Концепцията за ромите била добра, но трябвало да бъде доста "по-обрана"

ГЕРБ и патриотите принципно били "За", но имало нужда от поправки
13 фев 2019 14:22,
67
Концепцията за ромите била добра, но трябвало да бъде доста "по-обрана"
Снимка: Булфото, архив

От ГЕРБ ще подкрепят в някои части концепцията на Красимир Каракачанов за интеграцията на ромите, но някои текстове трябва да бъдат доста "по-обрани". Това стана ясно от думите на шефа на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов. Той уточни и че тепърва ще коментира с вицепремиера Каракачанов темата.

Още по темата
Вчера лидера на ВМРО Красимир Каракачанов се закани, че ако концепцията му с мерки за интеграция на ромите не бъде приета от парламента с подкрепата на управляващите, той е готов да подаде оставка и да мине в опозиция. Сред мерките, които Каракачанов предлага, са премахването на гетата, справяне с престъпността, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос.

"Каракачанов и ВМРО настояват да се изпълнят ангажиментите в 100% и да имаме реална интеграция на ромите. Към настоящия момент не можем да кажем, че констатираме резултати, които дават тази интеграция. Няма политическа сила, която да не подкрепи едно предложение, което е свързано със спазването на закона", коментира Цветанов.

"В някои от случаите подкрепяме концепцията на Каракачанов, но някои текстове трябва да бъдат много по-обрани", обясни вторият в ГЕРБ и добави, че трябва да се избягват всякакви манипулации и възможности тази тема, да се използва в предизборния период.

Според Валери Симеонов пък заплахите на коалиционния партньор му Каракачанов, че ще подаде оставка, не са много сериозни. Все пак той се съгласи с основните положения в концепцията, но настоя, че тя трябва да бъде коригирана.

"В този вид няма да подкрепим стратегията, трябва да се доизкусури. Но по принцип основните положения съвпадат с позицията на нашата партия. Ще я подкрепим, но сериозно подобрена и коригирана", каза Симеонов.

Искрен Веселинов от ВМРО също посочи, че предстои широко обществено обсъждане на концепцията, изпратена е до членовете на Министерския съвет и може да претърпи корекция и подобрение.

Той обаче разкритикува остро резолюцията на ЕП, в която пише, че основните права на ромите остават постоянно нарушавани в ЕС. По думите му държави, които разбират интеграцията по този начин, няма защо да "дават акъл".

"Видимите техни резултати в техните собствени държави са в гетото - Моленбек, където се води гражданска война, и в Париж - Сен Дени. Тези хора, които интегрират собствените си малцинства по този начин, няма защо да ни дават акъл как да интегрираме ние нашите", отсече Веселинов.

Темата за ромите стана пореден повод и лидерът на "Воля" да нападне вицето Каракачанов. Според него концепцията на Каракачанов не само не ограничава правата на ромите, а дори ги увеличава.

"С този документ вместо да се ограничат привилегиите на ромите, се въвеждат нови привилегии. Ние питаме за българите, ако нямат възможност да си направят аборт, а искат, на тях защо да не им плащаме? Защо да плащаме за земя, апартаменти, аборти на ромите?", запита риторично Марешки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав си,Цецо.Трябва да си пазите електората,че иначе победа-йок!
19
1
 
15
 
! Отговори
Ххх преди 5 години
До 17А тя Е съучастник,според вас колко от тях си плащат като ходят да раждат,преглед и др.,колко от къщите(колибите)им са законни,колко си плащат тока,водата,данъците,колко от тях са завършили средно образование,колко от тях са от криминалният контингент без да са осъждани?
18
9
 
4
 
! Отговори
Бат Сали преди 5 години
Аз разработих концепция за патриоти.
17
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде, вън, оставка, че много вреди нанесохте върху народа. Спасихме се от шумозаглушителното кречетало Симеончов. Сега този заема мястото му. Достигнал е максимума на некомпетентността си и вече може само да вреди на България международно.
16
7
 
16
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Евала на ромите, няма да ви работят за без пари!Прокудихте всичко читаво навън, ромите няма да ви работят без пари, накрая ще останете Вие/патийни секретари и ченгета,политици и парашутни капиталисти/ с ромите, и всички стари хора в България!!!Познайте кой ще страда и кой ще оцелее???Агент Рики Грийн!ЦРУ!!!
15
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма концепция за роми,индийци,и всякакви други етноси.Има правила и закони,които трябва да се спазват от всички.Работата на държавата е да дисциплинира тази част от обществото,която не желае да ги спазва.В противен случай става техен съучастник.
14
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки войвода, атакист и фронтов спасител да си всеме по един ром да си го интегрира в дома. Какви са тези закони по етнически принцип? Тези менте патриоти правят много поразии и ще ни вкарат в обяснителен режим пред Началниците. Ще ни наложат евросанкции и ще ни оплюят, както винаги правят. Вдигат врява като Хитлер и после ще ни вкарат в беля. Оставка за тези предатели.Те орязаха правата на инвалидите, не друг. Оставка и да отиват да се лекуват.
13
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джамбаски, Малинов, Ковачев, Габриел и т.н. не са дали и 1 лев от заплатите си за интеграция.
12
9
 
15
 
! Отговори
Василев преди 5 години
В ромскаъта общност има едни на момента веднага свободни 100 000 бройки, които могат да се впишат в българската икономика и да работят за нея!!!Въпроса е , че рома неще да работи за без пари, както българина е свикнал да опъва каиша!!!Какво толкова го дъвчете и предъвквате, ако искате си вкарайте виетнамци и камбоджнци!!!Българинът ще опъва каиша, той е свикнал да му е тежко, и колкото по му е тежко, толкова по-хубаво му става и мисли, че живее по-добре!Агент Трейси Адамс!ЦРУ!!!
11
3
 
39
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Не знам за абортите дали трябва да им плащаме,но бих заделил лични средства за кастрация на доста индивиди(с престъпни наклонности).Евентуално може да се направи фондация с такава идеална цел-бързо ще набере средства....Впрочем кастрация(химическа) като наказателна мярка съществува в САЩ.
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10България ще внася по 3 милиарда в ЕС заради излизането на Англия. Ако влезе в еврото ще плаща по още 3 милиарда на година и в Шенген още 1 милиард.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш.
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега като ГЕРБ и ОП внесат виетнамци и индийци, заплатите ще паднат още повече и безработните българи ще имигрират.
7
5
 
19
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Те вече българите не искат да работят на бизнеса, а вие ще карате ромите да ви рабоят за по 600-700 лева!!!И как ще стане това, под строй или да чакате да огладнеят толкова много, че сами да идват на колене!В кой век живеете селяни прости???Агент Патси Шмидт!ЦРУ!!!
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя па Марешки само глупости ръси! Българките аборти почти не правят, те си слагат спирали, аптекарю! А за ромките не само абортите трябва да са безплатни, а и спиралите! Марешки не се прави на политик, молати се!
5
1
 
22
 
! Отговори
Галин преди 5 години
Да се интегрират първо мутрите български, дето са в парламента...Не да крадат милиарди и не им пука за народа си...
4
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интеграцията е кауза пердута.Всички го знаят,но никой не го признава.
3
2
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
И българският вот за ГЕРБ ще бъде обран на изборите.
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как беее,нали идват избори,трябва да се пипа с кадифени ръкавици,нали, Цецо?
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия, докато се наумуват, с държавата ще е свършено!