Стрелецът от Нова Зеландия посещавал България като турист

Службите: Няма данни за терористична дейност на наша територия
Обновена: 16 мар 2019 11:35 | 15 мар 2019 19:15, Анисия Иванова
382
Стрелецът от Нова Зеландия посещавал България като турист
Снимка: БТА

Стрелецът от Нова Зеландия е посещавал България като турист през 2018 година. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг в Министерски съвет след срещата със службите за информацията за българска следа в атентата в новозеландския град Крайстчърч.

Още по темата

Министърът на външните работи Екатерина Захариева каза, че друга връзка с България не е установена. "Веднага след като получихме информация, че щабът, който се занимава с тероризъм заседава, сме направили връзка с нашите партньори и мога да ви уверя, че констатираното до момента е - новозеландският гражданин е посетил България като турист“, посочи тя.

"Също така искам да подчертая, че осъждаме всеки такъв акт, извършен срещу невинни хора, независимо от тяхната религия. По никакъв начин не желаем този акт да бъде свързван с България и българската история. Ние сме толерантен народ, живеем в мир и разбирателство с различни етноси и религии“, подчерта Захариева и изтъкна, че сме пример за етническа толерантност.

По думите на Цацаров установено е негово преминаване през България за периода 9 до 15 ноември 2018 г.

"На 9 ноември е пристигнал на летище София с полет от Дубай. Пристигайки на летището на следващия ден е наел автомобил, с който е пътувал около исторически места в България като посещава Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Казанлък, Бачково и Банско. На 15 ноември с полет на румънските авиолинии заминава за Букурещ и оттам се придвижва с автомобил до Унгария", каза Цацаров.

Установяват се данни относно неговото пребиваване, за да се изяснят всички места, където е пребивавал и евентуално негови контакти, каза още той.

Няма данни за евентуална терористична дейност или връзки на лицето на наша територия, съобщи главният прокурор.

Брентън Тарант е посещавал Балканите през 2016 година. За периода 28 до 30 декември 2016 е година е пътувал до Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия. Всички пътувания през 2016 г. и 2018 г. са свързани с посещения на исторически места, свързани с историята на балканските страни, с места, свързани с битки между християните и османската армия, каза Цацаров.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че основната задача е да се установи дали е имал контакт с българи у нас, които да са го съпровождали.

"Предстои тази вечер да получим допълнителна информация по отношение на личността на извършителите и евентуално, ако има други установени лица, да извършим проверка дали те също са пребивавали на територията на България. Това зависи от информацията, която ще ни подават колегите от Нова Зеландия. Нямаме данни престоят му тук да е свързан с друго, освен туризъм", каза Маринов.

Главният прокурор посочи, че се работи в две направления. "От една страна трябва да осъществим пълен информационен обмен с разследването, което се осъществява в Нова Зеландия“.

"Втората наша задача е свързана с пребиваването на лицето тук, целите на неговото пребиваване и неговите контакти“, допълни Цацаров. Той поясни, че трябва да бъдат сравнени списъците на пътниците, които са от полета, с който той пристига и полетът, с който той заминава, използваните от него сим карти, местата, в които той е оставал да преспива", каза още Цацаров, цитиран от "Фокус".

Главният прокурор уточни, че местата, на които е оставал да преспива мъжът, са предимно къщи за гости. „Втората наша задача е на практика да установим дали версията за пребиваване на страната с цел изучаване на исторически места, свързани с историята на балканските народи в крайна сметка е причината за неговото пребиваване тук или има и някаква друга“, заяви главният прокурор. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ядяхте бой от червените баретиЗнам ги тия барети , ходеха по групи и силите им на горгите бяха само за невъоръжени селяни Е Господ ви наказа че сте африканците на континента.
58
3
 
9
 
! Отговори
рецензент преди 5 години
"Стрелецът от Нова Зеландия посещавал България като турист"!!!! Колко пъти е посещавал България, след като в коментара и по думите на Цацаров е установено само едно негово преминаване през България за периода 9 до 15 ноември 2018 г.?????? Посещавал означава, че е бил поне няколко пъти в България, нали така!?!?!?
57
3
 
7
 
! Отговори
преди 5 години
И какво от това? Глупави журналисти ...
56
5
 
9
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До Bluesky1Като през 1985 г. ли няма да търпиш, когато всеки ден ядяхте бой от червените барети?
55
8
 
