БСП vs. ГЕРБ за машинното гласуване

Ще го има ли, страх ли ги е управляващите?
29 ное 2018 12:23,
25
БСП vs. ГЕРБ за машинното гласуване
Снимка: архив "Булфото"

Повече от час управляващи и опозиция бистриха трябва ли да има машинно гласуване и си размениха взаимни обвинения за манипулиране на изборни резултати.

Още по темата

Повод за скандала стана предложението на БСП да се отпуснат още 50 млн. в бюджета на ЦИК за провеждането на машинния вот на следващите избори. Мнозинството обаче се противопостави на идеята и се аргументира, че има предвидени пари в централния бюджет за машини и те ще бъдат насочени за плащане, когато трябва.

Според социалистите трябва да се въведе машинното гласуване, за да няма повече манипулации на изборите.

"Тези 50 млн. лв. са необходими за закупуване на машини. Ако не ги осигурим, означава, че за пореден път българският парламент няма да спази законодателството и съответно ние се отказваме от машинното гласуване", настоя червеният Драгомир Стойнев.

Управляващите пък на свой ред обвиниха, че искането на левицата е манипулация и че искат да оправдаят бъдещата си загуба на вота с факта, че не е въведено машинно гласуване навсякъде.

Данаил Кирилов изтъкна и че самата Централна избирателна комисия /ЦИК/ е уведомила, че не може да изпълни на 100% въвеждането на машини.

Той уточни и че с поправки в Изборния кодекс се предлага да се даде разумен срок на ЦИК да възложи на "Информационо обслужване"АД да изработи специализираните устройства за гласуване във всички избирателни секции и необходимото време за организация.

Според Кирилов и сумата от 50 млн. е прекалено голяма, дори и секциите да бъдат обезпечени двойно.

Йордан Цонев от ДПС също се съгласи, че 50 млн. е прекалено голяма сума, но и 5 млн. било недостатъчно.

"Въпросът е някъде по средата. В Информационно обслужване има капацитет това да се случи. 700-800 евро е една машина. Машинно гласуване трябва да има, но трябва да се случи по най-икономичния път. Как предпочитате - да поправим цифрата сега или от резерва?", обърна се той към финансовия министър.

Машинният вот стана повод и за размяна на обвинения за подмяна на изборни резултати между ГЕРБ И БСП. Заговориха и за предсрочен парламентарен вот.

Червеният Георги Свиленски се обърна към Цветан Цветанов дали е готов да прави избори с машини или може само с бюлетини и припомни случая с Арена Армеец. Шефът на депутатите от ГЕРБ пък в отговор му припомни аферата Костинброд.

"Цялата демократична българска общност не е забравила случая "Костинброд. Къде беше тогава Мая Манолова, която сега е омбудсман. За да постигнете някаква победа правите фалшиви новини", обърна се Цветанов към БСП.

Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" пък настоя, че червените се опитват да внушат, че изборите са манипулирани, защото не е имало машини.

"Тогава догодина да направим 4 избора - за парламент, президент, европарламент и местни избори. Може и президентският вот от 2016 г. да е бил манипулиран", заяви патриотът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Машинното гласуване ли ще гарантира неподправени изборни резултати? Как пък не - вместо да се печатат фалшиви бюлетини ще се бръкне в базата данни за 30 секунди и ще спечели който си е платил най-много. Който иска да вярва на комунистите, обаче всичко е серрия от постановки за манипулиране на общественото мнение.
21
1
 
