Всички социални помощи - срещу ходене на училище!

Само така ромчетата щели да се върнат в класните стаи
84
Всички социални помощи - срещу ходене на училище!
Снимка: архив "Булфото"

Социалните помощи да бъдат давани само за семействата, чийто деца ходят редовно на задължителната предучилищна група и училище. Изключение да се прави само в случаи на здравословни причини. Тази поправка са внесли депутатите от БСП начело с лидерката си Корнелия Нинова в Кодекса за социално подпомагане.

Още по темата

Като основа бъдеща полза от поправките в кодекса от левицата посочват, че ще има намаляване на средствата за социално подпомагане заради подобрената образователна и икономическа интегрираност на ромите.

В мотивите си социалистите отбелязват, че целта е да се върнат всички малчугани в класните стаи независимо от етноса им.

Имало неразбиране на сериозността на проблема и неспособност от стана на управляващите да решат въпроса с интеграцията на ромите.

„Няма особен успех в тази интеграция и тя продължава да е обект на горещи спорове в българското общество, напредъкът е проблематичен, състоянието на интегрираността е повече от драматично, даже трагично“, посочват от БСП.

Според червените депутатите провалът на стратегията за интеграцията на ромите е факт, като една от причините за това е и обобщеността традиция на етноса.

„ В същото време по-голяма част от тях продължават да живеят в изолирани гета с мизерни условия, не желаят да се образоват, живеят на съпружески начала от ранна възраст дори под 16-годишни. В тези затворени общности се наблюдава социално изключване, шири се масова бедност, висока безработица и престъпност“, посочват още от БСП.

Социалистите предупреждават, че България има огромен проблем, който назрява от много години и ако не бъде решен сега, утре ще бъде не само късно, ами дори невъзможно.

Според тях нежеланието на ромите да се образоват е в основата на всички останали проблеми.

Освен това просветната система не успявала да обхване общността напълно, а още по-малко да им даде нужното ниво на образованост, знания и умения. Дори напредъкът в усилията за изучаване на български език от децата, за които той не е майчин, бил никакъв.

Така че социалистите настояват да се сложи край на принципа за делегираните бюджети и „парите следват ученика“, защото сега по този начин директорите на училища водят по списък деца, които реално не стъпват в класните стаи, за да могат да осигурят по-високи заплати на персонала, а в някои случаи да спасят училищата от закриване.

Нужно било да се промени и политиката за отпускането на социалните и семейни помощи, защото пък начинът по който се дават сега стимулирал неангажираността на родителите към образованието на децата им.

Според действащия Закон за семейните помощи, ако малчуганът не ходи редовно на училище, семейството му не получава детски надбавки, но от БСП настояват да се обвържат всички социални помощи с този критерий.

Социалистите искат и по-строги мерки за съжителството с малолетни, защото то пък било в основата на проблема „деца раждат деца“, което водило от своя страна до ранното отпадане от училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
2
 
! Отговори
ИКОНОМИСТ преди 5 години
НИНОВА. СПРЕТЕ СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ ----УВЕЛИ4ЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ НА ПРОДУКТОВИТЕ РАБОТНИЦИ А НЕ НА БЮРОКРАЦИЯТА БРОИКИТЕ НА КОЯТО НАДМИНАВА НА ИЗРАБОТВАЩИТЕ ПРОДУКТА
51
4
 
0
 
! Отговори
Гост преди 5 години
А не е ли време жените малко да се поспрат да се занимават с мъжки дела?!
50
5
 
1
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Образование, образование и пак образование. Но и смяна на манталитета, идея за общо бъдеще и без омраза. Можем ли? Ще трябва!
49
1
 
2
 
! Отговори
Кой ти даде диплома? преди 5 години
"... една от причините за това е и ОБОБЩЕНОСТТА традиция на етноса."Авторката на текста ще обясни ли какво, за Бога, означава това?!
48
1
 
10
 
! Отговори
Ако не се дават на преди 5 години
роми, социалните фондове трябва да подпомагат истински нуждаещите се - реалните инвалиди, истинските сираци, пенсионерите, които цял живот са работили, но сега са с мизерни пенсии, а също и кадърните ученолюбиви младежи от изнемогващи семейства!Така че, ако изолираме здравите млади кърлежи, живеещи с мисълта, че някой е длъжен да ги подпомага цял живот, ние няма да намалим средствата, отделяни за социални фондове, а ще ги пренасочим към онези, които наистина ги заслужават.Акъл няма Корнелия!!
47
2
 
