Съкращенията в държавната администрация – козметични!?

На пазара на труда у нас има 10 хил. незаети работни места
25 яну 2019 22:40, Екип на Bloomberg
27
Съкращенията в държавната администрация – козметични!?
Снимка: Pixabay

Първата вълна от съкращения в държавната администрация (1600 служители) на практика е само "козметична". Тя би помогнала за решаването на някои проблеми на пазара на труда у нас, но не изцяло. Все пак на него има 10 хил. незаети работни места. Това каза Томчо Томов, Българска стопанска камара (БСК), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Томов отбеляза някои от основните проблеми в работата на държавната администрация – вършенето на една дейност от няколко структури, неправилното съотношение между ръководни и изпълнителни кадри, както и нееднаквото разпределение на служителите в различните звена.

„Проблемът не е само в съкращенията на държавната администрация. Тя трябва да работи ефективно, да се оптимизира, да заслужи инвестициите в нея“.

Процесите могат да се оптимизират на базата на електронизацията, смята гостът.

„Липсва единна система за управление на процесите в държавната администрация, няма интеграция между различните институции, между държавната и местната власт. Обменът на документи все още е предимно хартиен... Няма изцяло завършени услуги, които да облекчават бизнеса, още повече, че някои от тях дори го затрудняват“. 

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некадърността се лекува с още некадърност! Стане гаф и, вместо наказани и адекватни мерки - хоп, нов закон и нова институция! Обрастнаха така, че никой не знае нищо. Министрите не знаят какво управляват и как работи то, гражданите не знаят на кое гише да отидат с проблемите си. А законите са такива, че един с един не си говорят и в крайна сметка истината не е в никой от тях! Казват, че живеем в ***, но не е така. Прасетата искат да си живеят в нея, но ние - !НЕ!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Същото е и в научните институти.
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Козметични ще са промените, какви да са, като цялата администрация е бъкана с близки, роднини и любовници. Кого да махнат? Нали трябват и хора да свършат и работата?
21
4
 
14
 
! Отговори
ЗНАЕМ преди 5 години
Всички знаем че Държавната Администрация е раздута в Пъти - всеки се сблъсквал с гише в което седи на Шефски Ергономичен Стол с опция за масажи , една дърта скумрия - тази Високоплатена Дъртачка ви посочва Дъска от Талашит на която са Закачени Хвърчащи Листове наречени ОБРАЗЕЦ за попълване . Това трябва да се промени НЕЗАБАВНО .
20
1
 
1
 
! Отговори
Как е по света преди 5 години
Това беше за другата статия. Извиняваме се.
19
1
 
2
 
! Отговори
Как е по света преди 5 години
По света редицата от места за паркиране по улиците в ограничена преди кръстовищата обикновено с разширение на тротоара, за да не се паркира на забранено място в близост до кръстовищата. В София правят една маркировка, на която не трябва да се спира, но всички спират там, най-вече полицейските коли, колите на градска мобилност и товарните бусове снабдяващи със стоки магазините наоколо.
18
1
 
2
 
! Отговори
Как е по света преди 5 години
Някои начини за увеличаване на местата за паркиране, които съм виждал по света.ТротоаритеСтесняване на тротоарите, за да може да се паркира на улицата, вместо на тротоара и онези 80% да се възмущават от това. В България има и очертани места за паркиране на тротоарите, каквито там няма - там местата за паркиране са асфалтирани на нивото на улицата. Зелените площиТам зелените площи са на места, където не може да се паркира, а където може те са направени още преди много години на паркоместа.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато управляващите искат да назначат свои политически некадърни протежета за чиновници, трябва да освободят места за тях и правят чистки, като обикновено се освобождават най-кадърните чиновници. На това онези 80% викат браво. Винаги след такива чистки, броя на чиновниците се увеличава.
16
5
 
4
 
! Отговори
??? преди 5 години
Много са ми смешни тези, които си въобразяват, че чиновниците гласуват за управляващите. За управляващите гласуват тези чиновници, които са част от управляващите и са на ръководни позиции назначени като Калинки от ГЕРБ. Останалите са като всички останали хора и глсуват като тях. Как изобщо нормален човек може да си помисли, че управляващите могат да накарат чиновника да гласува по определен начин? Гледат го в ръцета, когато попълва бюлетината ли, с нож в ръката?
15
4
 
