700 бона бонуси в Агенцията по вписванията. Неприемливо е!

Парите дадени за добри резултати през юли, август и септември
Обновена: 9 ное 2018 11:38 | 9 ное 2018 11:37, Камелия Цветанова
82
700 бона бонуси в Агенцията по вписванията. Неприемливо е!
Снимка: Dnes.bg

Бизнесът претърпя сериозни щети заради срива на Търговския регистър през лятото, но се оказва, че отговорната Агенция по вписванията, са си раздали тлъсти бонуси.

Според финансовия министър Владислав Горанов е напълно неприемливо да има допълнителни възнаграждения на служители, които носят отговорност за техническия проблем в Търговския регистър.

Той обаче смята, че не бива да се дамгосват експертите и служителите от Агенцията по вписванията.

"Не съм запознат какво са си раздали в едно звено, второстепенен разпоредител към министъра на правосъдието. Коментарът би могъл да изглежда така - след 2012 г. системата на заплащане на бюджетната сфера беше променена така, че държавните служители могат да получават допълнителни възнаграждения в размер на общо една заплата. Като те се формират от 75% фиксирана част и 25% гъвкава част. Предполагам, че ръководството на Агенцията на база на оценка за неизпълнението на отделните служители е определило подобни допълнителни възнаграждения. На мнение съм, че служителите, които добросъвестно са изпълнявали дейностите си в Агенцията и които не носят пряка отговорност и вина за техническия проблем, възникнал в Агенцията, биха могли да получат подобно допълнително възнаграждение", коментира Горанов.

За бонусите в Агенцията по вписванията съобщи в. "Сега".

Изданието информира, че през октомври са били разпределени 700 хил. лв. "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" за юли, август и септември.

Четирима софийски директори са си разделили 20 хил. лв.

Надолу по веригата различни началници са получили по над 2 хил. лв. Поощрени са и шефовете на отделите, които пряко са носили отговорност за блокажа на регистъра. Най-малко са получили хората, които обслужват офисите на агенцията в провинцията – техните бонуси са били под 700 лв. и те са възмутени от това, защото са понесли лично недоволството на бизнеса.

Още по темата

Решението за паричните премии се взема от шефа на конкретната институция, става ясно от Наредбата за заплатите. В случая това е новоназначената шефка Габриела Козарева, която преди това ръководеше Агенцията за малките и средните предприятия.

Следователно решението за възнагражденията за времето на липсата на регистър е нейно.

Отделните служители са били поощрени с различни суми въз основа на индивидуална оценка, става ясно от отговора на Агенцията по вписванията до вестника.

По наредба допълнителни възнаграждения могат да се дават 4 пъти годишно, като размерът на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати, което отделен служител може да получи за една година, не може да надвишава 80% от начислените му за същия период основни заплати. Парите са от икономии от незаетите щатове и спестени пари, защото служители са ползвали отпуск по болест, който се плаща от НОИ.

Според Наредбата за заплатите на служителите в централната администрация допълнителното възнаграждение за постигнати резултати се определя за "точно и в срок изпълнение на поставените задачи". Само че това лято ще се запомни с несвършената работа и трагичните резултати в Агенцията по вписванията.

Скандалното е, че са наградени хора, които от една година са били наясно, че системата може да се срине и това личи от мотивите, с които година по-рано е обявена обществена поръчка за разширяване на архива й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
до да преди 5 години
До ДА, ами именно, оня дето твърди, че 600 човека за 4-те регистъра, да дойде да ви обяви отчета. 600 човека е администрацията в една средна община, а тук говорим за 4 национални регистри. 70-80 човека в търговския регистър, няма как да обявят в срок 700 000 отчета за 1 месец, дори и да спят в регистъра. А то да са само отчетите. Няма как да движиш този регистър с 80 човека за всички фирми в цялата страна, за всичко - отчети, промени, преобразувания, ликвидации, апорти....
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сбъркана тикво-герберастка държава
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма пари за бедните пенсионери, няма пари за майките с болни деца, няма пари за здраве, няма пари за крайните квартали и малките села, но има пари за тлъсти бонуси за тиквени безхаберници и калинки. Корупция и кражби, продажба на паспорти и гражданство, това ни донесе управлението на Бойчето, патрЕотите и двуличния аптекар.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бонус за държавните чиновници- Малус за пенсионерите и работещите в материолната сфера.
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гаджето на Чуколов от атака Козарева уредена с връзки там заплатата от 13 000 и е малка и иска да си я направи като на еврокомисарката Габриел 25 000 евро а пенсионерите и безработните с доход от 0 до 200 лв са 4 5 милиона в тая държава .Администрацията която е близо 500 хиляди взимат заплати по над 2500 3000 и нагоре. От догодина Габриел ще взима пенсия 50 000 евро
48
1
 
