Промяна в Конституцията: Образованието - задължително!

Идеята е на Томислав Дончев, не можело да има неграмотни
75
Промяна в Конституцията: Образованието - задължително!
Снимка: Булфото, архив

Вицепремиерът Томислав Дончев предлага промяна в чл. 53 на Конституцията, в който да се запише, че образованието, поне основното, е задължително.

Още по темата
В момента в основния закон е записано, че всеки има право на образование, а обучението до 16-годишна възраст е задължително, но не е уточнена образователна степен.

"Ако преди десетилетия неграмотен човек е можел да упражнява някакъв труд, то според мен след десетина години това няма да може да се случи. Мисля, че поне основното образование трябва да бъде задължително. Редно е да има дискусия по темата. Когато не сме уредили фундамента, как можем да говорим за наука. Един неграмотен човек лежи на гърба на обществото”, уточни Дончев пред bTV.

Относно новината за преминаването на "Турски поток” през България, вицепремиерът се ограничи до коментара, че има всички анонси това да се случи. На въпроса дали имаме "да” от Европейската комисия той каза, че от много месеци за хъб "Балкан” се водят разговори с ЕК.

"Добре е и е важно България да си съхрани ролята на разпределител на газ. Това е въпрос не само на приходи, но и на национална сигурност. Не бива България да е заобиколена от всички газови трасета”, подчерта Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко пъти ги показваха по ТВ - празни класни стаи, а се водят на училище дори и госпожите ги няма и само в края на годината ги търсят да им връчат дипломите, а те горките нямат представа какво са "завършили"...От такова образование-мерси и Конституцията да променят все тая, то и в момента е задължително образованието до 16г.
66
0
 
7
 
! Отговори
marquise преди 5 години
По-добре е да се направи конституционна промяна, която да ограничи изпълнителната власт в страната да се ръководи повече от два мандата от едно и също лице.
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Иво 68Вече средното е 10 клас. До 12 клас само, ако искаш да кандидатстваш за висше. Друг е въпросът, че образованието далеч не е само присъствието в клас, че знам колко са "грамотни" не малко от завършващите.
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еееееееееее..... , светна им лампата най-накрая на гербаджиите. Усетиха се,че на народа му писна да издържа брат'чедите и може да избухне всеки момент. Образователен и имуществен енз
63
0
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Та, Дончев, я ни припомни, колко руски проекти се хвалеше пред американски бизнесмени, че е спрял лично, твоя началник Баце?Тогава не се ли знаеше, че не бива да ни заобикалят, или лайтмотива ви беше, че сме незаобиколим фактор?
62
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
MALKA 4AST OT ZAVARCHVACHTITE SREDNO OBRAZOVANIE NE ZNAIAT DA 4ETAT I PICHAT , IZATOVA SA VINOVNI U4ITELITE, A TE IM UVELI4AVAT ZAPLATITE NIAMA LOGIKA.
61
0
 
15
 
! Отговори
Иво 68 преди 5 години
Който не знае да чете и пише как ще знае за кого и какво гласува? Средното образование е след завършен 12 клас..... Аз съм за това ОБРАЗОВАНИЕТО ДА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Справедливо ли е грамотния и образования да работи, да се осигурява, плаща данъци и да образова децата си и във същото време със осигуровките, да лекува и данъците които плаща да издържа мързеливите и неграмотни роми/*** на които им се набива в главите че имат само права но не и задължения? Това е геноцид спрямо образования работни
60
0
 
12
 
! Отговори
абсолютно точно преди 5 години
До СократисНещо повече,тоя който няма завършен 7-ми клас няма право на гражданство!Има си временно гражданство до първото нарушение на закона,а след това-аут,кеф му Индия,кеф му Сомалия,без право да стъпва тук до края на живота си!И тогава голямо мислене ще падне,и огромно недоволство,и НПО сърцераздирателно ще реват,и възмутени ноти ще има,и приказки за фашизъм,и каквото щеш,но държавата ще влезе в пътя!
59
3
 
