От някогашната "постна пица" няма и коричка. Бюджетът сега: "Тлъста лазаня"

Бившият вицепремиер Николай Василев и финансистът Емил Хърсев пред Bulgaria On AIR
6 ное 2018 09:20,
69

На извънредно заседание парламентът ще гласува бюджета за 2019 г. Вчера БСП отправи заплахи към управляващите, че няма да се регистрира в залата, тъй като това било конституционно задължение на управляващото мнозинство.

Миналата седмица от опозицията се обявиха против начина на приемане на бюджета за следващата година и обвиниха правителството, че не се е вслушало в препоръките им.

Още по темата

Основната финансова рамка в проекта предвижда дупка в бюджета от 600 милиона лева, по-високи доходи, но и повече удръжки за работещите.

"Бюджет 2019 е най-щедрият в историята на България. Той не е "постна пица", а "тлъста лазаня", защото се наблюдава рязък изпреварващ ръст на всички разходи. За никого не е изненада, че през последните десет години не се наблюдават никакви реформи в нито един сектор на държавата", коментира пред Bulgaria ON AIR икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев.

"Не всички проекти, планирани в даден бюджет, могат да бъдат изпълнени. Има и такива, които се забавят и това води до излишък накрая", отбеляза финансистът Емил Хърсев.

По думите му обаче 37% от БВП на страната ни е сравнително ниска данъчно осигурителна тежест. Темата пък с преките чуждестранни инвестиции се преекспонирала от години, а данните, изнесени в публичното пространство, били неверни, настоя той.

Бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване за догодина трябва да бъдат гласувани на първо четене днес. Те вече бяха приети на съвместно заседание на ресорните парламентарни комисии.

Сред най-спорните акценти в здравния бюджет е преминаването на Агенцията за трансплантации и Фонда за лечение на деца към касата.

А по отношение на общественото осигуряване - увеличаването на максималния осигурителен доход от 2 600 на 3 000 лева е основната промяна, върху която се очаква управляващи и опозиция да противопоставят аргументите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
абе хърсев с кви банкрути беше свързан? а тоя бобочкото на герджика ли беше човек?
57
0
 
1
 
! Отговори
Oranger преди 5 години
Sto taka ve, nemate li krastavici, presen chesan i svejii kopar za bg mandja tarator?!
56
6
 
1
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
И тези дето по традиция говорят за 200 лева заплата, басирам се че лъжат почти няма хора които да взимат 200 лева, те взимат да кажем 500 от чужбина и живеят ОК със 700-800лв на месец в провинцията но лъжат като *** че взимат 200лева за да получат повече и за да изиграят БГ сиромах както всички играем че да не ни окрадът. Е-БАСИ хората а? лъжа и измама и подлости
55
3
 
1
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Ако тези 14 гласа не са били платени какво означава това бе? Че вие сте едни прости бездарни овци. И си е така защото няма никакви минуси. Не разбирате от икономика, не знаете Дянков кой е и какво е направил, просто не го харесвате защото изглежда че ще може да го пребиете физически и някой го нарочва за поредния БГ дявол от миналото.... абе искам да ви кажа че ако вие управлявате такива хора и вие просто ще ги оскубите и ще си тръгнете, те ще ви оплюят така или иначе, така че все тая
54
0
 
5
 
! Отговори
"тлъста",а преди 5 години
Айде пак простотии!Аман,бе!
53
3
 
4
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Бюджета си е за последно и за крадене, усещат те че нещата вървят на зле. Ама вие ако бяхте на тяхно място откъде знаете че щяхте да направите нещо кой знае колко различно? Гледайте какви патологични коментари.. за тях било яденето за нас трохи само.. за 30 години никой не знае какво е икономика, какво е демокрация.. защото не го интересува. юВие си искате глашатая да разпределя порциите след нападението над чуждото племе и това е!14 плюса за човека който каза, че Дянков съсипал тази държава
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31И вие от ГЕРБ и ОП е ясно какво предпочитате, докато имате евросубсидии, обществени поръчки, рушвети за паспорти... Отиде ли си ГЕРБ, ще пу.кнете от некадърност, неграмотност и простащина.
51
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бюджетът сега: "Тлъста лазаня""Аре стига сте се оливали с глупости, бойковата медия. След няма и месец пак ще излязат хора на протест и министъра пак ще обяснява, че бюджетът не стигал за повече.
50
0
 
