Спират строителните дейности на "Арапя" и "Алепу"

Ще проверяват изпълнени ли са изискванията на закона
19
Спират строителните дейности на "Арапя" и "Алепу"
Кадър: Bulgaria ON AIR

Със заповед на ДНСК от понеделник се спира изпълнението на строителни дейности в района на къмпинг „Арапя“ и на плаж „Алепу“.

Това стана ясно при направената от началника на ДНСК арх. Иван Несторов, експерти от РДНСК Бургас и Службата по геодезия, картография и кадастър – Бургас спешна проверка по Южното Черноморие по разпореждане на премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Още по темата
Строителството в района на плаж „Алепу“ ще бъде спряно, тъй като възложителят и надзорът не са изпълнили изискванията на закона и не са уведомили Дирекцията за национален строителен контрол, че геозащитното съоръжение е изградено. Такива строежи са от първа категория съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ) те подлежат на контрол от държавните органи.

Арх. Несторов обясни, че изграждането на брегоукрепителното съоръжение представлява първи етап от проекта, а вторият, за който разрешението за строеж е издадено от общината, включва строителството на три жилищни блока. Предвид етапността на строителство на обекта независимият строителен контрол е трябвало да уведоми ДНСК или РДНСК за това, че първият етап е завършен и „Геозащита“ - Варна да направи проверка отговаря ли изграденото геозащитно съоръжение на необходимите условия, допълни той.

Началникът на ДНСК съобщи още, че след издаването на заповедта за спиране на строителството експертите на дирекцията ще направят цялостен преглед на техническата документация, докато се установи дали геозащитното съоръжение изпълнява своята роля. Трябва да се направи мониторинг и чак тогава може да бъде разрешено строителството на жилищната сграда. Има вариант и да не бъде разрешено, каза той.

При направената проверка на строежа в района на къмпинг „Арапя“ е било установено, че няма комуникационно транспортен достъп, тъй като съгласно изискванията на ЗУТ, когато един обект се изгражда и се въвежда в експлоатация, той трябва има осигурен такъв достъп, а не коларски път.

Арх. Несторов констатира, че сред одобрените документи липсва план за безопасност и здраве и разрешение от компетентните органи за строителство в гориста местност.

Ще разпоредя на моите колеги от понеделник да направят необходимата проверка в община Царево, за да се установи има ли всички необходими документи, които да разрешат продължаване на строителството, заяви началникът на ДНСК. Той допълни, че в момента строежът се спира временно, тъй като е от пета категория и затова на кмета на общината трябва да бъде връчена заповед за спиране на строителството, тъй като по силата на закона той е органът, който може да контролира изпълнението на тези дейности на негова територия.
Проверката трябва да приключи в рамките на една седмица, каза още арх. Несторов.

По отношение на строежа в района на къмпинг „Градина“ арх. Несторов обясни, че въпреки взетото от инвеститора решение за временно прекратяване на строителните дейности, ще се направи проверка как са разрешени, кой ги разрешил и дали всички издадени разрешения за строеж и одобрени проекти са съобразени със ЗУТ. Ще направим проверка в Техническата служба на община Созопол и, ако открием нарушения, обектът ще бъде спрян. Строителните книжа се издават за период от 5 години и ако има конкретни сериозни нарушения по тях, ще бъде сезирана прокуратурата, заяви началникът на ДНСК.

Строителните дейности се извършват законно и след като са изпълнени всички необходими процедури съгласно екологичното и строително законодателство, както и в съответствие с най-добрата строителна практика. За това информират от "Главболгарстрой Холдинг" във връзка с изявлението на директора на ДНСК за спиране на строителството на плажа "Алепу", за да бъде направена пълна проверка.

В позицията си дружеството приветства инициативата за проверка на законността на строежа и обещава пълно съдействие на контролните органи. В нея се напомня, че имотът не е собственост на "Главболгарстрой" и компания няма връзка с преобразуването на собствеността върху земята от общинска в частна и превръщането на имота в урегулирана територия, което позволява неговото застрояване.

В позицията се подчертава, че на проверявания имот се извършва само първа фаза от строителните работи, а именно укрепване на активно свлачище, картирано преди повече от 40 години. Вече десет години активното свлачище срутва пътя и прави плажа неизползваем, като същевременно застрашава живота и здравето на хората, преминаващи пеша или с автомобилите си, пише още в позицията.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
попрочел преди 1 година
С интерес следя казуса и първата ми реакция беше да се оваля кмета на Созопол в катран и перушина.Как така говедото разрешило да се строи на място дето не е разрешено.После поразрових в интернет-елементарно е.Оказва се,че за целия регион на община Созопол има ОУП-общ устроствен план,утвърден от министъра на регионалното развитие от 2016 г.Специално въпросното място е с означение ОК 4-за курортен комплекс.Значи можело по закон,Кой е за прокурор-кмета или БТВ?
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чер арапин,бял кон язди
13
0
 
4
 
! Отговори
гербавия преди 1 година
алепу арапя всичко ще ви гепя............. герберасти разрушихте родината за да подсигурите уродливите си наследници с големи носове.ангелкова припозна ли се. пък оня рейзи ли ремзи ли разпродаде созопол.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: Пелопонеас Аристиди

Не бъркай Византия с Елада.Когато Византия вече приела Християнството,елините са се молили на боговете от Пантеона.Когато гърците са напуснали до един Пелопонес,и Атина е обрасла с дървета в къщите,а по улиците освен вълци,чакали и лисици,друго е нямало за 300 години. 300 години е нямало нито един елин в Атина,докато не са дошли славяни,българи и албанци.И после приемат християнството.Още през 550г. на европейска земя е нямало нито един елин.Доказано исторически.
11
0
 
1
 
! Отговори
Миро преди 1 година
Най накрая малко държава. Стига с тия частници. Цялото ни море да де управлява от държавата.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къмпинг ,,Арапя'',бисерът на ,,палаткаджиите''.А най-хубавото беше,че дори и тези които го търсеха,трудно го намираха.Един път който го е посетил,все там ходи на море.Сега и него осраа.
9
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото Борисов е човек, който мисли за природата, а не алчен търгаш като Станишев!
8
0
 
2
 
! Отговори
Елинос нами мини преди 1 година
Също ще ви отнемем и Солун, Лерин, Сяр, Гюмюрджина, Дедеагач и Димотика!
7
13
 
0
 
! Отговори
Пелопонеас Аристиди преди 1 година
,,алепу" на гръцки е лисица. Това са гръцки земи, незаконно отнети от вулгарос! Както и Одесос, Аполония, Месемврия, Константинопол, Василико и Вромос!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе да се строи,до де песък има -замък,до де плаж-хотел!!!
5
1
 
14
 
! Отговори
Smurf преди 1 година
Сутринта кмета на Мичурин елегантно хвърли вината за тия строежи върху Станишев и се върна с насълзени очи 15 години назад във времето където да намери виновни за презастрояването. Интересно след като Станишев е виновен защо Борисов разпореди спиране на строежите
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алепу не е ли в Сирия? Същия пейзаж!
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека "наддаването" за апартаментче започне сега! Кой ще обещае най-безпроблемно стройтелство?
2
0
 
18
 
! Отговори
минувач преди 1 година
така се прави! колкото повече служби се замесят - толкова по малък е шанса да се посочи някой който не си е свършил работата (взел е кинти де). И докато си подмятат топката - хотелчетата ще се построят, амнистират, и всичко ще е точно!
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нужно е време да се разпредилят едни средства! Някой се е събудил и му е станало обидно, че са го прескочили.