Кабинетът иска да спре строителството по плажовете

Аврамова: Ще търсим всички възможни законови начини за това
31 яну 2019 22:00, Анисия Иванова
24
Кабинетът иска да спре строителството по плажовете
Снимка: БТА

"Правителството и МРРБ ще търси всички възможни законови начини да спре строителството в зоните около морските плажове." Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред журналисти в парламента, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие. Тя е била категорична, че дори ще се търсят и законосъобразни възможности и начини за отчуждаване на части от имоти, които са в "чувствителната" зона до морските плажове. По думите й това се отнася за имотите, за които няма забрана за строителство.

"Това ще струва много средства и трябва да се намери правилния баланс, тъй като това са скъпи терени, които ще бъдат оценени за много пари", е подчертала Аврамова.

Още по темата

Регионалният министър е обяснила още, че относно изграждащия се нов обект на къмпинг "Корал" има забрана за строителството със заповед на МОСВ от 2014г., която е потвърдена с решение на ВАС от февруари 2018 г.
ДНСК проверява всички обекти, както по Северното, така и по Южното Черноморие, за които има сигнали или информация от медиите за строителство, е допълнила Петя Аврамова, цитирана от БТА.

Това, което е констатирано до момента при проверката на к.к. "Константин и Елена" е, че няма законови нарушения и строителството се изпълнява законосъобразно. Продължават проверките по плажовете днес, по Южното Черноморие, съобщи регионалният министър. Утре началникът на ДНСК арх. Иван Несторов ще изнесе данни за резултатите от проверките и за строежите, които се спират от ДНСК, добавиха от регионалното министерство.

Относно проекта за "Ларгото" министърът е коментирала, че в МРРБ не са постъпвали сигнали за злоупотреби и всички документи във връзка със строежа са предоставени на Управляващия орган от бенефициента. "Предвид течащото дело, с което Министерството на културата е предявило иск за неустойка към изпълнителя на проекта, Управляващият орган ще изчака окончателното решение на съда преди да предприеме действия по казуса и по визираното закъснение в срока", е обяснила още министър Аврамова. Тя е заявила, че е изискала доклад от ръководителя на Управляващия орган относно изпълнението на проекта.

"Все още няма приключили преписки, свързани с искане за освобождаване от винетни такси на пътни отсечки от републиканската пътна мрежа", е коментирала пред журналисти още регионалният министър. По думите й има решения на общински съвети, които постъпват в АПИ за освобождаване на отсечки, които са на територията на съответните общини, но това е процес, който не е приключил и за тези от тях, които ще бъдат освободени от винетна такса ще се пристъпи към споразумение между АПИ и съответната община за тяхната поддръжка, се посочва още в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
14
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Правителството искало да ги спре........Ши мъ уморят от смях.Може да пробват и учтиво да ги помолят да прекратят строежите. Ако може нали така....Въпроса е защо изобщо е допуснато някой да започва строежи на плажа?Те мутрите 25 години строят хотели по плажните ивици на 20 метра от водата. Ама бойковите чевенотиквеничковчета чак сега се сетили че има проблем.Къде спаха 10 години са власт.
1
1
 
15
 
! Отговори
Край преди 5 години
Правителството в България реално пише законите. Няма нещо предложено и неприето от НС. Така че да ви обясняват че закона им връзва ръцете е балсам за наивни очи.