Експерти за промените в НК: Не сме полицейска държава!

С една от тях – задържат те, а близките ти разбират до 48 часа
20 дек 2018 11:15,
45

Президентът Румен Радев упражни правомощието си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с които се изменят норми в Наказателно-процесуалният кодекс, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

С тях се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице. Още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа.

Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага.

"Чл. 4 от Конституцията гласи, че България е правова държава и не може да се правят подобни волности. Страната ни е с парламентарно управление, а не с полицейско. Тази промяна в закона е репресивна. Такова нещо никога не е имало, нямаме нужда от него и не бива да се прави", коментира в студиото на "България сутрин" бившият следовател Андрей Цветанов.

Адвокат Петър Славов от своя страна определи гласуваните текстове като "законодателно безумие" и отбеляза, че управляващите дължат обяснение.

"Представете си какво би се случило, ако поради някакви обстоятелства непълнолетни лица биват задържани за 24 часа, и никой не уведоми родителите им... Най-вероятно ще се побъркат от притеснение", коментира той.

Двамата гости в студиото на Bulgaria ON AIR подкрепиха тезата на президента Радев, че ако не се очертае ясно кръгът престъпления, за които може да се прилагат тези мерки, това ще засегне правата на гражданите.

От ГЕРБ пък разчетоха хода на държавния глава като пореден опит за противопоставяне.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Не човек, а звяр! преди 5 години
До Трандафор БосевДа арестуват трите дъщери на Цуци, повод винаги ще се намери, и чак след 1 ден да се обадят на Физкултурника и жена му. Да ги закарат да правят компания на Иванчева и Петрова, та злобарят-баща да разбере как се живее като куче. Мръсен, злобен и алчен възпитаник на Помощното училище, завиждащ на всички по-образовани и по-умни от него. Борисов, махни го този звяр от ГЕРБ! Или и ти си като него? Чети във Фейсбука за Цветанов какви ги е вършил!
43
0
 
1
 
! Отговори
Цуци от Шума преди 5 години
Знаете ли какво заслужават Цвъки, Д.Кирилов и тези,които гласуваха в НС "за" поправките в НПК: като падне ГЕРБ всичкимвиновни за тези поправки да се закарат в СЦЗ и на тях да им се изредят де що има затворници. Сетне 8 месеца в ледствения арест, съд и 10 г. затвор. Простите му и злобни, немислещи гербаджии! За Цветанов: във Фейсбук е написано, че той е пряко виновен за ареста и жестокия режим на Ив. и Петрова. Прочетете го, моля.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГРОБ друго освен рекет,не може да роди!А и магистрали,дето след година две стават,като неравна ски писта!
41
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тук само 40 коментара. Явно българина си харесва дереджето, харесва си полицейщината, настроен е и празнично и не го е еня, че ако се приеме подобен закон жертва може да е всеки, дори и след време за тези които сега го предлагат, но тогава да не вият.
40
8
 
5
 
! Отговори
Трандафор Босев преди 5 години
Колко адвокати познава един човек? Вероятно детето ви има поне пет-шест телефонни номера на адвокати. Когато го арестуват, ще им звънне на тях, но не на вас. Какъв е проблема?! А ако вас арестуват, де не звъннете на фризьорката, че имате право само на един опит!
39
0
 
18
 
! Отговори
Трандафор Босев преди 5 години
Не мога да опиша възмущението се от депутатите, управляващи и опозиция! То опозиция няма! Толкова съм потресен, че започнах да чета Директивите на ЕС и малко се успокоих. Неграмотните законотворци от Димитровградските села не са наясно,че в съда тези директиви са с предимство пред българските безумия, но проблема е да стигнеш до съд в БГербария! Потресен съм, че юридическата гилдия не реагира, а оставят президента да се поти съм!
38
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди да се подложи на ГЕРБ Кирилов беше член на БСП и дългогодишен съветник в Столичния съвет от БСП.
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВОДЕЩИ ЮРИСТИ ПОДЛОЖИХА НА СЪМНЕНИЕ ПРАВНАТА КОМПЕТЕНТНОСТ НА ДАНАИЛ КИРИЛОВ.
36
0
 
17
 
! Отговори
закони преди 5 години
законите, които ги приемат сега, когато се обърне палачинката, сегашните управляващи ще реват кански!
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подзаглавието на предаването "Връщат ли ни в комунизма новите закони?" е подвеждащо и невялно! Никакъв "комунизъм" нямаше едно време и изобщо "комунизъм" нямаше никъде. Имаше различна форма на диктатура на държавният капитализъм, наречена "социализъм".Комунизъма тове 100% демокрация от народа и за народа, стъпваща предимно на хоризонтално управление, въз основа на пряка, референдумна демокрация
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много я е страх горката мафия от гнева на Тълпата, много я е страх. А я е страх, защото много добре знаят каква накъдриха за 30 г грабеж на общото, превръщайки го "законно" в частно! Много ги е страх - окопават в кръгова отбрана с което сами се издават, че им е гузна съвестта, ако изобщо е останало нещо от нея, изкачвайки "Стълбата на Смирненски"!
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
само си мислех, че всичко е по старому, ама то верно така било ! едно време баща ми като тръгнал към соф. университет да се записва за 4-ти курс "право"....та направо изчезнал за един месец. баба и дядо се ошашавили , до като някой им казал, че като ходил на свиждане в лагера "куциян" в перник, видял там баща ми да *** камъни, та ги УСПОКОИЛ, че поне е жив.
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
оставка!!!!
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
алчни некадърници му се казва на това... с репресии ще управляват, нямата идея как по друг начин, ОСТАВКА!
30
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименврагонете "на народа" или връговете на мафията, т.е. баш най-честните хора се прибираха?!КАКВА МАФИЯ БЕ ,ЗА ТОВА ЧЕ ЕДИН ВИЦ ИЛИ НЕЩО ПРОТИВ ВЛАСТТА,А ДА НЕ ГОВОРЯ АКО ИМАШ И РОДНИНА В ЧУЖБИНА.....
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно се върши подготовка за дръзтични нарушения на човешките права. Къде е хелзинкският комитет по човешките права в България. Спи ли?
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще има полицейски произвол със закрила от закона... още народ (бял) ще се изнесе от тука, управляващите явно са решили да затрият държавата
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 23в разни мазета ,като бомбоубежища се пребираха враговете на народа и..врагонете "на народа" или връговете на мафията, т.е. баш най-честните хора се прибираха?!
26
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще се съдим в Страсбург, ако това се приеме не вярвам да има родител, който да е съгласен, и след 24ч ако се окаже, че полицайчетата са сбъркали?... кво, детето вече е понаучило "номерца" в ареста, майката с инфаркт... вие нормални ли сте бе, на това му се казва некадърници да пипат НК
25
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върви си някой по улицата и 2 ченгета с по 2 пръста чело , го натикват в патрулката и той изчезва за 48 ч ... а може след това да се появи в някоя канавка в другия край на страната. Да не говоря за непълнолетните отвлечени ... че могат да бъдат продадени за органи!Тези промени в НПК с много голяма вероятност ще костват скъпо на Герб, но всички знаем, че те негласно се подкрепят от цялата разбойническа банда на 240-те , така че може да доведат до масов бойкот на системата!