯВАТ за общи нужди. НИКАКВИ Пари повече на ръка, помислете за ДОМ, където родителите да дадат децата си , а те да ЗАПОЧНАТ да РАБОТЯТ! да не се надяват на ИЗДРЪЖКА на цялото семейство и все да казват"НЕ СТИГАТ".ИМаше и филми КАК се гледат деца с увреждания в ДОМ, който става истински дом за тях.
49
3
 
8
 
! Отговори
ГОСПОЖИ и ГОСПОДА, преди 5 години
ВИСШИ ДЪРЖАВНИЦИ,ОМБУДСМАН,Вместо да разгаряте омраза за НАЛИВАНЕ на пари, проучете положителен опит на САЩ и др. ЗАПАДНИ страни.Нито при социализма "НИ" е имало грижи за тези случаи. ОСОБЕНО на вниманието на БСП, ОМБУДСМАНА, които разпалват омразата.1.В САЩ има домове за деца с увреждания, които се адаптират там, за да няма трагедии, когато някой от родителите почине или не е в състояние да ги гледа.Образование, лекарски грижи, храна, облекло, екскурзии, игри- всичко от дома'.НЯМА РАЗДАВАНЕ на
48
4
 
7
 
! Отговори
ЧИЧО преди 5 години
Майките са прави,спор няма.Но тези проблеми са трупани от много години и БКП/БСП имаха повече от 50 години време да ги оправят.Затова е повече от нагло сега да са сред майките.Повярвайте, това им поведение ще докара на майките още проблеми.На този въпрос трябва да се погледне повече от отговорно,а БСП в случая само пречи, както в повечето случаи.
47
6
 
8
 
! Отговори
Стефан преди 5 години
Разбирам борбата на майките, обаче тая Мая Манолова, може ли да спре да си вре носа, където не й е работа. И продължава да си пробутва заучените фрази... https://dw/bg/%D0%B4%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BC-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%8F-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0/a-44597478
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само който не е раждан от майка може да има наглостта да говори срещу майките и техните справедливи искания- за по достоен живот на децата им. Тези искания, ако щете не са само за инвалиди. Те са за нещо по-голямо. Те са за това, че майките ни страдат. И всички ние трябва да ги подкрепим. Ако сме българи. Ако сме ХОРА!
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По този начин вие обричате своите дядовци и баби, които също са (или предстои да станат) инвалиди. Ами ако на някой от вас майка му (баща му) заболее от рак на костите - на улицата ли ще я оставиет, понеже е "жив труп" и не желаете да се грижите за нея.? Едно истинско демократично общество се грижи наравно за болните със здравите хора. И не се опитав да настройва едни групи хора срещу други.
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера защо се внушава, че майките са алчни? Майките искат да могат да се грижат за децата си. ИЗглежда нико не оценява реално колко струва издръжката на един инвлади. Някои хора пишат, че не трябав да се дават пари за "живи трупове". Знаете ли че само хората с ТЕЛК в България са 700 000. Не всички са роми, повечето имат истински проблеми. България е една много болна нация. Знаете ли колко мнохо хора има психични заболявания. Знаете ли, че всеки трети пенсионер има проблеми?
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
39 - "българските емигранти" първо не представялваха всички емигранти, а една малак група от хора и второ излязоха с абсурдни искания- призиви за разстрели на депутати и бесене на журналисти. Майките не призовават за нищо такова, а за достоен живот на децата си. Несравними са нещата. Майките имат ясна кауза и тя е достойна. "емигрантите", дойдоха с големи претенции и невероятна самочувствие които нямаах покритие.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
41 - безумно предложение. Защо ще наказваме тези жени, че имат желание да гледат децата си, но не могат. Задължение на всяка държава е да създаде добри условия за живот на майките които работят.
41
3
 
10
 
! Отговори
Накратко преди 5 години
БСП вместо да правят телевизия да дадат парите за хората с увреждания.
40
0
 
2
 
! Отговори
rezultat преди 5 години
700 000 i kolko okolo tiaxa 4estito
39
7
 
9
 
! Отговори
Охххх преди 5 години
Майките като не могат да се грижат за децата с увреждания - да им отнемат родителските права, а децата да бъдат настанени в домове за тази цел! Толкова е просто. Каква Мая, какви 5 лв.?