8
 
! Отговори
ДА преди 5 години
До ЧиновникЗащото трябва да ти плащаме осигуровките,чиновнико!!И 10-те заплати при пенсоиониране,нали си държавен търтей
47
0
 
5
 
! Отговори
ДА преди 5 години
Изтрили сте ми поста,ама аз пак ще го напиша!!Солени глоби има за закъсняло подаване в ТР,но това че години после не е публикувано от тях-има бонуси!
46
4
 
5
 
! Отговори
относно щата преди 5 години
Един бил чел, че АВ били 600 човека. Говори за раздуване на щат. ***, тая агенция обслужва Търговски регистър /около 600-700 хил. търговци/ обслужва юридическите лица с нестопанска цел, особените залози, имотния регистър /вписването на всичките ви нот. актове на целокупното българско 5 милионно население/, регистър БУЛСТАТ / на всички упражняващи свободни професии, зем. производител/, на сем. и имущ. отношения. И 600 човека за цялата страна, на тия огромни регистри ти се струават много?
45
1
 
3
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
До:47 Да и в моята частна фирма е така,на три месеца бонус една заплата, и не, не е част от заплата а си е бонус още една заплата, и да, ако отдела не хване таргета няма бонус, ако екипа не хване таргета а отдела го хване пак няма бонус или е много малък, всичко е спрямо постигнати резултати! А в тази агенция какви са постигнатите резултати? Това че са свършили работата ли? Защото моите резултати са едни 100,000 лв примерно към печалбата на фирмата от сделка или мое предложение или решение.
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чиновнико, за наличието на сив сектор е виновна държавната администрация. Първо, законите са писани така, че едрите риби и вътрешните хора да си се уреждат за тлъст печалби и на гърба на други. Второ, навсякъде е видно как няма контрол и отчет къде изтичат парите. Ето сега, за пореден път управляващите ще пръснат 2 милиарда извън бюджета. Строи се "по проекти с европари" (например стадиони в селата), а не каквото е нужно. Дайте пример за ефективност!
43
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някъде четох, че в тази агенция работили 600 души?! Можете ли да си представите за какво раздуване на щата иде реч? Така е във всяка една държавна структура. Роднини, съпрузи, синове и дъщери, баджанаци, любовници - всичко е назначено на заплата като държавен служител.
42
3
 
6
 
! Отговори
До 45 пумпала преди 5 години
Казваш, че ако в твоята частна фирма, се издъни някой, никой не получава бонуси....Я слез на земята и почни и да мислиш!И май не схващаш, че това, което го наричат бонуси в тази Агенция, не са бонуси, а си е част от заплатата, която я дават веднъж на три месеца, за да икономия на средства, както и за изнудване на неудобните.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами купиха ли ви хората железни дискове от най-яките - купиха ви. Що пък сега да не вземат бонуси?
40
2
 
8
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
До:????Сериозно ли питаш? Да не си от 90%-вите?Добре, ще падна на твоето ниво.Получаваме бонуси защото сме ги заслужили с работа и преки резултати. НО в частни фирми. Я ми кажи ти ако се издъниш пред работодателя, шефа, прекия ръководител ще получиш ли бонус? Ако си в държавната Машина със сигурност но в частния сектор, заплата няма да получиш не бонус, пумпал.
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези бонуси трябва да се забранят със закон и да си влязат към месечната заплата.
38
7
 
5
 
! Отговори
??? преди 5 години
Странни разсъждения имате. По вашата логика, понеже България се управлява лошо от всички политици в последните 29 години, вие също не трябва да взимате бонуси, че и заплати не трябва да получавате, както искате за тази Агенция. Зле ли е България, зле е, вие защо получавате заплати и бонуси?
37
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще плащат бонуси, разбира се. Иначе кой ще работи там? Не се ли сещате, че са им намалили заплатите, лъжейки ги, че ще получават допълнителни бонуси? За 510 лева заплата, без бонуси, дали ще има желаещи за тази Агенция?
36
1
 
4
 
! Отговори
хохо преди 5 години
Ами нагли сте и безоочливи ...
35
1
 
6
 
! Отговори
jjj преди 5 години
В България царува един закон (закон дори над КОНСТИТУЦИЯТА) - "ЕДИН УМИРА, ДРУГ МУ ГО ЗАВИРА" Примери: Срива на ТР, ВЕЧНИТЕ ремонти и Ремонтите на ремонтите в София и т.н. и т.н...
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2012 година ГЕРБ промени начина на плащане на заплати, като ги раздели на месечни заплати и бонуси, за да може да държи в подчинение хората, като пътем ги прецаква по няколко начина. Например, ако човек излезе в отпуск, бонусите от предишния месец не се отчитат, докато ако тази сума си беше към заплатата, където й е мястото, щеше да се отчита.