Борисов: Бюджет 2019 - сред най-амбициозните от прехода

Отговарял на предизборните обещания
Обновена: 28 окт 2018 16:24 | 28 окт 2018 14:30, Петя Славова
207
Борисов: Бюджет 2019 - сред най-амбициозните от прехода
Снимка: БТА


Бюджетът за 2019 г. е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на прехода. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното извънредно заседание на Министерския съвет, на което правителството ще разгледа проектите на бюджетни закони за 2019 г.

Още по темата

По думите му бюджетът е направен така, че да отговоря на предизборните обещания и програмата, която имат ГЕРБ и Обединените патриоти. Той припомни, че когато е било договаряно създаването на правителството е бил поет ангажимент брутният вътрешен продукт /БВП/ до края на мандата да достигне до нивото от 110 млрд. лв.. Още тази година разчетите за 2019 г. са показали, че той ще бъде 116 млрд. лв., а до края на мандата - на 133 млрд. лв., посочи Борисов, цитиран от БТА.

Безработицата е 4,8 процента. Външният дълг е рекордно нисък - третият най-нисък в Европейския съюз, като през 2018 г. е 22,5 процента от БВП, а разчетите са той да стане на 17,7 в края мандата, изтъкна премиерът.
Минималната работна заплата се увеличава по график и тя ще бъде 560 лв., а през 2021 г. ще се повиши на 650 лв. Благодарение на по-добрата събираемост, както и на добрата работа в борбата с контрабандата и спирането на източването на ДДС - с близо 5 млрд. лв. повече са приходите в бюджета и затова в новия бюджет има ръст навсякъде, пресметна Борисов.

Премиерът добави, че от догодина доходите на заетите в бюджетната сфера, включително полицаи, съдебна охрана, военни и всички останали, ще се повишат с 10 процента, докато на учителите - с 20 процента. Освен това са отделени и средства за ремонт на голяма част от училищата и детските градини. За здравеопазване се отделят повече от 500 млн. лв. Помощите за отопление, заради по-високите цени на горивата, се увеличават с 50 процента. Ангажиментът към хората с увреждания също ще бъде изпълнен и се отделят 150 млн. лв., информира още Борисов.

"Изпълняваме и ангажиментите си към НАТО. Изпълняваме приетия национален план за повишаване на разходите за отбрана до 2 процента от БВП - до 2024 г.", коментира още министър-председателят. За 2019 г. разходите за отбрана ще бъдат в размер на 1,58 на сто от БВП, което ще даде възможност да се подобрят отбранителните способности на въоръжение сили. Гарантирани са средства за трите проекта на армията, добави Борисов.

В бюджета за следващата година са отделени и приоритетно средства за ремонт на уличната мрежа и общинските пътища. Над 500 млн. лв. повече ще бъдат средствата за общините - предимно за Северна България, като ръстът на изравнителната субсидия за Северозападна България е над 114 процента, посочи още Бойко Борисов.
"Държавата не е била никога в по-добра кондиция от сега", изтъкна Борисов и добави, че не може да изброи абсолютно всички сфери, в които се отделят повече средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
2
 
3
 
! Отговори
Do 147 преди 5 години
Ne e bash taka ama kakto i da e
132
1
 
21
 
! Отговори
Бойкооооо, преди 5 години
Човек с пълен трудов стаж не бива да взима пенсия, по-ниска от минималната работна заплата!Не знаеш ли, че в нормалните държави е така?
131
4
 
7
 
! Отговори
В предишния материал преди 5 години
по темата е дадено добро предложение - над 4 милиарда могат да бъдат пренасочени към по-полезни направления. За целта е нужно:да спрат всякакви помощи за здрави,млади роми;детските надбавки да се приспадат от данъците - не внасяш ли в хазната, не взимаш надбавки;реформа на БАН в сегашния й вид, 4 000 от служителите й да попълнят вакантните места за учители, 1 000 - във ВУЗ-овете, а останалите да обслужват БАН във вид, близък до онзи отпреди 1947 плюс издателството и други необходими звена.
130
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
о 2030-та година 60 на сто от територията на България ще се превърне в така наречената "демографска пустиня".Почти половината българи ще живеят в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.Малко под 900 населени места ще изчезнат от картата на България в следващите 12 години. Това показва изследване, изготвено по поръчка на фондация "Фридрих Еберта тоа банкянски *** ви се хили- ами радвайте му се
129
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
малка корекция:-НЕ 80 милиарда,а 800 милиона.грешката е на калкулатора..
128
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
във връзка с долната ми забележка:-При бюджет 110 млрд и излишък от поне 0.3 процента,при планиран дефицит 0.5 пр. май беше,прави общо 0.8 процента от бюджета за НЕ РЕГЛАМЕНТИРАНО ОТ НС харчене.или около 80 МИЛИАРДА лв,които се харчат по осмотрение на Правителството..Как?..-Ами като подфърлат на 2 мил пенсионери по 40 лв за Коледа..Останалото потъва..."НЯКЪДЕ"...
127
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или е луд или ни прави нас на луди.Суджук знаеш ли че в Германия за най долнппробна на емигрант работа се плаща между 8 и 12 евро на час.
126
2
 
