Проф. Константинов: Къде в Европа се гласува с машини?

Математикът скептичен за електронно гласуване у нас
4 дек 2018 08:25, Елка Василева
42
Проф. Константинов: Къде в Европа се гласува с машини?
Снимка: архив, Булфото

Трябва да бъдем много внимателни по отношение на машинното гласуване. Това, което се предлага като промяна в съществуващото законодателство - да се гласува с 1000 машини, е реализуемо, но да се търси машинно гласуване в много малките секции, в подвижните секции, не е реализуемо. Това коментира за БТА проф. Михаил Константинов, математик, политически анализатор и бивш зам.-председател на ЦИК.

По-скоро съм скептичен в ползата от въвеждането на машинно гласуване, казва професорът и се аргументира с това, че то съществува в Естония и няколко кантона в Швейцария, но и там миналата година е показало пробив в системата.

Къде в Европа се гласува с машини, пита професор Константинов. И отговаря - в момента никъде. В Холандия и Германия имаше машинно гласуване, но се отказаха от него. Трикратното провеждане на машинно гласуване в най-напредналата икономически страна в Европа професорът определи като катастрофа. Само с един иск от двама адвокати върховните съдии в Германия отсъждат, че това гласуване противоречи на конституцията, защото никой не знае по-нататъшната съдба на подадения от него глас.

Още по темата

Според българското законодателство хартиеното гласуване не се премахва никъде, което е логично, защото не всички хора имат тези умения. При това положение се получава съчетаване на недостатъци. Предимството като скорост и точност малко се губи, обясни проф. Михаил Константинов.

По думите му българските политици от една страна приемат въвеждането на машинното гласуване, а от друга бягат от него. Според математика политиците ни се притесняват, че при такъв вид гласуване ще се увеличи много вотът от ромските гета и този от Турция.

На национална конференция на тема "Изборни системи", която се провежда вчера и днес в София, проф. Константинов защити появилата се нова изборна технология през последните две години - т. нар. блокчейн технология. Система, която според него би могла да повиши доверието към изборното гласуване. Чрез това гласуване всеки гласоподавател може да види собствения си глас отразен подобно на системата с виртуалните валути и свързаните с тях технологии, смята математикът.

Като човек с много голям опит в провеждането на избори проф. Константинов изрази скептицизма си от скорошно въвеждане на електронно гласуване у нас. Логиката му е, че със сегашните машини е невъзможно да се следи кой глас на кого е и е възможно масово заменяне на гласоподаватели в цели квартали, села и гета. А избори без доверие са излишни, смята той.

Ако погледнем картата - в САЩ се надпреварват в догадки за това откъде идва манипулирането на изборите - от Русия или от Северна Корея. Страни като Холандия и Ирландия се отказаха от електронно гласуване, а Франция не го позволява за своите задгранични територии. На места като в Сиера Леоне обаче е използвана успешно блокчейн технология, както и в щата Вирджиния. Именно тези опити са показателни и това е пътят, по който трябва да се върви и в България, смята проф. Михаил Константинов.

На въпроса не крие ли премахването на номера в бюлетината, което се обсъжда с промените в Изборния кодекс, въвеждане на избирателен ценз, математикът посочи, че това е прилагано през 1999 г. у нас на бюлетините за местни избори. "Слагането на номера зависи от местното законодателство. Някъде има, някъде - не, но в България на повечето места има. По темата има "за" и "против", но в крайна сметка така ще се стимулира грамотността", коментира професорът.

Попитан коя е най-удачната технология за гласуване у нас, проф. Константинов каза, че технологията, с която в България се гласува, е същата, която се прилага и в цяла Европа. "Както вече казах, машинно гласуване в Европа няма никъде, а дистанционно, електронно или интернет гласуване в една-две държави. В някои европейски държави се гласува и по пощата, това е тяхна традиция на повече от 100 години. За разлика от тях ние нямаме подобна", коментира професорът.

Гласовете от чужбина нямат никакво електорално, а по-скоро морално значение, смята Михаил Константинов. Въвеждането на дистанционно електронно гласуване или интернет гласуване би улеснило българите в чужбина и това е едно от предложенията - те да могат да гласуват само по този начин. При това гласуване обаче стои въпросът за тайната на вота, която не може да се гарантира, посочва той.

