Радев: Демокрацията в България е в критично състояние!

Кои са 30-те секунди похвала за кабинета? Президентът: Изтекоха
Обновена: 7 дек 2018 23:01 | 7 дек 2018 22:10, Анисия Иванова
617
Радев: Демокрацията в България е в критично състояние!
Снимка: Булфото

Демокрацията в България е в критично състояние, обяви президентът Румен Радев в интервю пред БНТ.

"Демокрацията я застрашават я много неща. Застрашава я чувството за несправедливост. Това чувство задушава българите и те излязоха на улиците. Застрашава я корупцията, изборните правила, които не дават гаранции за честни и прозрачни избори“, изброи той.

Държавният глава не е съгласен, че проблемите в България са резултат от липсата на диалог между него и правителството.

"Аз не съм избран, за да премълчавам истината. Напротив - за да я изговарям и отстоявам. Не президентът, а правителството разполага с бюджета, разпределя обществените поръчки“, обяви той. Той посочи, че има всички основания да се съмнява в състоянието на нашата демокрация. "Фотосесиите не са мой патент. Не съм избран, за да пригласям на правителството. Няма нищо опасно в плурализма. Опасно е отсъствието на взаимен контрол между институциите“, допълни президентът.

Още по темата

"Бедността и несигурността са трупани с десетилетия. Те се задълбочиха през годините. Това прави труден диалогът ми с правителството, което не се вслушва в гласа на хората. Мнозинството се отнася оскърбително към протестиращите майки. Дава нелепи обяснения за своите апартаменти и скандали. Повишава данъчната тежест на по-бедните. Не мисля, че това е покана за диалог към мен“, посочи държавният глава и подчерта, че не може да има съглашателство и единение в името на корупционния комфорт и на гърба на българските граждани.

„Очаквам правителството да търси не диалог с мен, а с българските граждани. Да чува техните болки и очаквания“, каза още Радев.

На въпрос защо се е срещнал с лидера на БСП Корнелия Нинова и обсъждал партийната й програма "Визия за България“, той отговори: "Аз не искам да обсъждам буксуващи програми. Готов съм да обсъждам визия за бъдещето, която има ясни идеи за реформи и за модернизация на страната“.

По думите му "Визия на България“ на БСП е усилие в тази посока. Според него проектът на левицата е визия за решаване на проблемите. На въпрос, ако друга партия извади подобна програма, дали може да разчита на неговата подкрепа, той отговори: "Разбира се“, но трябва да е визия, която да стои много над сегашната управленска програма като за развитието на България.

Запитан дали има амбиции да създаде нова политическа формация, Радев отговори, че като президент не може, но би подкрепил всяко усилие за изграждане на демократична алтернатива на сегашната власт.

Помолен да посочи поне един успех на сегашното управление той обясни: "В предишната ми професия не полетът бе най-святото нещо. Най-святото е следполетният разбор. 30 секунди - не повече. След това 2 часа анализ, търсене на всички причини за грешки и пълна дисекция. Ако това го няма, на следващото излитане може и да оцелееш, но в никакъв случай няма да се станеш по-добър и да победиш”.

Относно това кои са 30-те секунди на кабинета Радев заяви: "Изтекоха”.

"Франция напоследък се бунтува. Чух един французин да казва нещо интересно - президентът Макрон ни говори за края на света, а аз мисля как да вържа месец. И при нас е така. Правителството продължава да говори за Западните Балкани и за председателството, от което едва ли някой вече се интересува, а не чува гласа на хората", даде за пример президентът.

Попитан за скандалите около жена му той категорично заяви, че тя пътува с него, без да струва никакви допълнителни разходи на президентството.

"Мога само да благодаря на моята съпруга, че въпреки режисираните истерии от самото начало само заради факта, че е моя съпруга, продължава да стои до мен. Да ѝ благодаря най-вече за това, че дори в тази среда тя върши много неща“, заяви Радев и изброи различни благотворителни инициативи с нейно участие.

"Тя е до мен и ще бъде до мен. Там, където има покана за мен и където преценя. Навън пътува само с мен и това не струва никакви допълнителни разходи на президентството. Тя не шофира автомобил на НСО и ако някой е прекрачил закона и е извършил нарушение, той трябва да си носи последствията“, каза още Радев.

"В България безнаказано се вихри само корупцията и заблуждава онзи, който си мисли, че ще скрие апартаментите и скандалите на властта зад един зле паркирал автомобил или зад една нехайно попълнена бланка от чиновник за участие в международна конференция“, заяви държавният глава.

По думите му доверието към него се дължи на това, че говори истината.

"Българите не вярват на политици, които многократно са ги лъгали. Доверието към мен се дължи на факта, че изговарям истината", каза Радев и допълни, че "докато това доверие е функция на истината, ще изпълнявам и ще остана верен на дълга си“.