0
 
! Отговори
Debit Credit преди 5 години
Am chi dobre...otlichno....bravos! .....are turete tuka i balancite s prihodi, razhodi po pera, vreme, kolichestvo, miasto, ressor....da smiatat decata v detskata gradina ....i v parvi klas...sled chasovete po pluvane v zakrit basein....za akcizite, dedesetu, mitata, kubinkite, patronite, raketite, utiliziranetu....taksi smed....
125
6
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
ама верно за голямо крадене се подготвят тия..Бият тъпана че щяли да вдигат заплати,но за сметка на какво?-На тоталното поскъпване на живота...И друго:-Забележете чии заплати ще увеличат с по 20 процента!-На НЕПРОИЗВЕЖДАЩИТЕ нищо...За да направят това, вдигат данъците на тия,които произвеждат..А техните заплати дали ще ги вдигне частника?..Па и друг чалъм са намерили:-Залагат дефицит в бюджета въпреки,че се очакват излишъци..И така в края на годината ПРАВИТЕЛСТВОТО си поделя излишъка..
124
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
На даскалите нали им бяха увеличени заплатите когато аз бях студентска сега отново за тях се мисли Не може те да бъдат благословията на България .Те имат вакнации по три месеца имат срочни вакнации ходят на работа по нялколко часа и си отиват
123
2
 
17
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
БЮДЖЕТА Е ТОЛКОВА АМБИЦИОЗЕН, ЧЕ ГЕРБ ДОВОЛНО ПОТРИВАТ РЪЦЕ В ОЧАКВАНЕ НА ОГРОМНО КРАДЕНЕ !!!
122
1
 
13
 
! Отговори
Киро Кардана преди 5 години
Увеличение от 510 на 560лв или с 600лв повече на година!!На 600лв като им се вземат 30% данъци и осигуровки тъкмо увеличението на запалтата ще покрие увеличението на ГО и на данъка на 20 г таралясник а с увеличението на цените на останалите неща сте вътрешно ...те толкова с увеличаването на дохода с 50лв
121
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бюджет 2019 ....Отговарял на предизборните обещания. Не си спомням ГЕРБ да са ни обещавали вдигането на цените на горивата, Гражданската отговорност, новите данъци, на хляба и на останалите цени. Новата застраховка здраве, задържане от полцията 48 часа без близките да знаят и още , още. Такива пред изборни неща немаше. Време е да си ходят.
120
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, Тиквун Банкянски!Много от рано започна да ни лъжеш, бе! До изборите има много време ...Или усещаш, че на народа му писна и се готвиш за предсрочни?За 10 години есе изтърка като грамофонна плоча!
119
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 130Определено ще стане много лошо кат спихне балона, който шайката надува! Какво предлагаш да гледаме докато спихне?
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да го държим тогава,моля последния да затвори вратата!
117
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мислите си че не може да стане по-лошо? Може, може. Свалете Бойко и ще видите какъв кеф ще настане.
116
1
 
16
 
! Отговори
ПОМИЯРА-КЛАСИКАТА преди 5 години
Първата п"омиярска държава в света е ИрландияИрландските мърсотии надминават всячески английскитеОще през 19 век един ирландец написва романа "ДРАКУЛА"А прословутия ВЛАД ЦЕПЕШ се е стремял всячески да спре османския мюсюлмански джихад в Европа и за тази цел създава тайната масонска християнска организация "ОРДЕНЪТ НА ДРАКОНА"Щом толкова многго ги харесват защо от Брюксел не изпратят всички мюсюлмани в Европа да живеят в Ирландия?
115
3
 
12
 
! Отговори
30 години след 1989 преди 5 години
С 30 млрд.дълг какъв трябва да е бе Бойко?
114
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко сме добре, благоденстващи, стабилни, отличници на ЕС, и т.н., НАУЧАВАМЕ САМО ОТ НЕГО. Иначе, нищо не виждаме, не чуваме, не знаем ...ХВАЛЕТЕ МЕ УСТА ДА ВИ НЕ ПОСЕ*ЕМ, казват у Радомирско.