Българският участък от "Турски поток" готов от 2020 г.

Продължението на газопровода към Европа ще се забави с година
29 ное 2018 07:50, Анисия Иванова
29
Българският участък от "Турски поток" готов от 2020 г.
Архив: Reuters

Продължението на газопровода "Турски поток" в Европа ще бъде готово с минимум една година забавяне, съобщи руската агенция Интерфакс.

Източници свързват това със забавянето на изграждането на съответната газотранспортна инфраструктура в Централна и Източна Европа.

В резултат руският държавен газов гигант Газпром ще бъде принуден да чака не по-малко от една година след завършването на строителството на "Турски поток", за да може да реализира втория етап от проекта за доставка на газ в Европа.

Още по темата

Газопроводите, свързващи "Турски поток" с Югоизточна Европа, ще бъдат готови не по-рано от януари 2021 г., съобщили пред Interfax Natural Gas Daily източници, близки до проектите. В същото време и двете линии на морския газопровод "Турски поток" трябва да заработят в края на 2019 г.

Според източник, близък до дъщерната компания на Газпром Gastrans, и сръбският, и българският участък от продължението на "Турски поток" ще бъдат готови не по-рано от края на 2020 г. и съответно ще могат да заработят през януари 2021 г.

През март тази година Gastrans съобщи, че планира да пусне в експлоатация продължението на "Турски поток" през Сърбия до Унгария през октомври 2019 г., припомня Интерфакс.

По проект втората линия на "Турски поток", която ще бъде предназначена за снабдяване на Европа, ще бъде с капацитет 15,75 милиарда кубични метра газ годишно. От тях 3,5 милиарда куб. м газ ще отиват за България, 2,5 млрд. куб. м - за Сърбия, и 6 млрд. куб. м - за Унгария, посочва Интерфакс.

Останалите 3,75 млрд. куб. м може да бъдат доставяни в Словакия и Австрия - до хъба в Баумгартен.
Задържането на влизането на тези мощности в експлоатация предполага необходимост от продължаване на използването на транзита през Украйна след 2019 г., отбелязва Интерфакс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
До Един ТУРКЕСТАНЕЦ от Северозападасъс бе турски калмукПак ли тровиш страниците с *** си мисли.Що си не пишеш името-Мюмюн.И що се не махнеш от БГ?
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази тръба ще осигури газ на България, Сърбия, Унгария. До хъба в Австрия малко ще остава. Руснаците трябва да докарат още две тръби за Централна и Западна Европа през Черно море. Трябва да инвестираме, ако искаме да транзитираме. Газопроводът ще бъде европейски.
24
1
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Анонимен25Не знаеш на какво са способни афектирани или амбицирани хора.Те и в Крим уж не можеше да минат по суша, без да влязат в Украина, а какво стана, за няма и 2 години? Мост, който нашата ЕС и Натовска държава не може и да сънува, камо ли да строи, някъде.Само да ти припомня-надлезите по Бойковите магистрали, ги строиха турски фирми, нашите-нито капацитет, нито знания, нито техника.
23
2
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
до 27 Много ми е интересно, как би коментирал, след строежа на Турски поток, лайтмотива на герберите, че сме "незаобиколим фактор"?Е, заобиколиха ни.А ако много знаем, ще ни заобиколят и от юг, на път за Македония, Сърбия, Унгария, Австрия...
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на челна стойка да се побие Газпром няма как да заобиколи България. Едно е да пуснеш тръбата през Дунавската равнина, друго - през Гръцките, МК и Албанските планини.
21
1
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Анонимен23 Не знам за какво са ни имали, ама ако си спомняш, едно време имаше Южен поток, който не минаваше през Турция, но дойде един чичко, американски конгресмен, на който сина е акционер в украинското търба, и ни забрани да строим, защото......Тогава се заговори за Турски поток, а както виждаш-руснаците не само говорят.Сега, нашите далновидни, твърди и национално отговорни политици, ще те топлят с руска газ, същата, но с турска надценка.Честито!
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като го чуя това, че турски поток минава през България и имам чувството че си ни имат за виалет!
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не на потока през бг, горете гуми по площадите като хохлите. До там стигнахте!
18
3
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Я, по-кротко с транзита ,за да не започне Борисов да се хвали и да се тупа в гърдите ,като вече няма да пее мантрата "Аз съм спрял три големи енергиини руски проекта" ,а ще я замени с нещо от вида -"Вижте ме колко съм велик ,спрял съм четири големи руски енергиини проекта".Сега ще му звънне някое чиновниче от Козяк, а той знае само да слушка и да изпълнява
17
3
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Мд-а-а ,тигана е сложен,но рибката,която е лъжем най-редовно е в морето.Ние сме като лъжливото овчарче.Нито има подписан договор,нито са ни разрешили от САЩ,а ние вече транзитираме газ/на думи/ към Сърбия и Унгария,но те не са толкова късопаметнии помнят фиаското по българска вина с "Южен Поток".Така ,че по-кротко с прогнозите.Нали занаете,че с такива правителства,ако България се намира в Антарктида ,ще внася лед, а ако е в Сахара ще васяме пясък
16
3
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Тук има още нещо: посл. Рубин приветства доставката на американски газ ревапоризиран на Александропулис и каза,че може да закупуваме газ отвсякъде, но не и от Русия. Да де, ама ние се напъваме да транзитираме газ през нашите тръби чак до Словакия.Само че той е уж турски, но си е руски. И "кра.вар.ят" ще бъде ли толкова глупав да ни повярва, че ние не спазваме неговата заповед? САЩ има двама надзиратели в БГ : Боце и Цуци. Те ще допуснат ли да лъжем Тръмп? Боце е страхлив, но Цуци е шпионин.
15
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така си е, ЮП си го прекрати едностранно Путин, след като се набута с куп пари. Ако бяха нормална държава не би било възможно, но на него никой не му държи сметка и може да се гаври както си иска с държавните средства. А онова, че можело да мине през Гърция и МК са измишльотини. Освен че се удължава доста трасето, самия терен е доста по-труден за прокарване на трасе, а в Македония няма никаква газова инфраструктура.
14
3
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
много лош вариант руската газ да минава през турция
13
6
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До Анонимен 14Един интелигентен коментар. Без Третия енергиен пакет щяха да ни нахендрят яко Р.Овч. и компания! Бяха се приготвили с голямата лъжица.
12
2
 