Накрая на интервюто, запитан защо е определен като проруски лидер, близък на Путин в книгата на американски разузнавач, Радев отговори: "По-добре да съм проруски лидер в съчинението на самозван конспиролог, отколкото в грамите на американския посланик". Той отказа да уточни какво и кого точно има предвид.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


617
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
434
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде виждате демокрация в Българията господине Президенте ?? Та па видиш ли тя била заплашена ??
433
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балонът Радев бавно, но необратимо издиша. Скоро съвсем ще се изпразни от съдържание.Към края на мандата му ще е с рейтинг 0% по подобие на предшественика си Плевнелиев. А най-фанатизираните му днес фенки утре най-яко ще го псуват и ругаят.
432
1
 
4
 
! Отговори
гимнастик преди 5 години
комунист и демокрация е като прасе в джамия
431
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев ефенди и поредния вой от минарето на държавата.
430
3
 
3
 
! Отговори
12345 преди 5 години
Приготви ли си катапулта за твойте 30 сек слава ?
429
1
 
3
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 5 години
И драги ми бисипари вие ,като сте изчели толкова книги(за повечето от вас се съмнявам),какво сте разбрали ?Нещо да сте научили
428
1
 
4
 
! Отговори
До Гацо Бацо 538 преди 5 години
Тогава г-н Радев е летял в облаците ,отде да знае !
427
1
 
2
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 5 години
Що не направим предсрочни изббори?Ама да ги плати модерната левица ....Да дадем всички ние 5-6 мил. за какво ?Ами ако спечели отново ГЕРБ????............
426
2
 
1
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До До 536 540 Еднокнижника печели изборите като стой та гледай. Така де !
425
2
 
6
 
! Отговори
Бай Шиле преди 5 години
За коя "визия" говори г-н Радев ? Визията на БСП при двете самостоятелни управления на БСП при демокрацията ?Не благодаря-тия кифли вече ги ядохме!При изборите провеждани при неговата визионерска партия се поставяха по 10 бюлетини на партия в урната и след свяко гласуване на гражданин влизаше председателя на комисията и проверяваше за кого е гласувал ....тогава демокрацията не бе застрашена?!?Протоколите се попълваха с молив под предлог ,нещо да не объркаме и в Общ.съвет се ходеше с така
424
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Склонен съм да се съглася до някъде с Радев, но какъв изход предлага ? БСП ли ? Не , в никакъв случай.Три пъти им ядохме попарата.
423
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев знае перфектно 2 езика, отделно руси! И "случайно" е Ас! Радев не знае никакви езици.Той дори български говори с постоянни паузи и напрегната от мисленето физиономия. И когато говори, не казва нищо. Рофесията на военните пилоти е напрегната и износваща, главно за мозъка (износва се от претоварванията и резките промени на налягането). Затова ги пенсионират на 45. Да сложиш начело на държавата човек с размътен от полети мозък, е върха на глу пост та.
422
2
 
3
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Радев надъхва социалистите за изборите. Ама ние ги знаем....
421
0
 
1
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Гурбетчия 530 Ами гордей се.На никого не пречиш.
420
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРАВ СИ РАДЕВ , НО ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ НЯМА ДА ИМА- ЕДРИТЕ ЧЕРВЕНИ СПОНСОРИ ОБРАЛИ И РАЗКОСТИЛИ РОДИНАТА МИ СКОРО ЩЕ СЕ НАЛАГА ДА ВРЪЩАТ ОТКРАДНАТОТО, А БАНКИТЕ СА ПОД НАДЗОРА НА ЕЦБ.
419
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРАВ СИ РАДЕВ , НО ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ НЯМА ДА ИМА- ЗАТОВА УСПОКОЙ ТОПКАТА- НИЕ ВСИЧКИ ИСКАМЕ СПРАВЕДЛИВОСТ ОТ ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ ОБРАЛИ 12 БАНКИ- СЕГА ЧАКАМЕ КРЕДИТНИТЕ МИЛИОНЕРИ ДА ВИДИМ В ЗАТВОРА.
418
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от *** популизъм. Тоя *** не може да каже и едно смислено изречение. Само общи приказки.
417
9
 
9
 
! Отговори
Гурбетчия преди 5 години
За първи път изпитах гордост, че съм българин, след изказването на господин президента.На много високо ниво е, като мислене,изказ и действия.Гордея се с моя президент!
416
2
 
3
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Имали значение какъв е президента когато тои няма пълномощия за нищо освен да произнесе речта за нова годинаБългария президентска държава
415
5
 
1
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Слава на НАТОСлава на Кончита ВрустСлава на Драгалевския Койт не скача е Хетеро