41% от българчета в нищета заради бедни, болни и неграмотни родители

Цели 65% от многодетните семейства са крайно бедни
99
41% от българчета в нищета заради бедни, болни и неграмотни родители
Снимка: архив Bulphoto

Цели 41% от малчуганите у нас живеят в риск от бедност или социално изключване. Причините – безработни родители, необразовани, неквалифицирани, болни.

30% от децата в България имат тежката съдба да живеят в лишения към края на 2017 г., а през предходната година процентът бил 32.

Още по темата

Статистиката отчита, че положението не се променя съществено през последите 10 години.

Малчуганите, които са живели в бедност през 2008 г. са били 26 на сто. През следващите години процентът скача и така докато не се върне на същите нива през 2015 г., показват данните от писмен отговор на депутатски въпрос са вицепремиера Марияна Николова.

Тя обяснява, че България е част от стратегията на Европа за намаляването на бедността, която предвижда до 2020 г. Хората, които живеят в оскъдица в ЕС да намалеят с 20 милиона на хората.

За България целта е те да бъдат редуцирани с 260 000.

Николова допълва, че има стратегия, която отчита и факта, че са регистрирани по-високи нива на бедност сред определена група от населението.

Социалните трансфери били една от мерките в тази посока. Именно те били причината да се намали риска от бедност за цели 13% от малчуганите.

Самотните баби и дядовци са изложени на най-голям риск за живот в немотия. След тях са самотните родители и семействата с над три деца.

Парите не стигат за нормален, макар и скромен живот, на цели 65% от многодетните семейства.

Над половината от самотните възрастни хора също са крайно бедни.

Същата е съдбата и на 36% от самотните родители.

Картината става още по-мрачна, ако към бедността се прибави и риска от социално изключване. Въпреки че нивата по този показател при децата намалява, процентите не са обещаващи.

През 2016 г. 46% от малчуганите са попадали в тази група, през 2015 г. - 44 на сто, през 2014 г. - 45%. Данните за 2011 г., 2012 г. и 2013 г. са още по-стряскащи. Тогава тайно над половината българчета са били в риск от бедност и социално изключване.

И понеже отговорността за съдбата на децата носят родителите им правителството се опитва да ги стимулира да си намерят работа, предоставя им социални услуги, отпуска им помощи и добавки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не така другари, всеки етнос да си се оправя. Като си правят деца за футболен отбор, да си се оправят. У, лево. Който иска да се изживява като Христос, и да помага на всички живи същества.Лошо нема.
26
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-перверзно е, че данните са уж от някакво проучване. Демек, работим и се грижим. А от официалните данни за пенсиите и нивото на заплатите се вижда с просто око,че 2 000 000 човека получават доходи под официалната граница на бедност в България - 350 лв. Прибавяме към тях 500 000 роми и всякакви представители на социални и здавни нещастия и получаваме следната картина. Поне 51% от българското население мизерства, следователно държавата мизерства.
25
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде бе...! Българчета?????
24
2
 
42
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Трябва ПЪРВО да дефинират понятието "малчуган" ... тези от "етноса" започват занаятите - бране, джепчийство , и просия на 7 - 8 год. а на 13 вече са булки и майки!
23
2
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
ами църквата да ги храни като иска забрана на абортите
22
5
 
26
 
! Отговори
ами сега!? преди 5 години
Мисля,че една от главните цели на прехода е постигната -българите свикнаха да ядат банани.Сега остава да свикнат да живеят по дърветата!?
21
2
 
18
 
! Отговори
man преди 5 години
В Швеция например ще им отнемат децата, те ще бъдат дадени за отглеждане в по-добра среда. Трябва и тук да се приложи същото, може да спомогне с неконтролираната раждаемост
20
2
 
19
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Не д само това. Голяма част от младежите, като мен, не искат да имат деца. Годините си вървят. Като нямаш деца и семейство Парите стигат, имаш си свободно време и социален живот. Свободата е много сладка и трудно се отказва човек от нея,вкусили ли я е веднъж. Не опира само дали можеш да отгледаш деца, а с цената на какво ще се случи това.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малчуганите на властта ще станат началници на малчуганите на народа. Никой не иска образовани малчугани, знаещи езици, които да бягат на Запад от българските работонаематели. Трябва да се затворят всички езикови гимназии и да се ограничи образованието. Работна ръка ни трябва, не началници. Началниците вече са назначени.
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко е, че става дума за България, а звучи като за Индия....
17
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че са с ниска хигиена и миришещи не ги прави бедни такъв им е бита и културата.Има по-бедни хора, които не получават помощи, но са спретнати и чисти. Не е само до бедност, а и до култура не може да имаш чиния и 60 ичов ТВ да иначе да нямаш баня и тоалетна.
16
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега какво, ние трябва да се чувстваме виновни и да им даваме още и още????
15
27
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
При демокрацията умните и кадърните са добре и оглеждат децата си в частни учебни завенедия където получават добро образование и добър старт в живота. Само мързеливците и некадърниците стават в 6 часа да блъскат цял ден на мизерни ставки за да си платят тока и парното и децата им ходят на държавни училища.
14
11
 
16
 
! Отговори
бай Тодар преди 5 години
Важното е банани да има и магазините да са пълни със стоки като корекоми.
13
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кое е българче? Това на снимката ли!? Как става така че като се говори как трябвало да се интегрират и да им се дават прова са роми, и като стане въпрос за кражби, джебчииство са българи??
12
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е Тиквата да обясни, как половината от децата живеещи в БГ /неофициално наречен ***/, живеят в мизерия, няма значение от какъв произход са. А Тиквата да помисли, като пораснат коя къща в Банкя ще ограбят и запалят, но така е всичко се връща на внучетата.
11
2
 
32
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 5 години
Айде направете етнически разбор на тия "български деца". Защото българо-българите, ако знаят че нямат възможност не правят въобще деца или правят 1 дете и дават всичко от себе си, за да е то обгрижено и да има шансов е бъдеще. А индо-българите произвеждат деца на конвейер с цел получаване на помощи и им е кажи-речи все тая, дали децата са нахранени, облечени и дали ходят на училище. Като станат на 8-10-12 ги ПРОДАВАТ за женене/джебчийство/проституция.
10
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте само каква снимка са сложили и ги наричат българчета!!!!!Отвратен съм до крайна степен от българските продажни медии!! Това вече преля чашата на наглостта и нахалството!! Това вече е лична обида към хората! Всички знаем че работят за Сорос и че са купени! Не е нужно да го демонстрирате всеки ден! Просто вече е много показно и нагло!! Това дете на снимката не е българче!! Тези които се въргалят в боклуцте из Максуда или Столипиново, не са българчета и точка!!!!
9
0
 
21
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
не е вярно това, Емил Хърсев оня ден каза, че живеем по-добре отколкото преди 30 години
8
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последно какви са българи или роми? Когато е да ползват права са роми, но като направят беля в чужбина стават чисти българи няма такива обаче да изберат едното или другото.