5
 
! Отговори
Хаос преди 5 години
Ан.Петрова първо да накара стрина Нуша да уточни България откъде ще получава газ и в какво количество: от Гърция ли в количество 1-3 млрд.м3, защото е съмнително Гърция да има капацитет да осигури транспорт на газ за Италия плюс 16 млрд.м3 газ за БГ-Сърбия-Унгария-Словакия.Но леля Нуша и Боце искат да станем акционери на ревапоризиращата станция при Александруполис. При положение,че ще транспортираме газ до Словакия, за какъв дявол се натискаме за тези 1 млд.м3 от Гърция, че и акционери ще бъдем
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпроса е дали Русия ще спази третия енергиен пакет. Точно поради отказа на русия да се съгласи с условията на този пакет беше прекратен Южен поток.
10
13
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
ЮП най - корупционния проект, добре че го спряха. Щеше да ни загроби с 5 милиарда заем към Путин. В сравнение с него Цанков камък е детска игра!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турски поток е турски до границата. Руснаците казаха, че докарват тръбата дотам и толкоз. Но тъй като има договор за транзит през Б-я до 2030 за 17млрд м3, за да се спази, идеята им е да подадат това количество вместо от Украйна, реверсивно от ТП по съществуващата тръба до Провадия, и оттам по 480км нова тръба до Сърбия. Така Булгартрансгаз ще получава още към 450млн такси по новата тръба. Само че трябва да прекара тръбата за своя сметка, при положение, че първо им бъде разрешено.
8
8
 
4
 
! Отговори
бг преди 5 години
До баба мараСетила се Мара да се побара.Не сме доволни бабо Маро .По-добре да ни изнудва Русия според теб. Заова ставаше въпрос да се премахне руския монопол чрез интерконекторни връзки за азерски ,азиатски и американски газ
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рано или късно всички кацат на Ердовия