Борисов: Преминаваме към обвързваща фаза на "Турски поток"

Досега условията били необвързващи, обясни премиерът
Обновена: 1 дек 2018 08:23 | 30 ное 2018 20:10, Петя Славова
123
Борисов: Преминаваме към обвързваща фаза на "Турски поток"
Снимка: БТА

Досега всички условия са били необвързващи, сега обаче се отива на трета фаза, която вече е обвързваща. Това каза премиерът Бойко Борисов на летище София по повод съобщението, че "Газпром" проявява интерес и ще участва в третата, обвързваща фаза на пазарния тест на т.нар. втора тръба от "Турски поток", предаде БТА.

С днешната позиция на "Газпром" се върви в посока за т. нар. "Български поток", който ще премине през наша територия, заяви премиерът Борисов. За да се премине към третата фаза, българският държавен регулатор трябва да одобри предложението.

Още по темата

Борисов изтъкна, че много е направено от страна на Министерството на енергетиката, вицепремиерът Томислав Дончев, както и "Булгартрансгаз" са работили много активно по този въпрос.

Премиерът изтъкна, че България спазва абсолютно всички европейски правила. По думите му продължаването на "Турски поток" през страната ни не е само български интерес, защото от това решение зависят и Сърбия, Унгария и Австрия. "Ние понеже сме първи на входа, трябва да свършим и най-много работа", допълни Борисов. Той добави, че към момента всички са си свършили ангажиментите и е оптимист за реализацията на този проект. Борисов посочи, че това е пилотен проект, защото се прави със страна извън ЕС. Когато обаче той влезе на българска територия, след това за останалите европейски страни ще бъде много по-лесно продължението му.

"Има много важен трети етап и това е обвързването. В момента, в който обвързващата част е минала и има резервиран капацитет, тогава ние спокойно можем на българска територия да започнем да строим", уточни премиерът Борисов. Според него страната ни трябва да работи много активно по този въпрос, ако не иска да бъде изместена. Той счита, че не трябва да се повтарят грешките от миналото и българската държава, когато има гаранциите и има резервирания капацитет, тогава може да започне строителството.

Продължаването на втората тръба на "Турски поток" през България обаче трябва да става едновременно с интерконектора с Гърция. Тогава, който достави по-евтин газ в газоразпределителния хъб "Балкан", него ще го купуват, добави Борисов.

Министър-председателят подчерта, че всички срещи по тази тема са били съвместно и с Европейската комисия /ЕК/ и всяка една стъпка е обсъждана. Борисов припомни, че дори председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в София е казал, че ако се работи по плана, предложен от българския премиер, с газоразпределителен център, със спазването на Трети либерализационен пакет и възможност и да се търгува на газовия хъб, няма да има проблеми.

Борисов е оптимист и за резултатите от третия сондаж за залежи на нефт и природен газ, който в момента върви в Черно море. Министър-председателят припомни, че "Южен поток" е бил спрян в мандата на БСП заради корупционните схеми в обществените поръчки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
9
 
! Отговори
Благоев преди 5 години
При положение ,че нашите тръби ще останат празни и малкото ни потребление на газ. Една газова връзка със Сърбия, като за начало би трябвало да осигури заявените количества газ , видя се от тестовете на пазара, не са толкова големи! Южен поток с четири тръби газ се оказа малко големичък! Оказа се че за Турски поток две тръби стигат!Търси се балама да построи нов газопр. и да се резервира целия му капацитет!?
82
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеН 87Не си прав, нека да си живее!! Но да си получи ЗАСЛУЖЕНОТО!!!
81
3
 
24
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БОРИСОВ ОЩЕ ЛИ Е ЖИВ!!!!!! КАКЪВ СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ!
80
1
 
25
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
Абе не са толкова глупави там "горе" колкото си мислех-Южен поток е важен и рентабилен за нас,ако някой още се съмнява да види как Украйна се бори със зьби и нокти да попречи на руснаците да построят еверен поток-2 и прави всичко въможно американците да гни забранят Южен поток. Гърция тези дни като разбрала ,че ще минава през нас Южен поток-то поискала веднага среща с Газпром -защо нямло да минавал Южен...А тук има още БЪЛГАРОМРАЗЦИ които сееят слуха за зависимост от Русия при ЮП-дупедавцИ- САЩ
79
1
 
