Експерти за промените в НК: Не сме полицейска държава!

С една от тях – задържат те, а близките ти разбират до 48 часа
20 дек 2018 11:15,
45

Президентът Румен Радев упражни правомощието си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с които се изменят норми в Наказателно-процесуалният кодекс, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

С тях се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице. Още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа.

Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага.

"Чл. 4 от Конституцията гласи, че България е правова държава и не може да се правят подобни волности. Страната ни е с парламентарно управление, а не с полицейско. Тази промяна в закона е репресивна. Такова нещо никога не е имало, нямаме нужда от него и не бива да се прави", коментира в студиото на "България сутрин" бившият следовател Андрей Цветанов.

Адвокат Петър Славов от своя страна определи гласуваните текстове като "законодателно безумие" и отбеляза, че управляващите дължат обяснение.

"Представете си какво би се случило, ако поради някакви обстоятелства непълнолетни лица биват задържани за 24 часа, и никой не уведоми родителите им... Най-вероятно ще се побъркат от притеснение", коментира той.

Двамата гости в студиото на Bulgaria ON AIR подкрепиха тезата на президента Радев, че ако не се очертае ясно кръгът престъпления, за които може да се прилагат тези мерки, това ще засегне правата на гражданите.

От ГЕРБ пък разчетоха хода на държавния глава като пореден опит за противопоставяне.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
30
 
! Отговори
Юрист преди 5 години
България винаги е била полицейска държава, просто сега се добавя мутренски елемент и става мутро-полицейска държава!Тия "законодатели" разбират от право малко по-малко, отколкото аз разбирам от неевклидова геометрия!Хора, които приемат такива "закони" са позор за обществото ни!
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименхахахахахахахха МИЛИЦИОНЕРСКИ произвол имаше многоооо,още някой помним как в разни мазета ,като бомбоубежища се пребираха враговете на народа и .....няма да казвам ,че е много лошо....ама ОЩЕ ПОМНИМ ДРУГАРИ
22
0
 
18
 
! Отговори
Е не сме! преди 5 години
Полицейска - не сме! Но тиквена - със сигурност!
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България се превръща в полицейска държава. Такова задържане за 48 часа без да се уведомяват близките нямаше при Живков и не можеше дори и да се помисли. Сега всеки полицаи плаши , че не му изпълняваш полицейско разпореждане и щял да те задържи. Кога е било това , никога не е имало такова милиционерско задържане при Народната милиция.
20
0
 
18
 
! Отговори
До властимащите преди 5 години
Кога ще отваряте отново лагерите в Беляне и Скравена?Че очевидно ви липсва възможността да затваряте несъгласните с вас.Очакваме новите политически затворници на 21ви век, насред Европа!
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не става дума само за терористи, а и за организирана престъпна група. А това са всеки 2-3 лица, за които властта каже, че са такава. Върви после доказвай. Дори и да ти се извинят след 2 години и да кажат, че са се объркали, все тая.Вече започвам да съжалявам за свободата и гражданските права по време на комунизма, което е наистина жалко!
18
0
 
12
 
! Отговори
татул преди 5 години
Вече се свали маската и се управлява.До сега али ,гали ,евроатлантич.ценно-сти ,цивилизационно общение прграми,проекти,институции.Но когато недостигасивото,нервите неиздържат и си идвамена думата-първичен инстинкт.Друго си ечрез тормоз ,да ти се получи всичко.Инак трудно се завършва,социологияприл.психология ,дипломация и т. н.Помощното ще оправи европатааа.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евакуация е единственото спасение на всеки нормален човек в тази жалка територия!
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВеселинВеско, съгласен съм с теб, но няма конкретика. В началото ще са терористи, но с времето ще се изчерпят и ще се стигне до петте лева. Изсторията познава подобни режими
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** герберухи, като измисляте недоносени закони, какво ви е виновен президента, че налага вето. Ама то това вето в БГ няма стойност, защото след няколко дни пак ще се гласува и за пореден път мнозинството ще го преодолее. Абе бегайте от БГ това е верния път. Нека тука останат само политици и индийци/
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господине Веселин, не знам коя е тази "най-голяма демократична страна" , но тук е България , а не Кравария.
13
1
 
18
 
! Отговори
до №8 преди 5 години
На демократите и денем и нощем им се прииждат терористи и комунисти.
12
4
 
1
 
! Отговори
Веселин преди 5 години
За закона"Миранда" предполагам сте чували...Този закон е в най-голямата демократична страна.....
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според адвокати има грубо погазване на човешки права така, както и въпроса дали този закон ще се използва срещу неудобните за властта: - вижда се как те се насочват и се използват или срещу съвсем дребни риби, за съвсем обикновени, незначителни престъпления, за лични отношения, или за разчистване на сметки с политически и бизнес опоненти, но много рядко те засягат истинска, организирана престъпност.
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е равносилно на отвличане. Има такива държави където държавата отвлича гражданите си за саморазправа със неудобните на властта. Най-чудното е че се готвят да вземат така и деца. Позор, друга дума няма!!!!!!!!!!!!!!!
9
0
 
15
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Веселин,към кого е,това обръщение,защото и вашия бойко е комунист-демократ.
8
22
 
1
 
! Отговори
Веселин преди 5 години
Еййййй тези комунисти големи демократи станаха бе............добре де я си представете ,че хванем някой терорист на 17 години или 13 години,обажда се и казва ....ами хванаха ме не продължавайте по план........ТУКА СТАВА ВЪПРОС ЗА ТЕРОРИСТИ ТЕМ ПОДОБНИ,ЗА ПРЕСТАПЛЕНИЕ ОТ ОБЩ ХАРАКТЕР НЕ СТАВА ДУМА....КАКВИ 5 ЛВ...ЗОРЛЕМ СЕ ЗАЯЖДАТЕ
7
0
 
29
 
! Отговори
Фен на демокрацията преди 5 години
Не сме полицейска държава, а направо ченгесарско-мутренска, управлявата от пълни ***.Това се прави, за да може властта да се разправя както намери за добре с всички другомислещи, преди изобщо някой да реагира.А след 48 часа просто ще съобщят - арестантът умря в ареста.
6
1
 
26
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Не сте полицейска,фашистка държава сте !
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз си мисля, че зорлем искат да сдадат властта. После от немай къде ще са "партнери" я на на БКП, я на Д(п)С, щото видиш ли "така пожелал избирателя".Но народец си е виновен де.