За F-16: Лобизъм и угаждане! Не, защита на сигурността!

ГЕРБ правили политичеки пирует, "Воля" иска референдум, Сидеров - оферти от Русия
Обновена: 16 яну 2019 17:44 | 16 яну 2019 12:09, Камелия Цветанова
145
За F-16: Лобизъм и угаждане! Не, защита на сигурността!
Снимка: архив "Булфото"

Обвинения в лобизъм, нагаждане, угодничество, предателство на националните интереси белязаха началото на дебата на законотворците, които трябва да одобрят започването на преговори със САЩ за купуването на нови изтребители F-16V Block 70 и да се допуснат "отклонения" от досегашните български изисквания.

Още по темата
Категорична позиция в подкрепа на даването на мандат на кабинета за преговори за сключване на сделката заявиха единствено от ГЕРБ, ДПС и ВМРО.

Според управляващата партия решението трябва да бъде взето, защото е в интерес на националната сигурност.

За ДПС пък става дума не само за купуване на нови самолети за армията ни, ами за защита на сигурността на страната.

"От 30 години ние поддържаме евроатлантическата ориентация на страната и когато става въпрос за националната сигурност популизмът няма място" , отсече лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Той обаче нападна ГЕРБ, че до вчера са имали една позиция, а днес вече смятат, че решението за новите изтребители е стратегическо за националната ни сигурност.

Милен Михов от ВМРО категорично защити нуждата от нова техника за военните пилоти.

"Ако сега не вземем решение за купуването на нов самолет след година и половина пак ще водим този дебат, а и ще изхарчим много пари за поддръжка на старата техника, защото авиацията трябва да лети, след година и половина същите тези държави ще ни предложат същите самолети, но на много по-високи цени, така че сега откровено и честно трябва да кажем тук, че даваме мандат на правителството, което да реши три основни въпроса - този за цената, за сроковете на доставка и за начините на плащане", коментира той.

Според него, след като България е добър партньор в НАТО, трябва да очаква същото и от останалите страни в Алианса.

"Обвиняват ни, че даваме пари за оръжия, а не за социални пенсии и помощи, но историята е доказала, че няма социална държава, ако тя не е силна, силата е богатството, за да сме силни трябва да сме имаме модерна армия", отсече Михов.

За лидера на НФСБ Валери Симеонов, партньор на ВМРО в малката коалиция във властта, нещата стоят по съвсем различен начин.

Той отсече, че неговите депутати ще гласуват категорично против решението.

Според него то по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство.

Освен това се нарушавал парламентаризмът на страната и тя вече се превръщала в нещо доста по-различно от парламентарна република.

"Явно е желанието да се извърши политически пирует и да се прехвърли отговорността към Народното събрание, когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно, унизително и срамно", обвини той управляващите.

Симеонов е категоричен, че не трябва да се нарушават определените в първоначалното решение цена и технически параметри на инвестиционното предложение.

"Ако това бъде спазено НФСБ ще подкрепи предложението за преговори със САЩ", уточни все пак той.

Заради тази уговорка червеният Славчо Велков предупреди военния министър Красимир Каракачанов, че е получил политическа оферта за цената за подкрепата на решението.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който отдавна е против придобиването на техника за армията съобщи, че ще поиска да се проведе референдум дали въобще да се купуват нови самолети

"Никой не го еня за интересите на българските граждани, ще инициираме референдум, защото никога и по никакъв начин нямa да подкрепим харченето на български пари", настоя той.

Според него вместо за изтребители милиардите на данъкоплатците трябва да отидат за здравеопазване, образование, пенсии и помощи.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска преговори за нов изтребител да се водят с всички страни, които могат да направят оферта, в това число и с Русия.

Според него руснаците имат чудесна техника и могат да направят добри предложения, така че не трябва да се бяга от тази възможност.

Освен това той иска по време на преговорите в екипа да бъдат включени и депутати – по един представител от всяка парламентарна група.
 