17
 
! Отговори
Що не си хваща пътя преди 5 години
НА ТОЯ КАКВО МУ СТАНА ТАКА ИЗВЕДНЪЖ, ЧЕ РЕШИ ДА СТРОИ НЯКАКЪВ СИ ПОТОК? НАЛИ ТОЙ СЕ БИЕШЕ В ГЪРДИТЕ, ЧЕ Е СПРЯЛ ЮЖЕН ПОТОК, ПЪК СЕГА НЕЩО ДРИФТИ ЗА ТУРСКИ ПОТОК, КОЕТО МЕЖДУВПРОЧЕМ Е ЕДНО И СЪЩО САМО НАИМЕНОВАНИЕТО Е РАЗЛИЧНО. МАЙ ДРУГИ УКАЗАНИЯ МУ ДАДОХА СЕГА
78
0
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
30 години плюене по русия и енергиина независимост сега какво излезе че копчетоще го натиска султанът това ли е бъдещето на българия да зависим от наи агресивния какво пречи директна тръба от русия и повече да не се занимаваме стози въпрос изобщо не ме интересува какво мисли нато и ес искам да ми е топло
77
4
 
13
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До няма угодия! Сега ще ти кажа защо го ругаем твоят идол . С Южен поток ние щяхме да сме разпределителен на Балканите и ние щяхме да продаваме газ на другите държави .Сега Турция ще го прави това Сега втората тръба ще минава само през България за европа и Турция ще ни продава на нас газ .Двата разспределитевлни центъра въобще не ни греят ,те са само едно просто кръстовище за отклонение към другите държави .Ето в това е разликата анадъмо
76
2
 
16
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 5 години
Когато някой е завършил в Симеоново или югозападния университет , ми говори за бизнес, право или човешки права си наливам чаша каберне и 1 час цепя дърва.
75
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВладоМного ги разбираш газовите работи ве! Експерт!
74
3
 
15
 
! Отговори
Владо преди 5 години
Ако тръбата мине през България,няма смисъл от този хъб "Балкан"
73
10
 
1
 
! Отговори
няма угодия! преди 5 години
нали масово ругаехте Борисов, че "бил спрял ЮП", че заради него "сме изтървали питомното", а сега пък се ругае защо искаме да се прокарва тръба през България за газ от Русия!
72
2
 
19
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
С това правителство в момента,както с всички предходни правителства на Борисов ,ако България се намираше в Антарктида щеше да внася лед,а ако беше в Сахара щеше внася пясък.Големият брат още не се е изказал по въпроса.Време е да се разбер,че България е зависима държава и българското правителство е просто колониална администрация.Да не се налага Борисов да смени рефрена от"Спрял съм три големи руски енергийни проекта" с нещо от вида "Спрял съм 4-ри големи руски енергийни проекта".Това му е навик
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ментора бай Иван - Колко години още трябва да го учим за премиер?ти едва ли си в състояние да учиш Борисов как да е премиер! Във всеки случай, по-добре премиер-ученик в 10 клас, отколкото с кандидат премиерша, с манталитет като от махалата, тепърва влизаща в предучилищната подготовка. Пази Боже!
70
11
 
2
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 5 години
Достатъчно и предостатъчно сме обвързани с Русия! Всяко допълнително обвързване е смърт за България! Вместо да се отдръпнем ние продължаваме да вървим към пропастта!
69
2
 
18
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Боце, преминаваш към фаза сам ли си паднах или някой ме бутна!
68
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ще се обвързваме с Русия. Борисов е 100% руска балалйка.Няма отърване от руското робство.
67
3
 
18
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 5 години
Не съм обаче сигурен че тоя"търчи- лъжи" ще види повече премиерски мандат!То бива танци напред , назад , наляво , надясно ,но докато разбере от къде изгрява слънцето минаха 10 години!Колко години още трябва да го учим за премиер?
66
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банкянския е пътник и бърза, но въпреки това ще свърши като орешарски! Просто хамериканците изчакватгеп, р.овч и компания да си допия питието!
65
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво ще ни нахендрите с ваште обирджийкщи енергийни проекти с най-големия крадец на планетата Русия.
64
9
 
32
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
Сега вместо да получаваме директно газ от лошата Русия, ще я получаваме през нашия още по-голям приятел Турция - блестящо. Ставаме все по-независими.