Що се отнася до промените в Изборния кодекс проф. Константинов не смята, че в момента такива са наложителни, освен да се отложи т. нар. електронно гласуване до момента, в който се изготви електронният регистър на избирателите. Засега нямаме такъв регистър и това изключително много би затруднило електронното гласуване, категоричен е проф. Константинов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 18.Не е точно така,колега.Манипулации стават не с машинното,а с електронното гласуване.Да не се бъркат двете.При машинното машината е в изборната секция,натискаш бутона на съответната партия и ти излиза готова попълнена бюлетина,която пускаш в урната.По този начин най-малкото няма да се използва химикалка,където много бюлетини изведнъж стават"невалидни"поради редица хитринки.А и трудно ще се вкарват готови попълнени бюлетини отвън,напечатани в гербаджийските печатници и давани на ромите.
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз искам електронно, не машинно
19
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Обаче изборни фалшификации има и то масови в доста развити държави.САЩ са може би най-крещящия пример.Политически рекет там си е имало отдавна,но напоследък става масово друго явление-гласуване на имигранти без право.За целта е нужна само американска шофьорска книжка!Доскоро това се правеше най-вече на местни избори,но вече при Обама-и при национални.Хилъри К. например е получила към 5млн. такива гласове.Сега реват,че Тръмп иска да ограничи гласуването на някои категории хора!Ясно защо!
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С машинно гласуване манипулацииите ще се умножат не на квадрат, а на куб......робстовото ще бъде тотално и само милостта на фирмата производител може да пусне някой -друг истински глас!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У си ганските маали, къде.... ...за да е по-сигурно, че ще се прибере сухото!
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сакън,не вземайте хляба на Мишо Политиката с тия машини.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професор "На всяка манджа мерудия" пак нещо ни лъже.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ще и с ДНК гласуване в бълга ристан "изборите" не са избори а фалшив параван за плед света на олигархокапиталистите!Абе кой ще разреши на мизерния роб да вземе богатството им!Няма такава песен!
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде в европа заплатата е 400 евро?
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тоя е професор, калкото и Бойко е генерал.Аман от фалшиви титли в тази изстрадала територия.
11
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
изборите са ненужни само се харчат народни пари! нека Бойко си ръководи още 15-20 години и после вече като острее да прецени кой да го наследи на поста!
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо непрекнасато ни натрапвате мнението на този гербаджийски алкхоколик.То е ясно, че за ГЕРБ машинното гласуване е неизгодно, защото при него няма как да подменят протоколите и да пусат фалшиво отпечатаните си бюлетини.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А къде по света наемат професори по математика да натаманяват изборните резултати(сиреч да ги фалшифицират)в полза на една управляваща хунта.Всъщност сетих се къде.В Сомалия,Украйна и България.
8
1
 
19
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Никъде в европа не управлява шайка която подменя бюлетини с чували, печата и преправя списъци, коли с двойни дъна и т.н. Така чр всяка иновация тук може да изкара герб от властта.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А къде в Европа се фалшифицират избори!
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А къде в Европа в махалите партиите ходят с кебапчетата и с по 50лв?Къде има мъртви гласове?Села с по 20човека с листи за 1000.Айде няма нужда от псевдопроферори да ни обясняват неща...които цяла БГ вижда.
5
1
 
16
 
! Отговори
hm продължние преди 5 години
Бюлетините, трябва да се броят машинно! И протокола, на комисията трябва да се печата автоматично!
4
1
 
19
 
! Отговори
hm преди 5 години
професоре, проблема не е в машинното гласуване. Политическите партии си знаят една мантра и си я повтарят, Вие им припявате.Изборите в България имат три проблема:1. Мъртвите гласове.2. СИК3. цветанов плюс горните две точки.Дойдат избори и ведомствените телевизии на герб хукват по *** махали, а цецо спокойно си притуря мъртви гласове, които оживяват.СИК, уважаеми професоре, по принцип са функционално неграмотни хорица, отишли да изкрата 50 лв!!! Те не трябва да броят бюлетините!
3
1
 
12
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До АнонименМашинното гласуване няма да ни спаси от шмекериите на Цецо....
2
0
 
15
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Машинното гласуване може да бъде от полза САМО ако чрез него се ударят неграмотните и незнаещи български език.Ако това не стане-няма смисъл от упражнението.Иначе технологично е много просто да стане-премахват се номерата на партиите в бюлетината и кандидатурите се разбъркват преди всяко гласуване.Шах и мат за знаете кои!Образованието е БЕЗПЛАТНО и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО до 16г,така че който иска да вземе едни пари-да направи малко усилие!Ако 100 000 души се научат да четат-значи е имало полза!