За спирането на проекта "Южен поток": Не е имало външен натиск!

Двама енергийни министри коментираха думите на Путин
4 окт 2018 16:30,
216
За спирането на проекта "Южен поток": Не е имало външен натиск!
Снимка: архив, Reuters

Имало ли е натиск и кой е спрял проекта "Южен поток"? Тези въпроси породиха коментари и в парламента. Според двама бивши енергийни министри Делян Добрев от ГЕРБ и Драгомир Стойнев от БСП не е бил оказван натиск.

По-рано на пресконференция руският президент Владимир Путин в Санкт Петербург коментира, че България под натиск отвън се отказала от "Южен поток" и е проявила слабост и неспособност да защити своите национални интереси.

Делян Добрев не пожела да коментира думите на руския президент, но обясни, че е имало критики за начина, по който се структурира проектът още по времето на кабинета "Орешарски".

Още по темата

"Нашите основни критики тогава бяха, че обществената поръчка започна на Коледа и завърши на Нова година. Пак по времето на Орешарски имаше проблем с комуникацията с Европейската комисия по отношение на този проект", каза той.

Добрев добави и че върху него като министър не е имало натиск, но отбеляза, че проектът е приключил, когато вече не е бил в управлението.

Драгомир Стойнев също настоя, че по времето на кабинета "Орешарски" не е имало никакъв натиск и са имали пълната готовнст за изграждането на този проект. По думите обаче именно ГЕРБ са се "хвалели, че са спрели три големи енергийни проекта".

"Моето мнение е, че спирането на Южен поток“ се дължи на процесите, които бяха тогава в Европа и на ситуацията в Украйна. Но позицията на БСП е, че този проект е необходим за страната и България трябва да има сигурност на доставки на природен газ. Този, който го е спрял, нека той да даде отговор", каза Стойнев.

Соцдепутатът обвини и ЕС в двойни стандарти и запита защо за едни държави в ЕС може да има директен достъп до природен газ, а за други - не.

"Тези двойни стандарти може би са причина да има такъв негативизъм в начина на функциониране на ЕС. Трябва да дадат отговор защо за богатите държави може да има конкретни инфраструктурни проекти, а за по-бедните да се оказва натиск", коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 177Орбан, Полша, Румъния, Гърция, Австрия... как са със спазването на правилата? Само правилата на ЕС ли изпълняват или бранят и националния интерес на страната си?ЕС, ако каже Бг да вземе 1 млн бежанци, ще се съгласиш ли да спазиш нареждането на ЕС?
176
6
 
6
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
До Отвратен 167Отвратен, с ударение на О, бързо се скрий преди да съм те намерил! "Некадърникът" Гурко спаси София от опожаряване. Масонът Сюлейман паша бе получил нареждане от масона от по-висш ранг - равинът Алмозиньо (един незаслужено забравен човек! Никакви Льо Ге и Позитано, а той!) да не опожарява града. Но черкезите вече са започнали полежите. И Гурко прави безпрецедентен преход през Балкана и черкезите бягат! Руснаците били виновни за клането в Стара Загора, не турците! И за Хиоското к
175
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТИСК НЕ Е ИМАЛО,САМО ИМ НАМЕКНАХА,ЧЕ ЩЕ ЗАТВОРЯТ КОНТРАБАНДНИТЕ ИМ КАНАЛИ И УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПРЕДПОЧЕТОХА ДА ПЕЧЕЛЯТ ЗА СЕБЕ СИ И ДА ЗАГЪРБЯТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ДЪРЖАВАТА
174
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 177Това е лош знак, че всеки може да ни подритва както си иска.Думте на Путин са подплатени с действия- провален Ю. Поток, това не с празни думи. Но всичко е точно. Важното е да не клатим властта.
173
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да провалиш Южен поток, не е като да фалираш кварталната бакалия.Но някои не го осъзнават или не го признават.Путин да те посочи с пръст, че си пълен провал, не е като комшията да ти направи забележка, че плюеш от терасата.
172
3
 
