Таванът на "Гражданската" заради адвокати: Въртят бизнес със смъртта!

Взимат 50% от обезщетението, сами търсят жертвите си
137
Таванът на "Гражданската" заради адвокати: Въртят бизнес със смъртта!
Снимка: Булфото, архив

ГЕРБ не се отказва от предложението си за поправки в Кодекса за застраховането, с което се слага таван на неимуществената компенсация на лица, емоционално обвързаните с жертва на катастрофа.

Още по темата

"Ако това предложение бъде изтеглено или не се приеме от парламента "Гражданската отговорност" би могла да се увеличи двойно, тройно дори повече, защото застрахователите ще бъдат принудени да увеличат размера й, за да плащат обезщетенията", обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Предложението за поправка идва заради скока на жалбите, които постъпват, след като през юни тази година  с тълкувателно решение ВКС разшири кръга от лица, легитимирани да получат обезщетение за неимуществени вреди от причинена при непозволено увреждане смърт на близък.

Вече право на такова имат не само родителите на починалия, децата му и съпругата или съпругът, ама и всяко "всяко друго лице, което е създало трайна и дълбока емоционална връзка с починалия и търпи от неговата смърт продължителни болки и страдания".

"След като излезе това решение от август до 1 ноември са постъпили жалби от 850 лица, които искат средно по 100 000 лева обезщетение, а това означава, че парите трябва да се платят от застрахователите, а те идват от "Гражданската  отговорност" т.е. от всички", мотивира се Менда Стоянова. 

Тя подозира, че има адвокати, които се възползват от ситуацията, за да трупат печалби.

"В момента адвокати издирват роднини, които не са в тесния кръг - родителите, деца, съпруг и съпруга, а братовчеди и т.н., за да ги мотивират да искат обезщетения за починал близък в катастрофа", обясни Стоянова.

Според нея адвокатите имат финансов интерес от това, защото получават процент от обезщетението.

"Става дума за адвокати, които са се специализирали в неимущественвите обезщетения и това е бизнес със смъртта. Те взимат по 30, 40 до 50% от обезщетението, което съдът присъжда, а когато става въпрос за социално слаби и малцинствени групи, процентът е още по-голям. Освен това парите се взимат нелегално, защото не отговарят на наредбата за адвокатските хонорари", обвини тя.

Стоянова уточни, че таванът от 5000 лева не се отнася до най-близките роднини на загиналия – родители, деца, съпруг, съпруга, а техните обезщетения пак ще се определят от съда по досегашния ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
7
 
! Отговори
до 84 преди 5 години
Ето пак Те от малцинството са причината за разходи на мнозинството!Менда по Нова каза, че дават 1.5 милиарда на Бедните в НОВЯ БЮДЖЕТЕдва ли става въпрос за хора с стари коли и нямащи 1000 лв. за ГО
85
2
 
7
 
! Отговори
АБВ преди 5 години
Хора, не се връзвайте на приказките на лобистите на застрахователните компании! Всеки недоволен от парите, които застрахователя му дава, има право да търси повече пари чрез съда. И така опираме до адвокатите. Не те са виновни за повишаването на ГО. Застрахователите да фалират, щом като нямат пари да плащат обезщетения на пострадалите. Аз да не съм длъжен да се съгласявам на каквато сума ми кажат тези тарикати? Да сте чували банка и застраховател да плащат доброволно?
84
1
 
5
 
! Отговори
друг преди 5 години
нарочно всичко е сложно,защотонарода е 80 % тов..наапример за бързите кредитипред всеки офис табела с примервземате 500 лв- за 6 месеца ще върнете 1000 , за една година 2000 лв.Това е.Ясно.Без 9 стр договор,не веки е завършил право.Ясно и при застраховките-цена- отговорности задължения- 2 странички.А вижте сега всеки полицата си/особено ако е каско-12 страници безсмислен текст/който е писан от 'ристи а го подпистват на минута-трактористи.Но адвокатите са *** фия.Факт-налагат закони..
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме Гражданска и за каруците те също са участник в движението
82
0
 
