"Апартаментгейт" удари ГЕРБ, 57% не вярват, че бори корупцията

Червените гонят партията на Борисов по петите за евровота: 33.4% - 33.9%
Обновена: 1 апр 2019 16:58 | 1 апр 2019 13:35, Камелия Цветанова
290
"Апартаментгейт" удари ГЕРБ, 57% не вярват, че бори корупцията
Снимка: Артекс

Коя политическа сила води принципна борба с корупцията? Нито една! Така отговарят на въпроса цели 57% от анкетираните в последното проучване на агенция "Алфа рисърч".

То съвпада по време с разкритията около скандала "Апартамейнтгейт".

Още по темата
Очаквано отношението на българите към купуването на апартаменти от политици на цени по-ниски от пазарните  е силно негативно.

10.3% са на мнение, че няма проблем в придобиването на апартаментите, защото това е предизборна атака от страна на опозицията.

Според 66,6 на сто обаче това е злоупотреба с влияние на хора във властта.

Почти всеки втори от симпатизантите на ГЕРБ (47.3%) също споделя това мнение.

Според анализаторите от "Алфа рисърч" чувствително ерозира образът  на ГЕРБ по отношение на  заявката за решителна борба срещу  корупцията, с която дойде на власт през 2009 г. Към момента едва 12.8% от българите са убедени, че ГЕРБ е партията, която води по-принципна битка в тази посока.

За БСП така мислят 11.3% от анкетираните. 

Проучването сочи още, че позитивното отношение към правителството спада с 4 пункта – от 17% на 13%, отрицателното нараства до 52%, като отлив на доверие е налице дори сред вътрешния кръг симпатизанти на управляващите партии.

Негативен е ефектът и върху персоналния рейтинг на премиера Бойко Борисов – той се ползва с доверието на 28% от анкетираните, а 43 на сто не му вярват. 

Сред министрите, с най-високо доверие продължава да се ползва вицето Томислав Дончев, следван от външния министър Екатерина Захариева и спортния Красен Кралев.

Народното събрание е "застинало" на 8% одобрение, но неодобрението, резултат от проблемите с кворума и гласуваните спорни законови текстове, продължава да расте, достигайки 59%.

Президентът Румен Радев възстановява част от загубеното през декември доверие и към края на март получава положителни оценки от 51% от българските граждани, срещу 15% отрицателни.

Според  проучването към  края на март, 35% от имащите право на глас българи твърдят, че със сигурност ще участват в изборите за Европейски парламент. Почти две трети се колебаят, или са твърдо убедени, че няма да гласуват.

Данните от изследването сочат, че в резултат, след известно "откъсване" на ГЕРБ пред БСП през февруари, към момента ножицата между двете политически сили плътно се затваря, като дистанцията между тях е в рамките на статистическата грешка.

Ако евроизборите бяха днес, 33.9% от гласуващите биха пуснали бюлетина за ГЕРБ-СДС срещу 33.4% за БСП. ДПС събира 10.6% от потенциалния вот и е третата политическа сила, сигурен участник в Европейския парламент.

Анализът сочи, че сближаването на позициите между ГЕРБ и БСП е резултат от три фактора: лек спад от около 1.5% на електоралната подкрепа за ГЕРБ спрямо февруари, отлив на желаещи да гласуват сред по-широката му електорална периферия (последната спада до 14% при средно 20-25 на сто на предишни избори),  мобилизация на БСП и относително увеличаване на електоралната й тежест при по-ниска избирателна активност. Формулата ГЕРБ-СДС привлича подкрепата на две трети от бившите избиратели на ГЕРБ и една четвърт от тези на Реформаторския блок. БСП успява да задържи над 80 на сто от гласувалите за нея преди две години.

"Демократична България" с вот от 5.1% е все още малко под бариерата от 5.88%, необходима за спечелването на мандат. Партиите от коалицията Обединени Патриоти, които в рамките на настоящото проучване са измервани поотделно, постигат следните резултати: ВМРО-  1%, НФСБ -  2.2%, Атака - 2.1% от решилите да гласуват.