3
 
! Отговори
Гого преди 5 години
Най обичам да гледам как *** с основно образобание (ако изобщо), работещи за по 600 лева (ако изобщо), обясняват на IT вишисти, които за по-малко от 6000 няма да си мръднат пръста, как работи компютъра и как се решават фундаментални проблеми от сферата на теоретичната информатика... Всяка форма на машинно гласуване подлежи на манипулация в същата степен както при традиционното гласуване, просто начинът е друг. И го пиша не за да хейтвам съгражданите си, а защото опозицията ги лъже в очите.
20
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега, резултатите от предишното гласуване не бяха заличени, защото беше експериментално и въпросните резултати не се вземаха предвид при броенето. Ако бяхте поне принципно запознат как работи един компютър, нямаше да напишете долния коментар.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D. 18Следите от предишното гласуване и преброяване не бяха ли заличени?Ай, стига сте увъртали и усуквали! В очите ни гледате и лъжете.
18
3
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Отново не разбирам защо ми изтрихте коментара. Компютърът прави това, което му кажете. Ерго, електронно или машинно гласуване се манипулират много по-лесно от нормалното такова. И всички следи за манипулацията биват заличени. Не можете да докажете нищо.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ много се СТРАХУВАТ от каквито и промени да е, в която и сфера да е, но най- ги е страх някой да не пипне гласуването.ЗАЩО ГЕРБ СЕ СТРАХУВАТ ОТ ПРОМЕНИ В ИЗБОРНИТЕ ПРАВИЛА И НАЧИНИ НА ГЛАСУВАНЕ?Партия, която е сигурна в електората и победата си, не би следвало да се бои от нищо.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези пак с познатите до болка глупости. Какво има да коментират, нали сме правова държава , нали има върховенство на закона ? Щом има решение на съда , че трябва да има машинно гласуване , изпълняват и не се обясняват повече. Правителството не спазва законите , ама иначе иска гражданите да ги спазват !!!
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече няма да е нужно да се подправят хартиени бюлетини с готови напечатани от някоя купена печатница! Много по-лесно ще им е!!!
14
5
 
13
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 5 години
Важното е, цецо крадецо да няма допир до изборния вот, защото всички знаем КОЙ# ще спечели, а и за шведите ще е по - трудно да подкрепят ГРАБ.
13
0
 
10
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен 12 Както се справят с телефонните измамници, така и с машинното гласуване. И кото премахнат номерата на портиите , стой та гледай. Кой не вижда , кой не може да чете...Електорат та дрънка.
12
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как ще гласуват дрътите социалисти, ще се справят ли?
11
7
 
5
 
! Отговори
Келеш преди 5 години
Само да допълня, че не е възможно да е "БСП vs. ГЕРБ", понеже БСП=ГЕРБ ... Ако някой иска да се образова за какво иде реч, да прочете думите на Баце от 19 страница:https://president.bg/docs/1497024633.pdf#page=19
10
4
 
13
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
Управляващити ги е много страх от машинното гласуване. При последните избори 100 % от високо технологичния електорат на БСП са гласували машинно с 15/15.Няма ли машинно гласуване БСП пак губят.Така ли е ? Така е ...
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страх ги е, че няма да има достатъчно невалидни бюлетини
8
0
 
10
 
! Отговори
Край преди 5 години
***, изборите не се манипулират толкова с броенето колкото с това, че гласуваш за партии. Дават ти да избираш между Левски и Цесека а резултата е че в листите има само послушковци на ББ/КН/АД и Волен и Каракачанов за цвят.За "партии" ще ти дадат да гласуваш колкото пъти искаш и както искаш. Резултата ще е винаги против теб.
7
2
 
13
 
! Отговори
Келеш преди 5 години
до КрайВажното е да са електронни, върху блокчейн, а дали ще са мажоритарни в два или десет тура няма да има значение. Към днешна дата, блокчейна е единствената технология, която гарантира 100% прозрачност и 100% сигурност, че вотът няма да бъде манипулиран дори с 1 глас.
6
8
 
18
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Не е важно как гласува народа, а как Цецо Гуменката брои бюлетините. Понеже Цецо е пpoст физкултурник, на него му е много по-лесно да фалшифицира хартиени бюлетини и протоколи ;)
5
2
 
11
 
! Отговори
Край преди 5 години
Всякакво гласуване ще ви направят. Ако искате всяка година избори ще има. Само за да не се въведат истинските избори които коренно променят системата - МАЖОРИТАРНИ в два тура. Без финтифлюшки "мажоритарен елемент", преференции и бла бла.Свободата братя мой санчовци е свобода да избираме. Свободата и избора не се подаряват те се ОТВОЮВАТ.
4
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цв.Цв. вие като настъпан пес.
3
5
 
16
 
! Отговори
Келеш преди 5 години
Съда ги задължи още на миналите избори да има машинно гласуване, но нямаше. Тия как така умиват дали да има ли не? Нали съда се е произнесъл и задължил?! Единственият начин да се промени нещо е, електронно гласуване, базирано върху блокчейн, това е единственият начин за 100% прозрачен и честен вот!