14
 
! Отговори
Социолог преди 5 години
Един такъв застреля Джон Ленан защото го подразнил израза че Битълс са по пополярни от Христос,преди няколко седмици друг изби вярващи в синегога и църква за цветнокожи.Брейвик изби деца на лагер на социалистическата партия.Това са лабилни комплексари(от всички религии и раси) без жена в живота прекарван пред компа в гледане на цици и фейк сайтове с пропаганда и биват лесно зомбирани от опитни маниполатори
54
4
 
2
 
! Отговори
радикален ескимос преди 5 години
Напразно се пропуска версията - вдъхновен от традиционната местна МАОРСКА култура и верен на особеностите на етноса . . . . нали помните каква хореография представят техните национали преди мачове ? ? ! ! !
53
12
 
7
 
! Отговори
Bluesky1 преди 5 години
Нямало радикални християни....хахаха...има бол...един такъв гореше Корана, но той не е изключение! Чел съм и Библията и Корана....и двете книги са пълни с призиви за насилие над неверниците и това е отвратително!
52
11
 
14
 
! Отговори
Българин! преди 5 години
И с какво този психопат се различава от касапите на ИД?!? Като е толкова "голям мъж" да си беше взел оръжията и да беше отишъл в близкият изток да се бие с ИД! И да Османската империя е извършвала зверства на Балканите (и не само там), ама същите зверства и то в много по-голям размер са извършвали Британската, Френската, Испанската и Португалската империи над индианци, араби, африканци, азиатци, аборигени (включително и в родната му Нова Зеландия)! Що не взе да стреля по англичани, например?!?
51
4
 
20
 
! Отговори
Свако преди 5 години
45 пише: "Ами че те радикалните християнисти са си психопати...също като радикалните ислямисти. Разлика нямат" Умнико, от кого си чул и къде си чел за "радикалните християнисти"? Православието една от най-толерантните религии. Прочети Библията, може би тя ще ти помогне да сложи ред в главата ти.
50
18
 
6
 
! Отговори
Bluesky1 преди 5 години
Добре де, преди гара Буново, Бг арюията не заграждаше ли с танкове и войници селата в Родопите и не сменяше ли имената с луршуми!!! Не ми отговаряй!
49
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Световния ред е вдигнал мерника на Балканите, със това надуване на Самочувствие то на Сърби и Българи нищо добро няма да излезе. А във същото време Световния елит строи фабриките в Турция дава им работа и Ердоган ги задължава да раждат повече деца, и има ли все още Шматки който не вярват в Конспиративните теории и постоянно повтарят че това са глупости.....
48
10
 
7
 
! Отговори
Християнски тероризм преди 5 години
Нападателят явно много добре е учил и турската история по социалните мрежи говорил Константинопол и Св. София и за историята на османската империя.. Личи си че зад нападението не стои само тоа психопат
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА201 Изобщо не е смешно.
46
6
 
8
 
! Отговори
Макрон Меркелов преди 5 години
Не виждам някакъв религиозен мотив в атаката.Мяза на битов инцидент от болен човек.А преди това в бил много добър.
45
15
 
7
 
! Отговори
Bluesky1 преди 5 години
Абе драскачи, вашите предци как създадоха България под носа на византийския император...!!! Ами с насилие бе пичове! Що все се правите на жертви...и вие сте като другите народи. Що се изкарвате ангели не ми е ясно или ясно ми е ....промити мозъци! Какви права имахте в онези времена да превземете градовете по черноморието...Несебър, Созопол и т.н са гръцки търговски градове, които вашите ханове са разсипали, ами Филипопол, ами с какво право цар Симеон посегна на Константинопол???
44
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябваше да го разходят в Палестина и окупираните територии. Сега Израел нямаше да го има...
43
4
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Имаше филм с една камара Българско оръжие при ИДИЛ. Някой от тези "хуманисти" да се е разтревожил. Не. Да са затворили някого? Нищо такова. Даже до последно плюеха по Сирия.Няма защо да си посипваме главата с пепел защото някой се бил вдъхновил от страданията на Българите или на други за да убива. Да оставим НЗ да си оправя НЗ. Нашия между две мачлета и две три хъбчета явно си няма работа.
42
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че не са го разходили около Одрин и в Македония, че сега щеше да стреля в някоя българска църква
41
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 5 години
ГЕРБ и ДПС играят заедно !Нормално е да се задействат Бойковци и Догановци...
40
1
 
10
 
! Отговори
Уф преди 5 години
Тук гъмжи от разревани и озлобени турски ***,насаждащи омраза,расизъм и жажда за мъст!