Така, като партия с най-голям шанс за излъчване на евродепутат се очертава ВМРО, но това ще зависи до голяма степен от способността й  да привлече част от вота на останалите  националистически формации. Другите политически сили събират под два процента от действителните гласове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не искам и да си помисля че Грозната Стара Мома ще ме представлява в Брюксел
223
16
 
4
 
! Отговори
аз не съм вчерашен преди 5 години
Със същия пунт през 2013 г Мая Костинбродска опорочи изборите.И после какво стана? поръчаха ни ядрен реактор който плати Бойко Спряхя Южен Поток Разграбиха КТБ
222
14
 
6
 
! Отговори
гласоподавател преди 5 години
Затова съдебната система трябва да е независима.Затова си има президент да наблюдават дали изпълнителната власт спазва закона.Това че ЦЦ е обвинен че е нарушил закона не променя факта че ГЕРБ е градивната партия. По-скоро съдебната власт трябва да си изпълни задълженията.
221
3
 
10
 
! Отговори
какво ни казват преди 5 години
БСП- крала до 2009,,,,10 години тишина Герб - 2019 ние си взимама, защото бсп е взимала до 2009.2030- който и да е на власт---ще каже те бсп до 2009 и герб през 2019 си взимаха !!сега ние трябва да взимаме ???????до кога????
220
4
 
21
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 5 години
Tака е защото гербера е капиталист и чорбаджия който мисли само за имане, жълтици и апартаменти. Истинския член на БСП може да е рунтав, некъпан и да спи в землянка палатка или контейнер за смет.Но той има голямо и добро сърце! Когато беден изпадне в беда, членът се появява като един неуморен Батман готов на всичко за бедния. Затуй БСП ще спечели. Защото доброто в края на краищата винаги печели над алчността на чорбаджията.
219
2
 
15
 
! Отговори
!?! преди 5 години
Ще има разследване - има затвор и *** конфискация има КОНПИ- так аче не се знае дали има апартамент за милиони
218
7
 
38
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
Приказвайте каквото си искате. Цецо си остава с имот за милион и половина, кучето си лае, керванът си върви.
217
5
 
39
 
! Отговори
Антигербераст преди 5 години
ВСИЧКИ против ГЕРБ! И висока активност за да немогат с манипулации да променят вота!Всеки с право на глас ТРЯБВА да гласува -против ГЕРБ или си невалидна!Тези които са зависими от герб и гласуват по принуда за тях са малко. А още по малко са хората които вярват и по призвание гласуват за тях!Така че успех на 26 май! Герб с не повече от 2 *** депутата!
216
34
 
4
 
! Отговори
Чочо преди 5 години
Погромите и кражбите,които са абсолютен лиценз на БСП-БКП ,няма как да бъде отнет от ГЕРБ.Мачкай Бойко !!!
215
4
 
38
 
! Отговори
Интервю преди 5 години
Заради Борисов и Цветанов спрях да гледам телевизия. Гнусни и противни крадци са. Ще започна да гледам телевизия, когато чуя, че ще има интервю с тях, но от затвора.
214
4
 
29
 
! Отговори
Гербераст-крадец преди 5 години
Десет години "управление" на ГЕРБ, десет пропилени за България години. На първо място по кражби и корупция и на последно място по стандарт на живот.
213
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо никой не повдига въпроса как бедната селска учителкта дошла от Самоков с едно изтъркано сакче и едни протирити дънки, в момента е собственик на 4 суперлуксозни апартамента в Манастирски ливади Запад.Откъде са парите ?
212
2
 
27
 
! Отговори
Румен преди 5 години
Ние си ги избрахме и ние трябва да ги вкараме в затвора. Само от това ще спрат да крадад. Вдигни се България.Млади Възрастни Всички.
211
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Цветанът лъже ли лъже за някакви увеличения на заплатите с 10 %, които от 10 години така и не се случват, или само с няколко % и само за някои приближени на герП
210
2
 
22
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Герберастията вече е част от "черната" история на българския преход!Време е България да тръгне по "светъл" път, да скъса завинаги с мутро-милиционерщината!Това трябва да направим уважаеми сънародници на предстоящите "избори". Погледнете им кандидатите - не изпитвате ли чувсттво на срам тези да ни представляват???Събуди се народе ако трябва всяка година ще преизбираме нови но тези задължително шут сега! Докато не се намерят доблестни достойни честни хора да водят държава и народ към благоденст
209
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
GERB VIE SI NAPRAVIHTE HARAKIRI S PRAS4O IORDANOV
208
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак лъжат тия от герб нямат подкрепа и на 1 процент от народа
207
2
 
27
 
! Отговори
Румен преди 5 години
Българино спиш а събуди се бее
206
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По голяма корупция до сега не бех виждал..по всики нива..в всичи министерства..и тоя от комисията се борел с корупцията а той с жилище ..е ко става господа от герб сами си вредитв..нама да гласувам за вас или др. Партии есички сте крадци
205
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ББ -3 е пълна фелшефекация БСП ги биха