БСП срещу сделката за ремонта на Су-25. Защо eдин участник?

Самолетите да се ремонтират в български завод, настоя Левицата
1 ное 2018 13:15,
112
БСП срещу сделката за ремонта на Су-25. Защо eдин участник?
Архив: Булфото

БСП скочи срещу обществената поръчка за ремонт на бойните самолети Су-25, за чиито изпълнител е определена беларуска компания, и настояват военният министър Красимир Каракачанов да преразгледа сделката.

Социалистите питат защо от първоначално предвидената цена на поръчката от 80 млн. тя е скочила почти три пъти - на близо 180 млн. лева и защо в обществената поръчка е имало само един участник.

Още по темата

"Изпращат покани до две компании - в Беларус и Русия. Защо само до тези две компании? Връща се отговор само от едната - беларуската. Тази поръчка е на стойност 82 млн. лева, а предложението е за три пъти по-висока стойност -  около 180 млн. лева. Защо само една компания участва в обществената поръчка. Тук виждаме състезание с един кон, грубо погазване на законите. Защо изведнъж поръчката придобива съвсем различна стойност като цена", запита соцдепутатът Николай Цонков.

Червените настояват и самолетите да бъдат ремонтирани в българския завод "Авионамс" и питат защо не е отправена покана към него. Според тях ремонтът може да се извърши там за много по-ниска цена.

"Защо трайно е пренебрегнат националният интерес в лицето на "Авионамс", който преди две години получи уверението на премиера, че ще започне да извършва ремонта и на самолети. Готово ли е това управление да остави 300 авиоспециалисти без работа, давайки поръчката на фирма в Беларус?", каза и червеният Атанас Зафиров.

"Основателно се съмняваме и задаваме нашите въпроси. Министърът на отбраната Каракачанов да преразгледа сделката и да не обвинява БСП, че лобира за един или друг завод, защото ние не лобираме, а защитаваме националния интерес", завърши Цонков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 42 1 су 25 и а 10 са общо взето леки самолети на половина от миг 29 и с два тона под грипен 2 Съвремения бой доказа че трябва Сирия Украйна Грузия Чечня клането над Иракските танкови войски в Ирак 1--- а 10 го направиха бд 3 ясноти е че да кажем ще го ползваме срещу враг на ниво сърбия примерно Нама да постигаме надмощие над да кажем Китай примерно А с танковете е по смъртоносен от ми 28 или апач .Само дето не овисва вертикално лов на щурмови хеликоптери и ракети калибари томахок е Ок
45
5
 
37
 
! Отговори
Бсп са гадове преди 5 години
Червените са против, защото те няма да се облажат. Ако те бяха на власт, щяха да предложат само на руския кон и щеше да е за 300 млн.
44
4
 
31
 
! Отговори
V преди 5 години
Тогава защо за самолет за един милион ще плащаме 180 милиона ??? Нещо не излизат сметките и що Русия ще е против за си продаваме отпадъците на Грузия ?
43
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цената на 1 су 25 на ниво което е в Бг е към 1 милион $ в момента без джапане На грузия продадахме баш най старите .А на тях им бе се тая защото и без това щяха да ги модернизират а някой заминаха директно за канибализирабе на резерни части
42
0
 
31
 
! Отговори
V преди 5 години
Първите 4 бр са продадени през 2008 г Преди руско грузинския конфликт .А през 2012 са продадени още 6 бр . И мнооого тайно са доставени ,а не като резервни части ;)
41
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33първо да започнем от там че към А10 Израел никога не е проявяван интерес, към него за покупка са проявявали интерес единственно Великобритания, Германия и Турция в края на 80-те но се отказват от покупка, тъй като след края на студената война той не е неонходим и като цяло този тип щурмови самолети са строго специализирани, а специялно су 25 е абсолютно неподходящ в съвремените условия където концепцията е съвсем различна, неслучайно масово се предпочитат леките щурмови самолети
40
1
 
36
 
! Отговори
Стига БСП лъжи преди 5 години
София продава на Тбилиси 10 самолета през 2012 г. Пояснява се, че всички бойни машини са изчерпали ресурса си и са продадени като източник за ремонти (за резервни части).След проведения търг, цената им стигнала до 8,08 млн. лв. (4,05 млн. евро). Според Лента.ру ниската цена би трябвало да потвърждава, че са непригодни за по-нататъшната експлоатация.
39
4
 