Според Сидеров, ако пък в крайна сметка се стигне до договор със САЩ, американските изтребители трябва да са безплатни.

"Когато се водят преговорите със САЩ да се вземе предвид, че от 2006 г. има безвъзмездно ползване на военни бази у нас, така че ако се стигне до решението да се вземат F-16, те да се дадат безвъзмездно", настоя той.

Позицията на БСП обяви Кристиан Вигенин.

Той коментира, че левицата подкрепя модернизацията на армията, но мнозинството е на прага на провала, защото иска от парламента да вземе решение, с което да подпишат празен чек на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Патреотарите да видят Панос Каменос във Гърция как постъпва един патриот по сделките с Македония, после да не се чудят тъй беше иначе беше докато угаждат на евроатлантистите.
61
2
 
11
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 5 години
Никога не съм си предствял,че по най-важния въпрос на България : националната сигурност ще има такива дебати и препирни на които би завидял Доньоо Донев сътворил -тримата ***.Сиреч: за сделката, против сделката и онези мишоци които се въздържат.Затова , повече внимание!1. На следващите избори с повишено внимание.2.Всички патриотари извън парламента и закона. За ДПС-то си го знаем.
60
1
 
4
 
! Отговори
Василев преди 5 години
А пък Марешки не служи на ционистки интереси и корпорации, като източва държавата с монопол на най-скъпите лекарства на Балканите???Агент Майкъл Джилингън!ЦРУ!!!
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 50Много ли държиш да имаш 6 милиарда кредит за фърчила, а децата ти да опъват жилите от глад, щото ти си ги дал за някакви хвърчащи тенекии?Аз никак не държа и 1ст от моите данъци да отива за самолети.
58
1
 
15
 
! Отговори
даа преди 5 години
за чий са ни тия изтребители. те гепитата ни изтребват мн ефективно и без тях, а за набутването с поредния заем не ми се говори. нали знаете, че бибитко е цар на взимането им. колко млрд станаха вече, май настигнахме гърчолята, а.
57
8
 
7
 
! Отговори
V2 преди 5 години
Проститe *** едни викат Ф-16 е от виетнамската война, другите пък викат той не е създаден още. Ай вземете си уточнете опорките. Много сте жалки. Отдавна трябваше да бъдете забранени.
56
4
 
11
 
! Отговори
Shark преди 5 години
С тези 8 пикливи самолета ли ще защитавате националната сигурност бе кИлешиНИ?? Чиста проба лобизъм, угаждане и дупИдавСТво на краварите. наясно ли сте, че за закупуването на един компютър понякога се искат три оферти, а вие искате милиарди да дадете ей така. И да, Марешки е прав, искаме референдум!!!
55
11
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Константинов спри да лъжеш.Самолетите ще се изплащат за 10г.Няма да е накуп.Двама трима тр.ола постоянно пишат за с400.То хубаво но ПВО без авиация е като бостанско плашило.Стърчи и плаши а работа никаква.В Ирак американците завзеха въздушното пространство и после за две седмици унищожиха цялата ПВО на Садам.
54
0
 
8
 
! Отговори
Василев преди 5 години
САЩ е ционистка провинция!Русия е ционистка провинция!България няма избор, след 1944г. сме под ционистка окупация!!!Вижте и в момента как се източва държавата, всичко изтича в ционистки ръце, енергийни корпорации, тецове,енергийни суровини,сега и самолети, дългове от МВФ и СБ!!!Това си е чисто робство, независимо че ни разправят всеки ден, в какъв демократичен и либерален свят живеем!!Истината е жестока, отворете си очите, отпушете си ушите, и се стягайте за бой последен!!!Кев Поулсън!ЦРУ!
53
15
 
