С "Визия за България" БСП тръгва към европейските избори

Станишев: И със 7 евродепутати без ПЕС не можем да постигаме победи
Обновена: 26 яну 2019 15:18 | 26 яну 2019 14:46, Елка Василева
227
С "Визия за България" БСП тръгва към европейските избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Принципите във „Визия за България“ са нашия ориентир за спечелването на Европейски избори 2019. Това приеха делегатите на 49-ия конгрес на БСП, който се провежда в НДК. Документът бе представен от Драгомир Стойнев, Деница Златева, д-р Десислав Тасков, Донка Михайлова и др., а очаквано социалистите приеха платформата.

Още по темата
От документите на конгреса стана ясно, че точно дълго прокламираният проект „Визия за България“ ще бъде в основата на предизборните речи за европейските избори през месец май, посочва „Труд“.

Сред най-ключовите точки в нея, които ще залегнат и в кампанията за евровота, са изграждането на европейски социален съюз, подкрепен от нов икономически модел на развитие и растеж, единен съюз, който обаче уважава суверенитета на отделните държави, финансова рамка на сближаването и на реалната икономика, силна кохезионна политика за отделните региони и след 2020 година.

Социалистите ще агитират за устойчива миграционна политика, основана на солидарност и уважение към националните приоритети.

От БСП се обявиха за алтернатива на неолибералния икономически модел и балансирана на интересите на отделните държави.

И 7 евродепутати да имаме, без ПЕС не можем да постигаме победи, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев от трибуната на конгреса.

Много от битките, които водим като делегация на българските социалисти в Европейския парламент, нямаше да приключат с победа, ако зад нас не беше групата на „Социалистите и демократите“, каза Станишев. И даде да се разбере, че като част от семейството на европейските социалисти БСП трябва да води политика на непротивопоставяне с парламентарната група на червените в Европарламента или с ПЕС. Той обърна внимание, че дори и БСП да има 6 или 7 евродепутати, то сами Брюксел те няма да имат влиянието и да реализират политики.

„Имаме реалните шансове да сме първа политическа сила на европейските избори, другарки и другари. ГЕРБ са истински притеснени“, каза Сергей Станишев. В началото на отчета на работата на българските евродепутати от БСП, Станишев благодари на делегатите от Конгреса за номинацията му за нов мандат за президент на ПЕС. И припомни, че един от основните опоненти на левите партии на предстоящите европейски избори трябва да бъдат националистическите формации, десните политики на неравенство и популизма.

ПЕС има приет манифест за европейските избори, който се нарича "Нов социален договор за Европа", отбеляза още президентът на европейските социалисти.

"Вчера на общата ни вечеря ме попитаха: какво ще я правим Европата? Отговорих: ще се я спасяваме, като я променяме дълбоко и радикално. Като не забравяме какво сме постигнали. Европа беше в руини след Втората световна война. Ние я възстановихме, за да живеем в мир, взаимно уважение и просперитет. Точно тази идея за Европа е под тежка атака, ЕС е в тежка криза", отбеляза Станишев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.