14
 
! Отговори
Непозната преди 5 години
Тлъста лазаня може би за политиците. За народа пак само трохи. Както винаги.
49
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С такива заглавия се прави истинската пропаганда. Тлъста, тлъста но в нея ще спестят половината от скъпите продукти в резултат на което пак ще ядем тънка питка. Спестените пари за скъпите продукти ще го изкарат на икономия (излишък) и ще ги гепнат последните два месеца от годината през свой кметове и фирми.
48
0
 
19
 
! Отговори
месара преди 5 години
я кажете на тази тлъста лазаня лойта да не идва от гражданска 500 лева? Ме тогава вече ще ядете сопата разни Менти Цваковци и други шайкаджии
47
2
 
13
 
! Отговори
Гошо95268 преди 5 години
Като за предизборна година става. Само че бензинът на Лукойл тръгна нагоре с 20%, ГО скача 5 пъти, а леките коли са над 2 млн., за пенсионерите геноцидът си остава. На лекарите увеличават бюджета с няколкостотим млн.лв, а те пак ще го профукат до септември. Не махнаха 20-те заплати при пенсиониране на полицаи, прокурори и съдии. С други думи с едната ръка давате и то на хора , които не бива да получават бонуси, а с двете ръце вземате.
46
4
 
17
 
! Отговори
до 45ти преди 5 години
Имаше всичко което е необходимо да се живее нормално, и най-важното беше произведено в по голямата си част в България. Образование и здравеопазване на световно ниво за всеки. И заплатите стигаха и бяха предостатъчни. България беше на 27 място по стандарт на живот в Света, населението стигна 9 милиона. А днес като магазините са пълни с вносни стоки България е под 5 мил, българите са първи по смъртност в света и бедни като африканци, в Африка магазините също са пълни със стоки.
45
2
 
13
 
! Отговори
SS преди 5 години
Този бюджет е направен като за крадене за последно - затова са завишени разходите в него ! А аз ще плащам данъци тогава, когато и организираната престъпна група "Лукойл" започне да плаща данък печалба , т.е. никога !!! Айде е...те си майката *** !
44
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хърсев изпомпа БНБ, а Василев подари държавни имоти за комисионни.
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дянков съсипа страната, източи НЗОК и сега се крие в чужбина вместо интерпол трябваше да го обяви за издирване .
42
0
 
15
 
! Отговори
срам и позор преди 5 години
Погледнете кой са коментаторите,Н Василев лицето което продаде БТК за стотинки и ощети държавата с милиони и Е Хърсев финансов спекулант,бивш банкер крадец!!!какво очаквате да кажат?!
41
11
 
9
 
! Отговори
Помним преди 5 години
Ти какво си работил че получаваше 300лева през 80година? Защото след 85 нямаше много неща за купуване /чакахме да ПУСНАТ/,а и режима на тока и някои други неща....????А 300 лева получаваше генерален директор.Моят шеф /ръководител на отдел/ получаваше 240лв.А за 88-89 година не ми говори,тогава бай Тошо разкри че социализъма е бил,,недоносче" и че ни били лъгали и всичко което са ни казали за него ,все едно ,,Църният Петър " ни го е казал"А това да коментираме за тези неща беше абсурд.
40
1
 
13
 
! Отговори
подигравка с народа преди 5 години
Тлъста е за чиновниците и търтеите от полиция,НСО,МО,съд,прокуратура и тн. все паразитни не реформирани структури срещу който роптае народа,те и сега получават огромни не заслужени доходи....
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Населението намалява и тоя бюджет е поредния безсмислен.