1
 
! Отговори
Хейтър преди 5 години
Сега проверих Герб + ДпС =121. А плюс ВМРО и повече, ако някой от тези 121 отсъства. Добре, но какво излиза - ДПС са по-големи патриоти от русофилските *** БСП, атака и воля, с путинофилския ни президент начело.
52
3
 
10
 
! Отговори
ХАХАХАХХААА преди 5 години
ЛАМАРИНИ ОТ ВИЕТНАМСКАТА ВОЙНА И ТО--ЩЕ ГИ ПОЛУЧИМ СЛЕД 5 ГОДИНИ И НА ЦЕНА--НЕЗНАЙНА--А КОМИСИОННАТА ПОЛУЧЕНА...ПЪЛЕН ПРОВАЛ НА БОКО И КОМПАНИЯ-РАЗБРА СЕ ВЕЧЕ -БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ КОАЛИЦИЯ-ТУРЦИ-*** И ГЕРБАВИ.
51
9
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 30Какъв референдум бе.Откога всички станахме авиоспециалисти че ще даваме мнение по технически въпроси.Не е истина какъв панаир направихме за 8 самолета.Жалка работа.Защо не иска референдум когато се изхарчиха 2 млрд за стиропор.
50
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като мутрагена Борисов обяви пред министерски съвет,че ако НС отхвърли сделката за Ф-16 хвърлял оставка и веднага Хоп намесиха да спасяват *** на *** скритите коалиционни партньори на ГЕРБ в парламента от ДПС и,които в комисията към НС гласуваха за сделката със САЩ за изтребителите. Така с гласовете на турците и ГЕРБ сделката мина в комисията .Срещу скандалната корупционна сделка гласуваха от БСП ,Вола ,а ОП се въздържаха Така пак ДПС спаси *** на Борисов
49
3
 
11
 
! Отговори
Ал Кохол преди 5 години
Борисов и сие си купуват индулгенция от големият брат.С тия 8 самолета ... и с тях и без тях, но виж цената вече си е солидна. Пък и ония отвъд океана имат някакъв закон "Магнитски".
48
4
 
9
 
! Отговори
до 49 преди 5 години
Да, аз ще плащам. На кредит. Да не мислиш, че тези 8 самолета ще се платят в брой? Преди да падне правителството ще дръпне едно заемче от 4-5 милиадра.
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ?Ти ли плащаш шефе?Ако ти плащаш, дай направо 100 да вземем.
46
2
 
13
 
! Отговори
? преди 5 години
За мен правилното решение е да се вземат минимум 32 самолета + ПВО C400. При по-голяма бройка самолети ще има и по-голяма отстъпка.А с тези 8 самолета не правим нищо. Няй-много ББ и дебелия министър да се снимат пред тях . Отделно, че нямаме и пригодени писти.
45
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опорочен конкурс с американски натиск и подкупи.
44
2
 
13
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
3000 съответно 6000 лева, ракетна установка ц400 сваля на час цяла ескадрила..... 88 г имамхме 250 самолета и 200 хеликоптера .... За сс23 са не казваме. Сащ ни дължат пари за базите и за златните концесии със само 1,5 процента такса, а на всичкото отгоре ни продават несъществуващ самолет на двойма цена спрямо цената за арабите, това не е наглост, в богатия бг речник няма такава дума, може би ДВМОКРАТИЧНА АНГАРИЯ!
43
2
 
17
 
! Отговори
КралиМарко преди 5 години
Да бяхте спасили живота на десетките болни деца, на десетките чакащи за белодробна трансплантация!Да бяхте спасили болни,бездомни БЪЛГАРИ!Да бяхте..човеци!!Не, Вие сте долни продажници, пиещи сиромашката кръв на народа си!!Няма съвест,срам,чест,а за душа не говорим!Какви самолети са Ви нужни, та Вие нямате нито народ, нито държава!Продали сте отдавна всичко ценно - заводи,енергетика,унищожихте образованието и здравеопазването.Просите пари от бедните хора с Българската коледа!Срам!Анатема!