БСП търси подкрепа за въвеждане на прогресивния данък

Депутатът Валентин Ламбев представи идеята пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 26 окт 2018 06:38 | 25 окт 2018 22:50, Анисия Иванова
77

Финансовия министър Владислав Горанов представи проекта за Бюджета за 2019 година пред социалните партньори, чиито параметри бяха обявени в началото на седмицата. По-високи доходи, но и по-големи удръжки за работещите - така може да се опише той. От 1 януари минималната работна заплата се увеличава от 510 лева, на 560 лв.

Междувременно днес в парламента опозицията представи идеите си за традиционния алтернативен бюджет. Червените този път са планирали правителството да има право да харчи само един процент от бюджетния излишък. А всичко останало да се разпределя от парламента, чрез актуализация на бюджета.

Народният представител от БСП Валентин Ламбев обяви в студиото на "Денят ON AIR", че социалистите искат и налагането на прогресивното подоходно облагане, защото по данни от БНБ 8 хиляди души у нас са получили милиарди, а бедните са все повече и все по-бедни.

"Това означава по-голям ресурс за обществени нужди, защото скалата, която предлагаме е доста плавна и не толкова стръмна като в държави със силна социална политика", аргументира се Ламбев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че въпросната скала, която от БСП предлагат в алтернативния си бюджет, няма да намали общите приходи в държавната хазна.

"Единствено ще преразпредели доход от тези, които получават над 4000 лв. на месечна основа. Те са около 80 хиляди души", допълни още Валентин Ламбев пред Bulgaria ON AIR и увери, че при останалите хора няма да има промяна при облагането.

Социалистът обясни още, че те първа предстоят разговори с партиите за търсене на подкрепа на тези предложения, но по думите му е по-важно и обществото да бъде убедено в ползата от прогресивното подоходно облагане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богатите държави са с много здрави данъци. А тук се чудим как, освен че данъците са ниски, пак да се укриват, и то от заможните!
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха с това и последните дето стоят да им минават доходите на 10% ще избягат,щото кой нормален ще стои да плаща европейски данък в България, ни детски градини, ни болници, ни пейзаж, ни среда. То едно е да затвориш границите и да стрижеш овцете ама не е така вече. Ще останат само *** , мутри и бюрокрация,да видим кой кого ще храни.
6
2
 
15
 
! Отговори
До до дрън дрън преди 5 години
Никой на никого не е виновен кой колко бил взимал.
5
12
 
3
 
! Отговори
До Дрън дрън преди 5 години
Ами хайде тогава ти живей с остатъка (540) поне 2-3 месеца през зимата, докато друг се "помъчи" с 5400.
4
4
 
15
 
! Отговори
Над 4000 преди 5 години
За последен път ги предупреждавам комунистите :Точите си зъбите за парите ми, текат ви лигите вече? Няма да стане. Вдигате данъците и довиждане от мен. Няма да взимате дори и една стотинка повече.
3
6
 
16
 
! Отговори
Дрън дрън преди 5 години
Тези които вземат повече и сега плащат повече, защото плоския данък е 10 процента за всички. Който взема 600 лева плаща 60. Който взема 6000 плаща 600. Аман от червени демагогии. Пак искат да ограбят средната класа и да дадат на най-мързеливите и некадърните.
2
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До първите двама. В нормалните страни колкото повече печелиш, толкова повече плащаш и тях ли ще наречеш комунисти (Германия,Англия) и когато бързаш да плюеш се информирай кой въведе плоския данък- БСП в правителството на Станишев.
1
4
 
14
 
! Отговори
да живее комунизма преди 5 години
Четохте ли сутрешната статия за куба?В социалисктическа Куба, захарта свършила и срещу купони раздават по 150 грама ФРЕНСКА захар на месец.Та нашите другари, най-добре да взаимстват челен опит от братска Куба и направо да въвеждат купонна система. Да се работи безплатно. И накрая всеки получава еднакво количество купони.