Новите българи срещу пари (1 млн. лева) – 50-ина от Пакистан, Русия...

От МС предлагат процедурата да отпадне, нямало файда от нея
31
Новите българи срещу пари (1 млн. лева) – 50-ина от Пакистан, Русия...
Снимка: МВР

Около 50 души са станали българи по документи срещу пари. Става дума за даване на право на пребиваване и последващо на гражданство чрез т.нар. бързи инвестиции – в държавни ценни книжа, акции или в доверителни escrow сметки. Минимумът, който изисква законът, е 1 млн. лв., а възможността е реална от 2014 г. насам.

Министерският съвет ще предложи да бъдат отменени тези текстове, съобщи икономическият министър Емил Караниколов пред журналисти.

Още по темата

Той уточни, че от 15 февруари миналата година има създадена работна група, която установила, че от такова гражданство няма икономическа ефективност. Така възраженията на ЕК по въпроса съвпадали с решението на правителството.

За момента няма законова процедура, която да позволява отнемане на дадено гражданство, разясни зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Държавите, от които са дошли желаещите да станат българи срещу пари, са различни – основно Пакистан, Египет, Русия, но нямало преимущество на някоя.

"Ние не казваме, че тази инвестиция не е реална, а че България няма принос от извършване на този вид инвестиции. Държавата работи с тези средства известен период от време, но не се разкриват нови работни места, няма икономически растеж за страната ни", допълни Ахладова.

Реалните инвеститори, които се занимават с производство и създават работни места, няма да бъдат засегнати, но Министерството на икономиката ще мисли дали не е необходима промяна. Те имат право на пребиваване за 5 г. без ускорена процедура за гражданство.

В реалния сектор за 2014 г. има две заявления за общо 89 млн. лв., 2015 – едно за 13 млн. лева, 2016 също едно, за 2017 няма, за 2018 има осем за общо 491 млн. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
18
 
! Отговори
ДАЛАВЕРАТА НА ВМРО преди 5 години
с паспортите щеше да си продължава безкрайно, ако на САЩ не им беше нужен коз да принудят ПСЕВДО ПАТРИОТА КАРАКАЧАНОВ да подпише за Ф16
1
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със земята е същото и ГЕРБ ги подариха на араби и турци.