Радев от Париж: Да осмислим горчивите уроци от столетието!

Президентът допуска създаването на европейски сили за отбрана
10 ное 2018 15:12, Анисия Иванова
94
Радев от Париж: Да осмислим горчивите уроци от столетието!
Архив: Булфото

Тържествата в Париж са повод преди всичко да осмислим горчивите уроци от цялото изминало столетие и да потвърдим своята привързаност към диалога, към взаимното уважение, добросъседството и към отказа от насилието като средство за разрешаване на противоречията. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Париж, където пристигна за участие в Парижкия форум за мир и отбелязването на 100 години от края на Първата световна война.

Той беше попитан за годишнината и кои са изводите и поуките, които трябва да си припомним днес. В Париж се събираме държавни и правителствени ръководители, за да почетем края на една огромна трагедия, отнела милиони животи.

Още по темата

Нека не забравяме - и над 100 000 български, напомни президентът Радев. Първата световна война и последвалите събития са горчиви уроци. Войната за мен е рожба на сблъсъка на империалистическото мислене, националистическите мечти и икономическите интереси. За съжаление, 100 години по-късно тези три елемента отново са във възход и застрашават мира на континента и по света, коментира Румен Радев.

По думите му човечеството помни как политическият елит не отчете уроците от Първата световна война и подписа договори, отворили широко вратата към Втората световна война.

На въпрос за идеята за обща европейска армия, президентът Радев каза, че това зависи от много фактори.

"Ако в света продължава да има непредсказуемост, ако продължава да има конфронтация, мисля, че неизбежно ще стигнем и до създаване на пълноценни европейски сили за отбрана", е мнението на държавния глава.

Програмата във френската столица днес включва посещение на изложба в музея д'Орсе, а по-късно президентът Еманюел Макрон и съпругата му ще посрещнат държавните и правителствени ръководители в Елисейския дворец.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
31
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
препоръчвам на герберските *** лека следобедна дрямка за...освежаване.Не се знае дали няма да се наложи да работят нощна смяна,защото в страната се разгръща широк антигерберски фронт и всеки *** е...ценен.
26
3
 
2
 
! Отговори
Alnak преди 5 години
Pensionerska mu rabota...da preosmislia kolkoto si iska....hahahahaha....druga rabota i bez drugo ne varshi....hahahahaha....
25
9
 
11
 
! Отговори
герб=дпс задкулисно преди 5 години
и докато президента говори , ще ви дигнем гражданската на 1000 лв , гаранция ГЕРБ :)
24
13
 
4
 
! Отговори
герб=дпс задкулисно преди 5 години
ей аман от адекв.презуденти, предното мекотело така хубаво ни обслужваше
23
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ген.Радев говори а бориската мълчи... *** като незнае езици...какво да праеи нашта бориска !
22
8
 
21
 
! Отговори
промо преди 5 години
предтсвям си цецка цачева от герб в париж... седмуца на модата , ХАХАХА
21
21
 
9
 
! Отговори
този не е моят прези преди 5 години
Ами да беше казал, че е главен жабок на едно голямо блато. Или пък едно коремна да им беше извъртял. Е, изложи се Шербета, заговори на друг език. Кога да му вярваме, когато е във Франция, или в България.
20
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия ни освободи за да ни пороби герб с иономическо робство !
19
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов и Радев-туристи.
18
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
герба избирателите осъзнават бавно но сигурно че края на гроб и бойко идва, с такъв достоен президент е сигурно!
17
10
 
5
 
! Отговори
ЕС-есовец преди 5 години
За мен един еврошмайзер и да освободим Крим от лапите на Путин вперед дрогари, еврошмайзери трябат на ЕС, естествено купени от САЩ със заем от САЩ да живее евроатлантизъма.
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да усмислим икономическия колапс след 10г.гроб !
15
2
 
20
 
! Отговори
Wacev OFront преди 5 години
Русофобите още се кефят на Запада как осакати България на Берлинския к-ес и при Ньой на 27.11.1919 г. Те никога не могат да простят на българите,че говорят на понятен славянски език и са православни, а не *** на англосакски диалект,кръстейки се наобратно с поглед вперен към Рим по католически образец, както и това,че са освободени от Русия. Сега русофобите се радват,когато превръщат България в първата индийска държава на Балканите. Българските пролетариата са смачкани и унизени от олигархията
14
21
 
13
 
! Отговори
Българка преди 5 години
Какво празнуваш там, другарю Радев? Загубата на България ли? Мишок с мишок! Същия мушморок си и ти, като Расим Банов!
13
20
 
11
 
! Отговори
Турист преди 5 години
С какви пари обикаля света г-н Радев? Харчи ни парите от данъци за да обикаля по света и да празнислови. Дори и умни неща да казва, какво ни грее? С какво подпомага развитието на България? Само харчи пари, този турист.
12
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубави времена са биле! Всеки е можел да покаже патриотизма си на бойното поле срещу руснаците! Не като при бай Тошо - пълна скука!
11
20
 
13
 
! Отговори
Една от Пз преди 5 години
А госпожа президентката, пардон първата НИ дама, къде е? Защо не е с теб? Да не си е останала в Меден Рудник?! Да не ти се кара сега, че си ходил в Париж без нея, непослушко ти ньеден!
10
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много сбъркан генерал.Генералите са едни от преките участници във войните ...демек самия Радев. И по зла ирония на съдбата той отишъл да рони крокодили сълзи за убитите през ПСВ и сега трябва да го вземем за херувимче и миротворец...!!!
9
2
 
20
 
! Отговори
Wacev OFront преди 5 години
Те франсетата си знаят уроците, зат'ва делят държавите си на 1, 2, 3 и т.н. Френска Република. Проблемът е, че българите не могат да правят истор. изводи и отново правят грешен цивилизационен избор, нищо че са субект и създател на Славяно-православната цивилизация. Расте и едно латинизирано, хелоуинско поколение, което владее граматически по добре ингилизки, отколкото древния и аналитичен собствен български. Кво да прайш, българска карма..
8
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербарестите се чустват якоо засегнати :)