6
 
! Отговори
se преди 5 години
До кой клас ще бъде задължително....А предлагам всички с висше за да сме най учената нация и да се пълнят джобовете на всички Университетски преподаватели....
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ауу,каква "идея" на г-н Дончев ! Сигурно има някаква европрограма за източване !а Трябва да имате идея , как ЕлекторатО да Работи - да копа картофи,лук,чушки,домати.за да не виси на врата на Работещите българи .Никакви соц помощи - на Работа !
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сократис (коментар 52) и Читател (коментар 53) са написали много разумни неща.Дано има кой да ги чуе.Останалите, вместо само да слагате плюсове, не давайте мира на народните представители, избрани във вашия район. Няма значение от коя политическа сила са. Щом са в парламента, значи са отговорни за интересите на всички нас. Енергично и постоянно настоявайте да се гласуват закони, които разумно разграничават правата на градивните граждани от тези на безотговорните!
56
9
 
6
 
! Отговори
антикомунист преди 5 години
Я да видим....всички ромини гласуват за ДПС-оределено и гарантираноДПС и комунистите -онанисоциалисти от БСП за винаги заедно.Винаги заедно краднат.Така че на кой са електорат мингозите?На Бсп всъщност.Не че герб не са комунисти деИ не че и те не краднат.Но май са по-малкото зло
55
2
 
7
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 5 години
Ушанките вменяват ,че всеки има право да бъде ***,това е някак възвишено, особено пред алтернативата за мозъчна промивка като соросов стипендиант!
54
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Живковата конституция образованието и труда бяха ЗАДЪЛЖЕНИЕ! Нарочно е с големи букви за да се набие на очи. В новата конституция са ПРАВО, пак да се набие на очи. Виждате ли уважаеми читатели колко голяма е разликата. Те заради това са всичките ни несгоди. Правото в България е "врата в полето", "бариера на пътя", " инструмент за потискане на бедните" и т.н. Сега се усетиха образованието да стане задължение. Ха дано после и труда.
53
1
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ДО 4-ТИ КЛАС ТРЯБВА ДА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!! КАК МОЖЕ ДА НЕ Е ПО КОНСТИТУЦИЯ!
52
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако преди десетилетия неграмотен човек е можел да упражнява някакъв труд, то според мен след десетина години това няма да може да се случи."Що бе, требе ли висше за да сменяш гуми в сервиз, да чистиш тоалетни в ресторант или да влачиш торби цимент по строежите? За неграмотните винаги е имало, винаги и ще има. Трагедията е, че държавата трябва да има колкото се може по-малко неграмотни, за да има икономически растеж. Ама грамотните избягаха, неграмотните избраха ГЕРБ... затворен кръг!
51
1
 
27
 
! Отговори
читател преди 5 години
Образованието е доброволен избор.Който обаче не го избере - вън от избирателните секции.На избори само грамотни, работещи и с имуществен ценз.Така останалите ще се научат какво трябва да правят, след 50-100г.
50
0
 
41
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
След като някои доброволно се отказват от образование и избират пътя на неграмотен несретник, то трябва да му се отнемат и гражданските права т.е социални помощи и право на глас.Не може хора образовани, отговорни, работещи и плащащи данъци, да се приравняват с необразовани, ходещи на групи, неговорещи нормално езика на държавата която ги храни, агресивни, незачитащи никакви обществени норми, НО... имащи нашите права (без дадълженията), имащи право да гласуват и определят съдбата на България...
49
0
 
12
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
Съгласене съм Shark,но бих добавил ,да се разреши да се повтаря и до 3 пъти и който не знаее да повтаря,а не като сега той в 10-11 клас , но не знае откъде изгрява Слънцето ,таблицата за умножение или пък пише с правописни грешки и то има и полу-висшисти с такваз диагноза. Ценза на образованието да се вдиген,а то е просто ужас.70-80 % от ромчета и 20-30 % от българчета са тотално неграмотни.
48
1
 
5
 
! Отговори
безнадежден случай преди 5 години
Вижте му акъла на тоя,пък после защо държавата била на това дередже!?