Патриотите на ход: Какви са вариантите след оставката на Симеонов?

Най-реалистичен - НФСБ излъчва нов вицепремиер
Обновена: 18 ное 2018 09:58 | 18 ное 2018 07:46, Александър Попов
88
Патриотите на ход: Какви са вариантите след оставката на Симеонов?
Снимка: БТА

Оставката на вицепремиера Валери Симеонов предизвика коментари от представители на всички политически сили, които очертаха различни варианти за овакантения му пост. В петък Симеонов лично обяви, че се оттегля след близо едномесечни протести на майки на деца с увреждания заради негово изказване.

Протестът на майките беше прихванат и от политически партии - БСП и ДПС, а вицепремиерът хвърли оставка, за да не бъде "воденичен камък" за кабинета.

Още по темата
Премиерът ще внесе оставката в парламента заедно с новото име за поста. То трябва да бъде излъчено от квотата на "Обединени патриоти", каквото е коалиционното споразумение, обясни шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Красимир Каракачанов обяви вчера, че Патриотите вероятно ще предложат друг свой вицепремиер, но името му е въпрос на обсъждане в коалицията. Това е и най-реалистичният сценарий.

"Най-вероятно ще предложим нов вицепремиер, но кой ще бъде той е въпрос на обсъждане. Това не е пост, който трябва да определя аз или ВМРО. Ще чакаме Валери Симеонов да предложи нещо или да бъде обсъдено в коалицията", заяви Каракачанов.

Той добави, че се очаква обсъждането да стане другата седмица - след приемането на оставката на Симеонов в парламента.

Нов човек на НФСБ или надпартийно име

Ако Валери Симеонов настоява негов човек да стане вице, това може да е зам.-шефът на НФСБ Борис Ячев, предположиха депутати. Сред спряганите имена е и зам.-шефът на парламента Явор Нотев, но той е от "Атака".

Сидеров пък се обяви за надпартийна кандидатура.

В стола на Симеонов сяда Волен Сидеров

Според този вариант лидерът на "Атака" може да влезе в правителството като вицепремиер, а Симеонов да оглави групата на депутатите от "Обединени патриоти", пише "24 часа". Това е малко възможен сценарий предвид "замръзналите" отношения между двамата.

Вчера Сидеров заяви, че не вижда затруднение да работи със Симеонов. Но допусна възможността да се повдигне отново въпросът за нов председател на групата, тъй като от НФСБ отдавна му искат оставката.

Ако обаче се стигне до подобен вариант, това ще доведе и до трус в правителството. По силата на коалиционното споразумение "Обединени патриоти" имат четирима представители в кабинета: ВМРО и НФСБ са с вицепремиери - Каракачанов, който е и министър на отбраната, и Симеонов, който е без портфейл, а "Атака" излъчи от своята квота министрите на икономиката Емил Караиванов и на екологията Нено Димов. Стане ли Сидеров вице, НФСБ ще трябва да получи министерски постове, което ще доведе до частичен ремонт на правителството.

Вицепремиерският пост на Симеонов се закрива

Публично тази теза бе лансирана от лидера на "Атака", който попита защо трябва да има втори вицепремиер от патриотите. Той е без портфейл, нищо няма да се провали и да се срине, коментира Сидеров.

Каракачанов също си отива, ново разпределение на постовете

Това е вариант, който изглежда най-малко вероятен. Той може да се развие само ако бъде удовлетворено искането на Сидеров за оставка и на Каракачанов. Няма индикации тва да се случи, а и самият Каракачанов заяви, че не приема призиви за оставка през медиите. Той заподозря, че зад атаките на Сидеров стоят мераците му да оглави евролистата на ОП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не било мафия. Ами защо стоят в парламента при положение че са милионери? За никакви пари ,отнесено към доходите им. Ами не си бутат бизнеса. От патриотизъм?Ами бре,далавера има някаква. Сляли са се капитал с политика.Другото определение за мафия. Пък Европа ни ръкопляска ,да не вземем да ги гътнем.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банкянската *** ,да не се крие а да подава и той Оставка!!!Неизбежно е!!!
15
1
 
15
 
! Отговори
Комитов преди 5 години
Добре.Ще ги гътнем ,със зор ,ама ще ги гътнем.И после кой да сложим за премиер. Пак някои от котилото .Там е държава в държавата, затова не им пука.Там е проблема.
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 15 Аз ще ти го обясня много просто, бе приятел...у нас ГЕРБ не се избира чрез честни избори. Да ти казвам за Костинброд ли? Да ти казвам за чувалите с бюлетини носени от една чистачка във Варна ли? А колко още такива примери които не са били достъпни чрез медиите до народа...
13
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изглежда не само децата, а и майките са с уврежданияВ този студ за мъкнат хлапетата по улиците на политически протест
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Патриотът трябва да милее за народ и държава.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То това селско разграбване и управление не може да се нарече...
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли какво ще стане? Това е добре замислено с кресливите жени и уж болните им деца...всичкото това е за да тръгне да се саморазпуска правителството, Тиквата да подаде вече за последен път оставка, да избяга с милиардите си в САЩ, но набълбучвайки България с 30 милиарден заем. Всичко е добре планирано. Да не мислите че Валери Симеонов е тооолкова тъъъп че да ги каже тия думи? Не бъдете такива наивни овце, моля!
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОГНУСА ! Друго не изпитвам към управлението на комуниста Борисов , Собственик на ГЕРБ !
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се махат от власт и да пада това изгycтирано правителство, което само мисли как да вземе последните два лева от джоба на хората!Оставка, мизерници!
7
2
 
14
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
Хотелиерчето подаде оставка!Кво ли ша прай Митьо Очите сига?
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За целия преход не мисля ,че има по голяма прос*итутка от СидераПо едно време с ГЕРБ ,след което реши че там вече няма келипир отиде при ДПС,Паднаха ДПС след това отиде пак при ГЕРБ ,шото те дойдоха на властИ за тоя човек има още стотици хиляди ,които гласуват щото е патриот Просто неам думи
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-добре да ги махнем всичките.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не вярвам Валерко Патриота сам да е стигнал до извода, че е време да си подава оставката. Та той многократно заявяваше, че няма такова намерение. Най-вероятно е бил убеждаван и натискан по всички възможни начини от Боко, сигурно е бил и компенсиран с нещо..сещаме се с какво. Така стоят нещата с оставките у нас
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Саморазпускане?
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сутрешни *** :-)
1
1
 
15
 
! Отговори
Асен преди 5 години
Нищо кой знае какво не е станало. Една никаква оставка от поредния пре вьобразил се избранник на хората в парламента.