10
 
! Отговори
До Гошо преди 5 години
Добави и кръговете от фирми, които получават обществени поръчки. Семействата на собствениците на тези фирми, както и работниците им, искат и занапред да получават от сладки поръчки с гарантирани парички.Чиновниците, за които говориш, също имат семейства. Ще подкрепят този, който ще ги остави на служебни позиции, гарантиращи заплата и полезни връзки.За гласовете на индийците ще има боричкане, Корнелия и Бойко ще наддават. И Радан се опита да прави мили очи, но няма толкова пари и е смешен.
14
6
 
5
 
! Отговори
До 15 Гошко преди 5 години
В момента държавната и общинска администрация е около 96-98 хиляди човека и гласуват както всички останали - едни за една партия, други за друга, а повечето не гласуват.Тези 400 хиляди са от приказките за наивници.
13
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 18 преди 5 години
Кой изобщо говори за наука? В БАН дремят михлюзи, назначени на научни длъжности, ако са намерили по-дебела връзка. Редом с тях вегетират и хора с по-слаби връзки, които просто са си осигурили спокойно живуркане в сянката на БАН, макар и само като помощен персонал. Заплатите им са малки, но има много възможности за странично припечелване.Там се е сформирала и научна олигархия, която има възможност да преразпределя МИЛИОНИ левове.Властовите позиции се предават по наследство вече трето поколение
12
5
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Томи говори неистини. Държавната и общинската администрация общо са 440 хил. човека . Максималният брой необходима администрация е 100 хил. човека,чостаналите са пълнеж, гласове на ГЕРБ за избори. Те заедно с ромите гарантират 840 хил.- 1 млн. гласове за Цветанов. И от тези 440 хил. чиновници Томи съкращава 1600, но паралелно назначава 18000 за контрол на посещението на ромчетата в училище.,,, Боже опази!
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реалността е, че всяка една държавна администрация е саморегулираща се система и се увеличава, където трябва и намалява там, където може. Механичните съкращения извършвани от управляващите, за да се харесат на електората, винаги водят до последващо увеличение на администрацията за сметка на назначаването на некадърни Калинки.
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност броя на чиновниците трябва да се увеличи, но по популистки все се говори за съкращения и онези 80% изпадат в екстаз.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да стане със съкращения, а с цялостна реорганизация и преструктуриране на институциите! Това не е суджук, да поотрежеш тук-там и работата да тръгне! Администрацията е обрасла с некадърни бюргери и туморни образувания!
8
9
 
6
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Никакви съкращения няма.Щом по болниците работят бабички които отдавна да са пенсионерки.Докарват. Така взимат не лоша заплата плюс клас,прослужени години,клинични пътеки и не лоша пенсия.Забелязва се в 5 градска,Исул,3 градска..Май навсякъде е така.Нали има млади кадри.Трябваше те да бъдат назначени а не бабичките
7
7
 
32
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Така беше през соца,уж съкращават но щатни незаети места.Днес соца е частен а не държавен както беше до 1989.Лошото е,че някога тези нищонеправещи чиновници ще се пенсионират с хубави пенсии и ще твърдят,че имат десетки години трудов стаж.Фактите обаче показват,че не се трудят,а само отчитат присъствие,взимат държавна заплата,подкупи и така паразитно си живеят на гърба на полагащите истински труд хора.
6
3
 
31
 
! Отговори
123 преди 5 години
Пълна пародия . ПП ГРОБ вече е Бюро по труда . Идат избори и трябват избиратели за пореднатачестно спечелена битка за власт. Никога в България не е имало толкова голяма администрация. ***,нищо не умеещи и нищо не знаещи за позициите,които заемат. Калинки под път и над път.
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До преднияНаука в България ... Съжалявам, аз съм роден след 1975-а ... Нъ съм ставал свидетел на подобни феномени.