Парламентът бутна ветото на президента за "тайния арест"

Бил по изключение за тежки престъпления и тероризъм
16 яну 2019 16:00,
134
Парламентът бутна ветото на президента за "тайния арест"
Снимка: Булфото, архив

Парламентът преодоля ветото на държавния глава Румен Радев върху промените в Наказателния кодекс.

Със 137 гласа мнозинството отново прие текстовете за т. нар. таен арест, с които се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице, и така бутнаха ветото на президента.

Още по темата
Според вносителите забавянето на уведомяването при арест се въвежда по изключение и ще се прилага, когато става дума за тежки престъпления и тероризъм. Мярката се налага заради европейска директива, която е задължителна за всички страни членки на Европейския съюз.

Президентът обаче видя в промените възможност за ограничаване на права и риск изключението да се превърне в правило.

Президентът подкрепя усилията и мерките в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и други форми на усложнена престъпна дейност като уместни и оправдани, но не е съгласен с подхода на законодателя, пише в мотивите за ветото на президента. Още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа, аргументира се Румен Радев.

Зад мотивите на държавния глава застанаха само от БСП. По време на дебатите от левицата настояха, че тези поправки ще доведат до репресии.

"Ще подкрепим ветото, защото то е правилно. ГЕРБ няма да натрият носа на президента, а на българските граждани и на тези, които боравят с Наказателния кодекс. Чрез измененията в Наказателния кодекс хората ще усетят репресивния апарат на държавата върху себе си", отсече соцдепутатът Филип Попов.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък обвини червените, че са обърнали президентското вето в политическо говорене и плашене на хора. Той настоя и че текстовете не ограничават правото на адвокатска защита, което е защитено от Конституцията.

"За какъв таен арест става въпрос? Някои от колегите продължават да правят тези внушения. Идеята на директивата е да въведе еднакви изисквания за всички страни от ЕС", обърна се към социалистите и Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Винаги адмирирам де били от ранга на нашия шут тонката, които докато управляващите им бъркат в ъ налното отверстие крещят в екстаз нека ви, нека ви, комунисти
74
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До расист за правдаМисля че ромите проиграха правото си на право.---ти тях няма да смееш и един да отвлечеш "за 48ч". тези репресии са срещу честните, "непокорните" и "неудобни" българи !аз очаквам по нататък да бъде елиминирано т.н. гласуване, т.е. "изборите", като бъде силно ограничено правото на гласуване, изхождайки от произход, социално положение, цвят на кожата, очите, социално-икономическа ориетация и т.н... няма да е далеч това време!абе що не купите направо ИИ да ви работи?
73
2
 
28
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
"Боко 3"-ФА_ШИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ!!!!!!И ПО ТУРСКО НЕ Е БИЛО ТАКА!!!!!!!!ефем ти и "демокрацията",ефем ти и "евроценностите",ефем ти "евродирективите"!!!!"Тъмните времена" на Средновековието се завръщат с бодра крачка!Навсякъде,ЗА ВСИЧКО :-Ограничения,разпоредби,ЗАБРАНИ,изисквания.А турените за "управници на народите" продават собствените си народи "на килограм"!..Те това е "Съвременната цивилизация"..Следва реанимирането на Инквизицията..Реанимация,облечена в лига_ви фрази и каканижения
72
0
 
0
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Под ТАМ имах предвид Македония. При редактиране на написаното съм допуснал грешка. За съжаление тук няма опция да се променя коментара след като вече е пуснат.
71
2
 
29
 
! Отговори
До Факт преди 5 години
Нека ти арестуват детето и 24да не знаеш къде, дали ще ти пука каква е президентската институция. Или тогава ще се жалваш на арменския поп.
70
1
 
20
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Там до преди няколко седмици имаше около 15 човека с обвинение тероризъм само защото били в народното събрание да протестират. Всички видео снимки показват че не са правили нищо нередно. Единственото нещо което ги прави подсъдими за тероризъм е присъствието им там. Справедливо нали? Тук имаме тромава съдебна система и полиция контролирана от тези които са на власт в дадения момент. Точно за това "тайните арести" са лоша идея. Защото всичко говори за голяма вероятност от злоупотребяване.
69
1
 
17
 
! Отговори
хаха на медиите преди 5 години
А пък со росоида Кошлуков прави платени мин ети на соро спията Цв.Цвинокио по личната телевизия на Сорос БНТ!
68
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквено правосъдие в тиквена държава...
67
1
 
20
 
! Отговори
... преди 5 години
"Според вносителите забавянето на уведомяването при арест се въвежда по изключение и ще се прилага, когато става дума за тежки престъпления и тероризъм." - Ясни сте как ще си правите каквото искате. Ще биете невинни хора по арестите с денонощия. Това е мерзко и престъпно. Проклетници такива !
66
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 79Гласували са и таен арест на деца за 24 часа, представяте ли си какви *** са тези в парламента?--това е чудовищно и показва много, много страх от Тълпата ! Няма друго обяснение!А кой се страхува така силно от нещо ? Който не му е чиста съвестта , гузен е вътрешно, знае, че е "изцапан" ... с потта, труда и кръвта на другия! Да арестуваш и деца, това не знам дали го е има някъде другаде?
65
0
 
26
 
! Отговори
Хитър Петър преди 5 години
"Умниците" от ГЕРБ отнемат граждански права с тези тайни арести.
64
16
 
5
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Което показва за сетен път, че институцията Президент е абсолютно излишна. Конституцията достатъчно точно е указала мястото на българския прецедент - в колекцията на восъчните фигури.
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние троловете сме така добре оборудвани, че 48 часа няма да разберат къде са полицаите, които тайно са изпратили да ни арестуват.
62
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващата мярка, с която гербавите паляци окончателно ще решат проблема с престъпността ще е да забранят на арестанта да си бърка в носа и да се почесва, когато го засърби.
61
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Па че го бутнат та,това си Бацовата държава,зер законите имат въобще значение тук.
60
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приеха едно голямо нищо. Тази мярка нито ще спре престъпността, нито ще оправи съдебната система. Единствено отвориха вратичка за репресии над неудобни хора.
59
6
 
9
 
! Отговори
расист за правда преди 5 години
Мисля че ромите проиграха правото си на право.Ако ме разбират квичащите *** с виолетови венци.
58
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Овчият народ сега ще направи таен протест срещу тайния арест.
57
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гласували са и таен арест на деца за 24 часа, представяте ли си какви *** са тези в парламента?
56
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не забравят да гласуват и таен концлагер за противници на властта.