32
 
! Отговори
V преди 5 години
А знаете ли Аню Ангелов за колко е продал на Грузия през 2012 г 6 су 25 ?За 1 350 000 лв без ддс ;) А сега за колко ще ремонтираме наще ???
38
3
 
33
 
! Отговори
(не)разбрал преди 5 години
Ситуацията е:Поканени са само 2 компании - 1 Руска и 1 от БеларусКомпанията от Русия е било предварително ясно че няма да отговори - просто имат ангажимент за следващите години. След отговора на Беларус - цената е завишена. Когато цената на една поръчка е над определена сума - трявба да мине през НС за одобрение. Сумата е разделена на 4- за всяка година за да заобиколят.Смърди отвсякъде че Синята каска има да избива от паспорти. БСП се обадиха сега защото видяха че пада доверието в ВМРО
37
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Готово ли е това управление да остави 300 авиоспециалисти без работа, давайки поръчката на фирма в Беларус?---------Има резов във въпросите на БСП, но ние не знаем какво ще включва ремонта и освен него дали в по-високата цена е включена и модернизацията на самолета.
36
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26 китай абе става чат пат *** положението е много китайско там ( технически документи на китайски Нямат кой знае какъв опит конкретно с тоя самолет .Не ги знаем колко са надежни .По добре Израел или както е Беларус се пак човека дето го е правил( беларусец )бд ще го ремонтира
35
4
 
36
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
*** пак лъжат. Договора за пълен ремонт е за 5 милиона евро на самолет. Имаме 14 бр за ремонт = 70 мил. евра за 4 години - до 2022 г. До тогава още доста *** ще са преизподнята по естествен ред :)))))))))))))))))))))))))))))))))
34
7
 
32
 
! Отговори
V преди 5 години
Русия не ще да ги ремонтира защото наще гербераси продали на Грузия 10 броя.Грузия ги използвала срещу Русия във войната от 2008 г руснаците свалили 3 ,ама и те загубили 4 су 25 .Затова Русия не ще да ги ремонтира ,а и най вероятно няма повече да ни продава .Последната сделка на мафията герб с Грузия е от 2012 г
33
4
 
37
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
С това си искане БСП направи сигурна сделката с Беларус, защото когато са против нещо, означава, че то е правилното за ГЕРБ!
32
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27 ще ти кажа защо ни трябват су25 ( и да смятам че една ядрена гъба над кремъл е добра идея ) 1 Самолета единствен щурмовак на балканите 2 по една случайнос са точно най полезната модификация танко убиеца 3 Защото Сащ си ползва а10 имено с тая цел и да ( и аз искам а 10) *** не го продават дори на Израел 4 Самолета е много подходяш за лов на дрони и Хеликоптери .5 бая *** е и идиален за много нальот 6 с подобен клас машина Ханс Улрих Рудел изтрепа 2 танкови ссср дивизий 512танка
31
5
 
32
 
! Отговори
гост преди 5 години
бъдещето е ясно, депутати със лични самолети след финансирането на ремонта и произволно падащи разнебитени кошници су25 из цялата страна:)
30
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще си запазя само Иво Христов щото поне един ***,ил трябва да имаме за медицински опити . Може би и Тони Кутев и Мишето единия за нищо не става а другия поне може да пие *** трима комунисти са много за Бг
29
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ремонтът на руските стари ,бойни самолети от бгавиация,е тъжна новина за България.
28
7
 
36
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До мдааправ си,но за съжаление комунистите Бойко Бориссоф,Цвъки Цвъков,Цецка Цачева и другите от Харема,вече девет години мътят водата в България..
27
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бсп на всякаде са вредни най добре да си ходят в родната русия Аз ако съм на влас забранявам партията и на цялат върхушка им късам Бг паспорта и с един кат дрехи ги мятам на кораб за русия .Пък путин да ги беси или сложи в кремъл ако ще предателите никой не ги обича се ми е тая кой ще реве за тях