В края на годината, кой сега е №1? ГЕРБ: 23,5%, за БСП 22,4%

Най-харесваните от олектора са: Томислав Дончев, Красен Кралев и Бойко Борисов
Обновена: 21 дек 2018 18:44 | 21 дек 2018 15:30,
187
В края на годината, кой сега е №1? ГЕРБ: 23,5%, за БСП 22,4%
Снимка: Изследователски център "Спектър"

В края на годината преднината на ГЕРБ пред БСП се запазва. На въпрос, ако изборите са днес, за коя политическа сила ще гласувате 23,5% отговарят за ГЕРБ, а 22,4% за БСП.

Макар и устойчива, дистанцията между двете водещи партии е малка, в рамките на статистическата грешка, сочи изследване на агенция "Спектър".

ДПС е третата политическа сила с 6,4%. Налице е известен отлив на обществена подкрепа за коалицията "Обединени патриоти" - 3,7%, коментират социолозите.

В извънпарламентарното пространство отчетлива е подкрепата за коалицията "Демократична България", партията "Воля" и АБВ на Георги Първанов и Румен Петков.

Въпреки многото политически скандали около и във властта, проучването не регистрира сериозно раздвижване в подкрепата за "Демократична България" - 1,7%.

Прави впечатление, че част от респондентите все още заявяват подкрепа за "Реформаторски блок"- 0,4% и СДС - 0,6%, което подсказва, че новата коалиционна формула на тази група формации, наречена "Демократична България", все още не се разпознава от всички техни привърженици, като наименование.

"Воля" на този етап се стабилизира на 2%, а АБВ – 1%., отчитат от "Спектър".

Голям е делът на респондентите, които все още не са решили за кого да гласуват - 17,6%. Хипотезата е, че голяма част от тях са по-склонни да дадат доверие на нов политически проект, но ако такъв не се сформира, най вероятно ще се подкрепят някоя от съществуващите политически формации или ще се прелеят в негласуващите които към момента на проучването възлизат на 14,9%.

Според социолозите проблемът с липсата на широко подкрепяна алтернатива на управлението проличава и от очакванията на избирателите за изхода от едни бъдещи предсрочни парламентарни избори. На въпрос ако сега се проведат предсрочни избори, коя политическа сила ще победи, 37,3% споделят, че ГЕРБ ще краен победител, а 22,4% смятат, че БСП ще спечели изборите, а едва 2,3% възлагат надежди на друга формация.

По отношение на работата на членовете на правителството, проучването регистрира най-голямо одобрение за Томислав Дончев, Красен Кралев и Бойко Борисов. Най-ниска е оценката за правосъдния министър Цецка Цачева.

Критичността към работата на правителството е сравнително висока – 23,4% смятат, че всички министри трябва да бъдат сменени, докато 21,2% не намират необходимост от кадрови рокади.

Тримата министри, които събират най-много гласове за смяна са Цецка Цачева, Красимир Каракачанов и Николина Ангелкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
10
 
12
 
! Отговори
Според мен преди 5 години
Ако има борисов 4, никой няма да остане тук, освен държавните хрантутници, *** и милиционери + съдебна власт. Сега ще ни суровакат пак с 10 процента от 1 януари за ток и вода.
23
8
 
12
 
! Отговори
нормален преди 5 години
До Боко ТиквуняНОРМАЛЕН гласуващ да не дойде на власт Курнелка и червените червенотиквеничета в компанията на Радан!
22
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За ГЕРБ гласуват търтетите на държавна хранилка, крадците, мафиотите, робовладелците и едни по-тъмни.Никой нормален българин никогя няма да гласува за мутри и полуграмотници.
21
24
 
12
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Браво на Господин Борисов! Още един мандат за Генерала! Очаквайте Борисов 4!
20
7
 
16
 
! Отговори
Константин преди 5 години
Що боцко не ги обявява резултатите направо и без това са фалшиви. Защо съществуват и се плаща на социологически агенции. Не вярвам за тези резултати.
19
4
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
от гр.София, ул.Граф Игнатиев 39
18
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 16Аз не познавам човек който да гласува за бсп. Може да гласувам с отвращение но винаги ще е против бсп. Кресливата сврака -премиер??? - НИКОГА!!!!!
17
12
 
21
 
! Отговори
Боко Тиквуня преди 5 години
Кой нормален човек ще гласува за ГЕРБ=Борисов,Цветанов,Цачева,Московски и останалите ***
16
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой вярва на тези измишльотини.Не познавам човек, който да е гласувал или би гласувал за ГЕРБ.
15
6
 
17
 
! Отговори
GERB преди 5 години
БОНУСИ ЗА ВСИЧКИИИИИидат избори!!! купихме си полицята отново с 480лв (реално трохи но както ит а да е. те са прости, толкова им стигат)време е за учителите нали им обещахме 10% майах и на овцете, нали вдигаме минималната от 2020 (чакай, то кой живее на минимална ама кво ни пука)
14
4
 
8
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 5 години
И кой вярва на това ?
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
36% не гласуват.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те и Боко го `таковаха` до 89-та комунистите и така му беше харесало, че и до днес не може да ги забрави. И всичко, на което го научиха сега го практикува.
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***....
10
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не се изненадвам от че има много хора които глауват за ГЕРБ и харесват политиката на Борисов. По скоро се изненадвам че все още има хора които гласуват за БСП. За толкова години не разбраха ли че това е най калпавата партия. Дори ДПС е по добра партия от БСП.
9
15
 
13
 
! Отговори
Социолог преди 5 години
Не мога да разбера откъде идва такава подкрепа за БСП. Айде при Герб е ясно, че е заради популизма, ама другарката Нинова откъде събира таква подкрепа. Трябва нейните проценти да са колкото на ДПС, а Демократичния блок да се бори с ГЕРБ
8
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След новото служебно правителство на Радев ще падне драстично процентът за ГЕРБ.Тогава и продажните социолози ще разберат,че с изборните тарикатлъци на индивида с пенисовидна форма на главата е свършено веднъж завинаги.
7
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой нормален човек гласува за съветските социалистически и*роди.
6
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина е прихванал от стокхолмски синдром.''Стокхолмският синдром е психологически феномен, при който заложникът се привързва към похитителя си и изпитва съчувствие и симпатия към него, често до такава степен, че да го защитава и да се идентифицира с него. Тези чувства обикновено се считат за ирационални в светлината на опасността или риска, понесени от жертвите, които бъркат липсата на действителна злоупотреба от похитителите си с акт на доброта''
5
12
 
5
 
! Отговори
реалист преди 5 години
До АнонименНормално на българина му идва хубаво да го таковат.--------------------------------------------------------------------Мда, щотото да те таковат комунистите(40 години) и останалата *** недоизбрани не боли. Така ли мислиш, умнико?