1 година и за АЕЦ "Белене" може да има инвеститор

МС одобри процедурата, Петкова ще я представи и в НС
69
1 година и за АЕЦ "Белене" може да има инвеститор
Снимка: Булфото, архив

Около една година се очаква да продължи процедурата по избор на стратегически инвеститор за реализация на проекта АЕЦ "Белене".

Според решението на парламента втората атомна централа у нас трябва да бъде изградена на пазарен принцип, без предоставяне на държавна и корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на енергия от страна на държавата.

Още по темата
Енергийният министър Теменужка Петкова е представила доклада и разработената процедура, свързана с избор на стратегически инвеститор, на заседанието на правителството днес. Предвидено е процедурата да премине през 9 етапа, започвайки с покана към потенциални инвеститори, която ще бъде публикувана в официалния вестник на ЕС и в два местни ежедневника.

Сред поканените за участие ще бъдат трите компании, които досега официално са заявили интерес да строят "Белене" - Китайската национална ядрена корпорация CNNC, френската Фраматом и Държавната корейска ядрена компания. Конструкторът на реакторите "Атомстройекспорт" също ще бъде поканен.

Предвидена е възможност за участие на потенциални акционери, които искат да придобият миноритарен дял в бъдещата проектна компания. Интерес ще могат да заявят и големи консуматори на електрическа енергия – у нас и от региона, чрез договори за изкупуване на ел. енергия.

Според Петкова това би дало на проекта икономическа обоснованост и финансова стабилност. Финалният девети етап е свързан с подписване на акционерно споразумение между стратегически инвеститори и миноритарни участници в компанията, ако има такива.

Министърът обясни, че според анализите, най-удачният вариант за структура към момента е участие в отделна проектна компания с всички активи, относими към проекта. В момента НЕК извършва оценка на тези активи.
Предстои Петкова да представи пред парламента процедурата, одобрена днес от министрите.

Министърът коментира евентуално участие на собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова в надзора на ЧЕЗ с думите, че държавата няма отношение към решенията в частното дружество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари