Радев към българите: Бъдете нетърпими към корупцията!

Апартаментгейт не може да се лекува с оставки, заяви президентът
Обновена: 8 апр 2019 23:47 | 8 апр 2019 18:00,
299

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът призова гражданите да проявяват нетърпимост към всички прояви на корупцията и към бездействието на държавните институции. Той настоя и че има нужда от спешни и енергични мерки за борба с корупцията.

"Апартаментгейт не може да се лекува с оставки. Те може да са достатъчни за партиите, но те не могат да са достатъчни за държавата. Ако българите искат да имат достоен живот, трябва да възпитат политиците да живеят само от заплата, а за да стане това, са необходими безкомпромисни действия за разкриване на корупцията", заяви държавният глава.

По думите му скандалите с апартаментите на властта са само върхът на айсберга.

"В обществото се споделя убеждението, че има множество злоупотреби с публични средства в особено големи размери. Висши политици и магистрати, които са били цял живот на държавна заплата не се срамуват да демонстрират необясним за гражданите лукс. Всичко това - на фона на обидно ниските пенсии и минимална работна заплата. Казвам неслучайно магистрати, защото битката с корупцията не може да се води с проядена съдебна система", каза още Радев.

Още по темата

Според него тази криза с доверието може да се преодолее само с енергични мерки на съответните оторизирани органи, които да започнат да изпреварват медийните публикации и да започат да осъществяват реално прилагане на закона спрямо провинилите се.

"Призовах всички участници в КСНС да се вземат адекватни и решителни мерки, за да покажат, че има държавност и че всеки един, независимо каква позиция заема в държавата - премиер, министри, магистрати, да носи еднаква отговорност", каза още президентът.

Държавният глава посочи и че участниците в съвета са имали разминавания по въпросите какви са измеренията на корупцията във висшите публични дължности, както и по въпроса с ефективността на Антикорупционната комисия. Той отново критикува и приетия в края на 2017 г. антикорупционен закон.

"Изразих ясно своите резерви към залаганата в този закон неефективност. Предложих ясни принципи и механизми за реално противодействие на корупцията, които бяха отхвърлени от управляващото мнозинство, което наложи един беззъб закон. Неговият крах по отношение на висши публични длъжности се наблюдава днес", отсече Румен Радев.

Той припомни, че е предупредил и политическите партии, че трябва сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри

"Това не се случи. Напротив, институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията. Когато избухна "Апартаментгейт", вместо те да се задействат активно и да вървят преди медийните публикации, те продължиха да мълчат", настоя президентът.

Той поясни, че е отменил поканата си и към зам.-шефа на КНКОНПИ да присъства на КСНС, тъй като са излезли и за него информации за нарушения като тези на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

"Докладът, който изисках от КПКОНПИ разкрива неефективността според мен на тази комисия по отношение на висши публични длъжности в този състав", отсече Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
6
 
14
 
! Отговори
Червен гол охлюв преди 5 години
А радеф ще изкаже ли поне веднъж мнение за корупцията сред бесепарите? Червени олигарси, ***, Йончева, Овчаров, Гергов и още, и още. Много едностранчиво действа, ама защото а се обади, а червените са го отстреляли.
165
10
 
18
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Г-н президента няма ли да спре със семейните обиколки по света и да харчат народни пари? не се спряха със секретарката му! / Пак ли ще ме изтриите дупелизци такива/
164
2
 
8
 
! Отговори
Алеко преди 5 години
Ами как българите да са нетърпими към корупцията бе радефф, като *** само чака да се докопа до някоя властова позиция и става и той корумпиран. Проблемът е в чипа, не си ли го разбрал?
163
11
 
10
 
! Отговори
ДА преди 5 години
ЖИВЕЕ ПРЕЗИДЕНТА НИ РАДЕВ-БОРЕЦ ПРОТИВ ГЕРБЕРСКАТА МАФИЯ---ДА ЖИВЕЕЕЕЕЕЕ
162
0
 
6
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
Скандали с корупция има не от вчера.Това е порочна практика от много години.А борбата с корупцията никога няма да 100% изчистена,но поне по високите етажи на властта е нужно тя да бъде поизчистена,най-малкото че по този начин ще се даде пример на обществото че нещо се прави.
161
5
 
8
 
! Отговори
163 преди 5 години
До до 162гербери-вие сте мафиоти-скриите се в дупките се бе-нахалници ...мафията това е герб..хахахах
160
4
 
