Борисов: Бюджет 2019 - сред най-амбициозните от прехода

Отговарял на предизборните обещания
Обновена: 28 окт 2018 16:24 | 28 окт 2018 14:30, Петя Славова
207
Борисов: Бюджет 2019 - сред най-амбициозните от прехода
Снимка: БТА


Бюджетът за 2019 г. е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на прехода. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното извънредно заседание на Министерския съвет, на което правителството ще разгледа проектите на бюджетни закони за 2019 г.

Още по темата

По думите му бюджетът е направен така, че да отговоря на предизборните обещания и програмата, която имат ГЕРБ и Обединените патриоти. Той припомни, че когато е било договаряно създаването на правителството е бил поет ангажимент брутният вътрешен продукт /БВП/ до края на мандата да достигне до нивото от 110 млрд. лв.. Още тази година разчетите за 2019 г. са показали, че той ще бъде 116 млрд. лв., а до края на мандата - на 133 млрд. лв., посочи Борисов, цитиран от БТА.

Безработицата е 4,8 процента. Външният дълг е рекордно нисък - третият най-нисък в Европейския съюз, като през 2018 г. е 22,5 процента от БВП, а разчетите са той да стане на 17,7 в края мандата, изтъкна премиерът.
Минималната работна заплата се увеличава по график и тя ще бъде 560 лв., а през 2021 г. ще се повиши на 650 лв. Благодарение на по-добрата събираемост, както и на добрата работа в борбата с контрабандата и спирането на източването на ДДС - с близо 5 млрд. лв. повече са приходите в бюджета и затова в новия бюджет има ръст навсякъде, пресметна Борисов.

Премиерът добави, че от догодина доходите на заетите в бюджетната сфера, включително полицаи, съдебна охрана, военни и всички останали, ще се повишат с 10 процента, докато на учителите - с 20 процента. Освен това са отделени и средства за ремонт на голяма част от училищата и детските градини. За здравеопазване се отделят повече от 500 млн. лв. Помощите за отопление, заради по-високите цени на горивата, се увеличават с 50 процента. Ангажиментът към хората с увреждания също ще бъде изпълнен и се отделят 150 млн. лв., информира още Борисов.

"Изпълняваме и ангажиментите си към НАТО. Изпълняваме приетия национален план за повишаване на разходите за отбрана до 2 процента от БВП - до 2024 г.", коментира още министър-председателят. За 2019 г. разходите за отбрана ще бъдат в размер на 1,58 на сто от БВП, което ще даде възможност да се подобрят отбранителните способности на въоръжение сили. Гарантирани са средства за трите проекта на армията, добави Борисов.

В бюджета за следващата година са отделени и приоритетно средства за ремонт на уличната мрежа и общинските пътища. Над 500 млн. лв. повече ще бъдат средствата за общините - предимно за Северна България, като ръстът на изравнителната субсидия за Северозападна България е над 114 процента, посочи още Бойко Борисов.
"Държавата не е била никога в по-добра кондиция от сега", изтъкна Борисов и добави, че не може да изброи абсолютно всички сфери, в които се отделят повече средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тоя мандат няма да го искараш ,самохвалко.Защото народа пак ще те изгони с камъни. Защо мълчиш като празно гърне за цените на горивата ,тока,парното ,данъците ,гражданските ,винетки ,такси,хляб и храни и пр.????
12
32
 
6
 
! Отговори
Гербер преди 5 години
Генерал Бойко Методиев Борисов е най-великият български вожд от 681 година досега и неговото име ще бъде записано със златни букви в българската история! Поклон Генерале!
11
22
 
4
 
! Отговори
МАНДАТ 4,5,6! преди 5 години
Мандат 4,5,6!
10
2
 
48
 
! Отговори
Борисчо преди 5 години
Хляб 1.60лв, кашкавал 18лв.кг, сирене 10лв.кг., гражданска 350лв, данъци с 30% нагоре. Ток, вода, газ, горива 30% нагоре. Това е за 1г., а от 2009та насам??? А Боко ще вдигне с 10% заплатите ама само на държавните служители. А ние останалите работещи??? Кучета ни яли
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време имахте бай ТошоДнес имате бате Бойко Комунизъма е здрав и к.рав .Хайде всички пейте ''Одата на радостта "
8
4
 
36
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 5 години
Доволен е, надиплил е няколко милиончета и защо да не е ухилен като ***?
7
6
 
41
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 5 години
Оставка !
6
3
 
26
 
! Отговори
V преди 5 години
БВП се формира от чиновнически заплати. По голям БВП означава повече акцизи и винетки и по малко потребление. От всички международни институции им казват да не превръщат държавата в най големия бизнес ,а те правят обратното .Душманстват народа. Ади малко да се смени властта и хората по хранилките да видим как ще реват тия както когато не бяха на власт - Само пенсионери и турци .Нема мтрялл !!! Крещяха като побъркани ЗА ВЛАСТ И ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА
5
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И следващата година мизерия, глад, безпаричие, болести, високи цени..., както тази година и както миналата година...
4
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кое е амбициозното? 50лв към МРЗ или 5.7% към пенсиите на лято?Всичко това отдавна е стопено от постоянния скок на цените.Нещо за пенсионната възраст, май щяла да е 75год. по предложение на Валери.
3
5
 
44
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
Как непрекъснато ни се присмива Т.иквата. За какъв бюджет говорим. Горива нагоре, газ нагоре, данъци нагоре, гражданска нагоре, хляб нагоре, стоки и услуги нагоре а тоя наглец се смее и говори за бюджет.
2
3
 
37
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Бля, бля, бля баце и бюджет кажи баце за възрастта за пенсионире вярно ли е за нЕкВи 72 г. или да, че земетресението във Вранча ще ти стори като пионерско мероприятие.
1
5
 
46
 
! Отговори
Мдааа преди 5 години
Бюджет 2019-а, най-амбициозната кражба на прехода...