Таванът на "Гражданската" заради адвокати: Въртят бизнес със смъртта!

Взимат 50% от обезщетението, сами търсят жертвите си
137
Таванът на "Гражданската" заради адвокати: Въртят бизнес със смъртта!
Снимка: Булфото, архив

ГЕРБ не се отказва от предложението си за поправки в Кодекса за застраховането, с което се слага таван на неимуществената компенсация на лица, емоционално обвързаните с жертва на катастрофа.

Още по темата

"Ако това предложение бъде изтеглено или не се приеме от парламента "Гражданската отговорност" би могла да се увеличи двойно, тройно дори повече, защото застрахователите ще бъдат принудени да увеличат размера й, за да плащат обезщетенията", обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Предложението за поправка идва заради скока на жалбите, които постъпват, след като през юни тази година  с тълкувателно решение ВКС разшири кръга от лица, легитимирани да получат обезщетение за неимуществени вреди от причинена при непозволено увреждане смърт на близък.

Вече право на такова имат не само родителите на починалия, децата му и съпругата или съпругът, ама и всяко "всяко друго лице, което е създало трайна и дълбока емоционална връзка с починалия и търпи от неговата смърт продължителни болки и страдания".

"След като излезе това решение от август до 1 ноември са постъпили жалби от 850 лица, които искат средно по 100 000 лева обезщетение, а това означава, че парите трябва да се платят от застрахователите, а те идват от "Гражданската  отговорност" т.е. от всички", мотивира се Менда Стоянова. 

Тя подозира, че има адвокати, които се възползват от ситуацията, за да трупат печалби.

"В момента адвокати издирват роднини, които не са в тесния кръг - родителите, деца, съпруг и съпруга, а братовчеди и т.н., за да ги мотивират да искат обезщетения за починал близък в катастрофа", обясни Стоянова.

Според нея адвокатите имат финансов интерес от това, защото получават процент от обезщетението.

"Става дума за адвокати, които са се специализирали в неимущественвите обезщетения и това е бизнес със смъртта. Те взимат по 30, 40 до 50% от обезщетението, което съдът присъжда, а когато става въпрос за социално слаби и малцинствени групи, процентът е още по-голям. Освен това парите се взимат нелегално, защото не отговарят на наредбата за адвокатските хонорари", обвини тя.

Стоянова уточни, че таванът от 5000 лева не се отнася до най-близките роднини на загиналия – родители, деца, съпруг, съпруга, а техните обезщетения пак ще се определят от съда по досегашния ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
6
 
! Отговори
Yoan преди 5 години
Публична тайна е, че адвокатските кантори дърпат огромни хонорари за сметка на ищците (пострадалите) и са в престъпна симбиоза със застрахователните дружества и това е една от предпоставките за искане повишаването на и застраховката "Гражданска отговорност". Лъжат близките на пострадалите, които са склонни и на по-малки суми! Големите пари отиват при адвокатските кантори и при определени лица!!! Шефката на бюджетната комисия в НС да обясни и това на президента!
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една от най-големите неправди на правосъдната система е, че съдиите са на заплата, а адвокатите - на хонорар.
104
0
 
1
 
! Отговори
Катя преди 5 години
Всеки адвокат има финансов интерес.
103
0
 
2
 
! Отговори
Желко преди 5 години
Това наистина е така с тези адвокати. Супер, че ще им стопират долните схемички на тези лешояди. Отлично решение!
102
0
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Анонимен 105Ами заради такива "адвокати" като теб, които нищо лошо не виждат, цената на застраховката ще расте
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"""Ако има правосъдие, няма нужда от адвокати."""Това съм го чувал от един неграмотен член на БКП преди много години
100
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има закони, има жертви, има адвокати, има дела за неимуществени щети. Сега изведнъж, адвокатите въртели бизнес със смърта. Ами погребалните фирми и те също правят бизнес от това. Нищо лошо не виждам
99
0
 
6
 
! Отговори
кадия преди 5 години
Ако има правосъдие, няма нужда от адвокати.И обратно: Наличието на много адвокати показва лошо правосъдие.
98
0
 
2
 
! Отговори
Валдесито преди 5 години
Много по-разумно е това предложение да се спре, от него щяха да печелят само адвокати и роми. 10% хонорар е напълно достатъчен!!!
97
0
 
2
 
! Отговори
Хари преди 5 години
Ехе, браво на Стоянова, че се сети, че адвокатите, ще се възползват най-много. Браво Менда
96
0
 
3
 
! Отговори
Темелко преди 5 години
"Бизнес със смъртта" е много добре казано. Аман от такива "бизнесмени" забогатяли на гърба на пострадали. Макс 10% трябва да е хонорара за адвокат в такава ситуация
95
0
 
4
 
! Отговори
Лидия преди 5 години
Как 50% за адвокатите? Тези хора са полудяли, това е много несправедливо
94
0
 
4
 
! Отговори
IloveBoyana преди 5 години
Това е точно така. Супер се получава. Ще им прекъснат схемите на тези лешояди.
93
0
 
1
 
! Отговори
Грую преди 5 години
Адвокатите вземат 30-50% от тея дето им ги дават. За съжаление аз също изгубих баща си преди време и ми звъняха разни такива адвокати измамници, но аз наех адвокат с 10% комисионна, което сматам е адекватно.
92
1
 
5
 
! Отговори
кога лъжат преди 5 години
Ние не определяме цените на горивата и застраховките2 дни по-късно Горивата и застраховките няма да се вдигатАбе важно е Златев да е жив и здрав, и да има парички за правилните хора.Застрахователите и те да плащат хонорарите от по 90% на горките адвокатчета
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази логика всеки да иска пари е шантава!Гледаш новините,виждаш нещо лошо случило се на някого,депресираш се и отиваш да искаш пари
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко каза да не се гласува предложението значи той иска да пере пари от премиите на полиците и да ги увеличат
89
0
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До До Жоро - 93И сигурно са те копирали в кореспонденцията ;)Има държави в ЕС, където обезщетения за "болки и страдания" изобщо не се изплащат, в ред други ги има, но са ограничени, а на нас ни налагат да разширим кръга на правоимащите? Пълни глупости.
88
0
 
12
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Аз пък чух, че който в Софията си признаел, че е селянин, нямало да плаща граждаска бе.Еееее аде софианците да бързат да си хващат ред, че много опашка ще има бе
87
0
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До АБВЗастрахователите няма да фалират, те ще си съберат парите от клиентите. А сега ще събират повече пари, защото трябва да плащат на повече хора. А ще плащат на повече хора, вследствие решението на ВКС за разширяване на кръга на правоимащите.А решението на ВКС е следствие на лобизъм, но не от страна на застрахователите, защото те нямат интерес да плащат обезщетения на повече хора.Сега остава само да се запитате кой има интерес от воденето на безкрайни дела?