8
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Отвратен Ти не си отвратен Ти си отвратителен лъжец и измамник Първо Българското опълчение никога не е наброявало толкова много хора и То се би рамо до рамо с Руските ни братя за свободата на България Второ турската армия на Сюлеиман паша я докара в България Английската армада която изкла 15 хиляди Българи в Стара Загора в това число и бременни жени И трето полският еврейн на Турска служба и от английското разузнаане се би в Родопите с Капитан Петко воевода
171
13
 
3
 
! Отговори
оди се шибай чукча преди 5 години
До До ОтвратенГолубчик,много на дълбоко си налапал кукичката с червените лъжи,с които ни промиваха мозъците комунистите.Трябва ли да правим списъци със светилата на Ренесанса,с Нютон,Шекспир със стотиците носители на Нобеловите награди ,които нямат нищо общо с Русия.Трябва ли да споменаваме великите италиански,френски,немски ,австрийски и още десетки световни композитори .А само създаването от българите на кирилицата е колкото всички псевдо постижения на Русия.
170
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България,като членка на ЕС,е длъжна да спазва законите на съюза,които е приела,като свои,а именно-енергийната харта на ЕС.Не е нужно да има натиск.Путин и Вучич,не пропускат възможността,да очернят България.Това е добър знак,значи сме ги настъпили по мазола.
169
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Посочването с пръст на Путин е знак, че едни хора са се провалили за пореден път и трябва да си ходят.Не зная, още кой трябва да ви каже, че трябва да си отидете?!
168
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 172Докато има такива като теб, Русия ще се гаври с Бг, както си иска.Дерзайте!
167
4
 
15
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
Пуснете си запис на посещението на г-н Премиера ни при г-н Президента на Русия и чуйте какво каза нашичкият! Това изчерпва темата.По-голям срам изпитах само, когато видях плаката при влизането ни в НАТО, където България беше изобразена като малко кученце корги (любимата порода на Елизабет II) под закрилата на огромен ризеншнаутцер (НАТО!).
166
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Министри, експерти, анализатори да си коментират колкото и каквото си щат.ПУТИН ВИ ПОСОЧИ С ПРЪСТ КАТО ПРОВАЛЕНИ НЕУДАЧНИЦИ!Пред цял свят ви се подигра.
165
3
 
26
 
! Отговори
До Отвратен преди 5 години
Отвратен с ударение на О, Русия е дала на света Ломоносов, Менделеевата таблица, "Анна Каренина", Достоевски, "Лебедово езеро" и "Лешникотрошачката", Чехов, Бунин, Маяковски, Глинка, А.С.Попов, Лобачевский, лазера, първия космонавт, първото облитане на Луната, първото кацане на Луната, първия донесен на Земята лунен материал, първа достигна Венера и получи безценни данни за природата й, размаза фашистката ***, опълчи се на самозабравилия се "хегемон", а нас освободи от 500-годишно османско иго!
164
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 109 А.ми да спомняме си. За тези които не си спомнят нека да пуснат по телевизиите записите.
163
1
 
6
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Нас никой не ни насилва...ние секс правим доброволно...1300 години BDSM!
162
3
 
20
 
! Отговори
Пфффф преди 5 години
Само за един по надупен премиер от нашия се сещам и той е Зоран Заев. Той и майка си продаде само и само да вземе властта. И на албанците клекна и на нас и на гърците, а за Русия, САЩ и ЕС да не говорим
161
0
 
5
 
! Отговори
Пффф преди 5 години
..каква в тази алтернативна история дето я четеш? Да не си хванал някой македонски учебник? Хахаха
160
22
 
6
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
До жалы--161;Руснаците са най-неблагодарната нация. Нашето Опълчение спря Сюлейман. То спаси Б--я ,спаси Русия и руската армия от позор.Руснаците дадоха 22391 жертви ,а нашите са 35-40 000.Заради некадърника Гурко ,опожариха Ст. Загора и изклаха 15 000. Оная вечер при Кошлуков беше Шахматиста Карпов, който ЛЪЖЕ че дали СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЖЕРТВИ. Аман от ЛЪЖЦИ.САЩ спасиха Русия 3 пъти от ГЛАД ; 1892 ,1922 г. и през ВСВ. Спасиха 10,4 милиона руснаци от СМЪРТ и *** ги заплашва че ще ги изпепели.
159
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
NACHITE NOVI BRATIA SPRIAHA GAZOPROVODA...................AMERIKANCITE.
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ни познахти..