10
 
! Отговори
до 162 преди 5 години
До АнонименКак ни е отсрамил Радев? Подири ли сметка от Ердоган за скандала с турската намеса в нашия закон? Радев няма този потенциал. Той е слабак.
159
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Боко не подлизурстваше на Ердоган ,то Турция нямаше да се държи с нас като слугинаж и рая...Добре че поне Радев ни отсрамва пред света
158
5
 
6
 
! Отговори
пфу преди 5 години
Искам отговор от самите турци - по какъв начин са се намесили в Закона за вероизповеданията у нас? С доказателства! Радев е този, който трябва да накара Ердоган да ни даде тези обяснения и да ни се извини! Когато знам отговора на турците, ще знам как да се отнеса към виновните българи, на които е доказана вината. Засега имаме мълчание от Анкара и общи приказки от България. Тоест, работата смърди и Радев е страхливец.
157
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев не иска да вземе със себе си Борисов в Ливан и Катар,защото ще му се смеят и ще се чудят защо е взел този *** със себе си,който освен с потресаващата корупция и бедност в България,с нищо друго не е известен...а Боко ще умре от яд ,че канят не него ,а Радев...
156
3
 
9
 
! Отговори
Радев таушан гиби преди 5 години
Ако Радев бе потърсил сметка от Чавушоглу и от Ердоган за намесата в нашите закони, сега КСНС по апартаментгейт щеше да има много по-голяма тежест и значение. Но понеже Радев нищо не предприе срещу турската намеса, сегса излиза, че е по-лесно да вова срещу българи, които, хубави-лоши, са наши. А когато трябва да защити България от турска намеса, Радев го няма. Ердоган още дължи извинение на държавата ни. Никой турски дипломат не е желан у нас след този скандал.
155
1
 
10
 
! Отговори
И.Б. преди 5 години
Когато сочиш укорително с пръст някого, то три (3) пръста сочат към теб.Моралът е доста разтегливо понятие за някои политици.
154
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега борецът срещу корупцията Радев отива, пак с държавни пари, на поредната разходка с Десито.Този път в Ливан и Катар.Нали е летец,трябват му летателни часове,пък и Деса свят да види на държавни разноски.
153
4
 
15
 
! Отговори
пъзльо преди 5 години
Радев, не ти ли казах отдавна, че си страхливец? По-мижав президент не сме имали. Защо не свика КСНС и не привика турския посланик да ни обясни как Турция се е намесила в нашите закони? Защото те е страх от турците и не си за президент. Хората са те избрали и ти им показваш, че са сгрешили. По-лесно е с апартаментгейт. Няма изобличени турци. Радев, ти си страхливец.
152
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
остават 47 дни до края на ГРОБ...само си харчат парите за троловете си тук...по-добре да ги запазят за след изборите,когато Нинова ще е новият премиер и ще конфискува парите и имуществото на всички незаконно забогатели,а те са предимно от ГРОБ...хубаво е да затвори и техните тролчета,та дано им дойде акъла в главата
151
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев, очаквам да си подадеш оставката.Разбра се, че и ти си купил много евтино апартамент!Или за вас от БСП закона не важи?
150
3
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Тоя и Корнела като почнат да се вземат на сериозно стават забавни :)
149
2
 
7
 
! Отговори
Нинова преди 5 години
Цветанов дал наТ.Биков да ми предаде 30 милиона да ги дам на Миков,но аз си купих апартамент...така е...пълно е с бунаци в този свят...особено в ГРОБ
148
6
 
11
 
! Отговори
kitaec преди 5 години
Нали не си мислите,че Радев ще дръзне да реже клона на който го е качила комунистическата олигархия ??? И комунистическата партия Герб не би го направила,т.е. гледаме евтин комунистически цирк
147
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цецо-крадецо стана за мезе с този апартамент и сега заплашва,че ще съди всеки,който го попита нещо по този въпрос,а така става още повече за мезе.И откъде пари за адвокат,след като не е на нито държавна нито частна работа т.е. парите му са от партийната субсидия т. е. пак от нас българите.Изнервен,защото вижда,че ГРОБ заради него ще загубят изборите...кой каквото си направи никой друг не може да му го направи...е то не може...хем апартамент ,...хем ...сещате се за народната поговорка...........