7
 
! Отговори
До 81 преди 5 години
Ромите са основните клиенти на адвокатите, защото в тия случаи адвокатът отнася около 90%
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина спазва законите защото има кола и жилище !Много бързо забравиха защо се случи 9.9.1944 г.Защо имаше партизани и защо не им пукаше, че ще умрът
80
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чел съм за скъпо струващи изследвания плащани от касата които пак се правят на малцинството което не плаща Здравни вноски!До кога ще плащаме скъпите сметки на едни които не ни зачитат за хора
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Адвокатите взимат по 30, 40 до 50% от обезщетението,а когато става въпрос за социално слаби и малцинствени групи, процентът е още по-голям.Значи освен адвокатите и *** са намесени и пак целокупния народ ще плаща!
78
0
 
5
 
! Отговори
друг преди 5 години
всичко в държавата може да се реши с няколко закона.За застрах..в самият договор се описват нужните докум за завеждане на дело,нека си ги набавят потърпевшите и завеждат иск.Ако искат адв-договора с него да е в публичен регистър с лимит за адвоката 1000 лв.Да се опрости за да няма кърлежи.Договор с моб оператор сега е..8 страници??а стига да е една само.Пешо има право да ползва оператовра ,,има право да се откаже с три такси,опер,има право да иска месечна такса..Ето една страница.така навсякъде
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както е тръгнало са на път да ни свалят повечето от колите после да ни вземат и жилищата както е по стария план Ран-ът! Като ни преравят с любимия им етнос нали няма да очакват да бъдем послушни като Днес когато има какво да ни вземат.
76
0
 
14
 
! Отговори
до 77 преди 5 години
2 години пътувах с Градския транспорт на работа и за 2 години не видях контрола да глоби някои ц-и-г-нин! Нито съм видял някои редовен да се възмути от това всички мълчат.
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един се е върнал след 10 г . в САЩ и каза, че там ГО е 400 долара а заплатата му е била 4000 долара !Нека някои ходил някъде да каже има ли място по света където ГО да е повече от минималната заплата
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако всички слязат в колите и се качат в градския транспорт ви уверявам, че на цнганите ще им се наложи да престанат да го ползват, или поне не гратис.
73
0
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Перо5 000 лв. е обезщетението за претърпените болки и страдания. Ако въпросният загинал чичо се е грижил за хипотетичния сирак, това се обезщетява отделно.
72
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм си кореняк софиянец и не ме бърка това с колите ама виждам как много софиянци всяка седмица си ходят по родните места и те имат нужда от кола.
71
1
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Анонимен 72Те са електорат, може да правят всичко гратис!
70
4
 
7
 
! Отговори
Перо преди 5 години
Не е важно, че искат 100 000, а е важно колко е присъдил съдът. ВКС е дал възможност за обезщетяване на по-далечни роднини в изключителни случаи - например, загинал е чичо, който се грижи за сирак. Присъдените - както предлага Менда - 5 000 лв ще стигнат за две годиини по 200 лв месечно. Съдът е този, който трябва да преценява и определя. А работа на депутатите е да анализират съдебната практика - трябва да минат поне 2 години и да не се налагат *** схеми.
69
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои тук коментираха какво като стане 1000 лв. дори и повече! Ами значи много няма да може да си позволят автомобил и ще трябва да се откажат от него. Което според тях е нормално. Тогава питам ги Аз защо ц-и-г-а-ни-те може да се возят гратис и да имат каруци кога ще ги накарат и те да имат някакъв разход не само приходи!!!?????????
68
0
 
8
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
Три фирми богатеят на наш гръб от Еко Такса в КАТ...........
67
0
 
16
 
! Отговори
Този дето преди 5 години
Ми треснете таван на адвокатите, които работят по такива случаи.Защо пак се натрисат хората, които не са виновни.