7
 
! Отговори
Значи, соц. фондове преди 5 години
се отпускат само за циг?НАМАЛЯВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ, ако ромите станат по-образовани и се интегрират социално?!?!Корнелийоооо, сега цяла България скача срещу това, че от години ромите нагло източват социалните фондове и не остава почти нищо за онези, които наистина се нуждаят от подпомагане по здравословни и други обективни причини. Управляващите задоволяват първо нуждите на здравите, млади роми, а за истински нуждаещите се не-роми - или нищо, или някакви трохи
46
2
 
6
 
! Отговори
Обещава чужди пари преди 5 години
Помощи се изплащат от парите, внесени от данъкоплатците, а не от джоба на Корнелия или от членския внос, отчитан от членовете на нейната партия!помощи се дават на временно или трайно нетрудоспособни лица. Ако някой е здрав и е под 65 г., на какво отгоре ще претендира за помощи?Корнелия кара по комунистически. Заявява от трибуната какво ще прави, ако дойде на власт и получи възможността силово да се разпорежда с чужди пари и да ги преразпределя както й скимне.Ядец на Корна и на БСП!
45
2
 
9
 
! Отговори
Значи да им плащаме, преди 5 години
за да ходят на училище?А не е ли по-логично да им се налагат глоби, след като нарушават закон? Нали ходенето на училище до 16-годишна възраст вече е задължение по закон?Щом детето ти не ходи на училище, значи ще те санкционират!
44
5
 
6
 
! Отговори
ЕЙ ГРОЗНИЦЕ, преди 5 години
Цветанов си имаше 7 апертамента , преди влизането си в НС .А А. Мерджанов , след два мандата в НС , имаше 22 ( двадесет и два имота ).Хубавецът Мерджанов , добре е действал!А защо си мълчите че синът на Нинова , служител на нюйоркската банката Golden Sacs ,е сключил брак с мъж, *** , портиер в банката !
43
1
 
10
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Четците на пръстови отпечатъци от болниците да ги наслагат по училищата, че иначе кой смее да им пише отсъствия на взимащите помощи, а така да се "логват" на влизане и на излизане и инфото да отива в реално време в МОН
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помощите да са под формата на данъчни облекчения от заплатата на работещите...... Така ще изсветлее и сивия сектор и за да получават работа ще им се наложи да си напъната малко главите и да изкарат едно средно поне. Ако има и по-амбициозни може и висше. Учителите да им дават знания и да ги късат когато не показват такива. А и това работи без значение пол, етност или религия - за всички. Този, който няма завършен 8 клас без право на глас...
41
1
 
11
 
! Отговори
А защо помощи? преди 5 години
Аз предлагам много категорично прилагане на закон срещу безделничеството - тежки глоби, които да се отработват. Да отработват също така и издръжката на децата си в социални домове, ако се докаже, че не ги отглеждат добросъвестно.Що се отнася до насилствено връщате на някои деца в училище - как ще се отрази това на качеството на учебния процес? Те ще пречат на останалите деца да учат, ще присъстват в школото само заради безплатната храна и за да не ги пердашат у дома заради лишаването от помощи.
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали всички припадате пред Демокрацията, а пък все пак да кажем, че тя се е зародила в древна Гърция. Само че и там не всеки е имал прво да гласува! Имало е имотен ценз, а и социален. Та се питам защо ли? Може би нещо не ми бие да е демократично. Ами познаййте защо?!
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
или да работят или да бъдат работени !
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ гласуването срещу редовно платени осигуровки!стига бе - това ако го приемат бсп няма да мине 4% бариера!
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая измисли топлата вода.
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помощи само срещу обществен труд - все *** могат да събират. Има за чистене за цялата ромска популация
35
3
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
и защо трябва да получават изобщо помощи всеки да си носи отговорност задецата които ражда никои не е задължен да им плаща видя се че не искат да учати да работят довиждане светът е широк има място за всички
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно, предложени са им условия да проституират и крадат и през тях да минават наркотиците.
33
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социални помощи трябва да получават само работещите семейства, които получават доходи под жизнения стандарт, всички които са с професия безработен да нямат право на социални помощи. След като не внасяш нищо в системата не трябва и да получаваш пари от системата. Аз лично смятам, че *** трябва да положат усилия да се интегрират обществото и държавата им е предложило всички възможности !