Радев към българите: Бъдете нетърпими към корупцията!

Апартаментгейт не може да се лекува с оставки, заяви президентът
Обновена: 8 апр 2019 23:47 | 8 апр 2019 18:00,
299

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът призова гражданите да проявяват нетърпимост към всички прояви на корупцията и към бездействието на държавните институции. Той настоя и че има нужда от спешни и енергични мерки за борба с корупцията.

"Апартаментгейт не може да се лекува с оставки. Те може да са достатъчни за партиите, но те не могат да са достатъчни за държавата. Ако българите искат да имат достоен живот, трябва да възпитат политиците да живеят само от заплата, а за да стане това, са необходими безкомпромисни действия за разкриване на корупцията", заяви държавният глава.

По думите му скандалите с апартаментите на властта са само върхът на айсберга.

"В обществото се споделя убеждението, че има множество злоупотреби с публични средства в особено големи размери. Висши политици и магистрати, които са били цял живот на държавна заплата не се срамуват да демонстрират необясним за гражданите лукс. Всичко това - на фона на обидно ниските пенсии и минимална работна заплата. Казвам неслучайно магистрати, защото битката с корупцията не може да се води с проядена съдебна система", каза още Радев.

Още по темата

Според него тази криза с доверието може да се преодолее само с енергични мерки на съответните оторизирани органи, които да започнат да изпреварват медийните публикации и да започат да осъществяват реално прилагане на закона спрямо провинилите се.

"Призовах всички участници в КСНС да се вземат адекватни и решителни мерки, за да покажат, че има държавност и че всеки един, независимо каква позиция заема в държавата - премиер, министри, магистрати, да носи еднаква отговорност", каза още президентът.

Държавният глава посочи и че участниците в съвета са имали разминавания по въпросите какви са измеренията на корупцията във висшите публични дължности, както и по въпроса с ефективността на Антикорупционната комисия. Той отново критикува и приетия в края на 2017 г. антикорупционен закон.

"Изразих ясно своите резерви към залаганата в този закон неефективност. Предложих ясни принципи и механизми за реално противодействие на корупцията, които бяха отхвърлени от управляващото мнозинство, което наложи един беззъб закон. Неговият крах по отношение на висши публични длъжности се наблюдава днес", отсече Румен Радев.

Той припомни, че е предупредил и политическите партии, че трябва сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри

"Това не се случи. Напротив, институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията. Когато избухна "Апартаментгейт", вместо те да се задействат активно и да вървят преди медийните публикации, те продължиха да мълчат", настоя президентът.

Той поясни, че е отменил поканата си и към зам.-шефа на КНКОНПИ да присъства на КСНС, тъй като са излезли и за него информации за нарушения като тези на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

"Докладът, който изисках от КПКОНПИ разкрива неефективността според мен на тази комисия по отношение на висши публични длъжности в този състав", отсече Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що да Дискриминация е това , не всички български граждани в България са българи а съвкупност от различни Националности и Народи , или някой не познава История на България добре
145
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито една омъжена жена няма да избере Борисов за любовник,защото заплатите на мъжете,които дава Борисов са малки и жените няма какво да харчат...да не говорим,че коя жена би тръгнал с мъж,известен сред народа като Боко тиквата
144
2
 
14
 
! Отговори
Тоз кавал преди 5 години
Вчера е забранил въпросите на журналистите!Страх го е да. Е го питат за неговия апартамент!Защо това не е скандал във фейса!.
143
6
 
13
 
! Отговори
Оставка на радефф! преди 5 години
И той се облажил с еФтинко жилищеНяма право да заема постаОставка ***!
142
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен - през живота си е прочел само една *** книга...затова и мисли Българите за индианци...Види се, ти не си прочел дори и книгата за Винету, а даваш оценки! За Учител ли се имаш?
141
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов няма интимни партньорки или приятелки не защото е обратен,а защото жените не го харесват,тъй като дава ниски заплати и пенсии на мъжете им...а и самият той е с по-ниска заплата от президента...та затова жените предпочитат Радев...пък и той е на светлинни години пред Боко по интелект и познания за света,знае езици...а Борисов сам си каза,че е *** и през живота си е прочел само една *** книга...затова и мисли Българите за индианци...
140
7
 
11
 
! Отговори
Президентът преди 5 години
Президентът може ли да обяви извънаредно положение.БГ загива.Вижте големите ПАТРИОТИ - те били против Закони срещу Корупцията.Ново увеличение на тока.Г-н Президент, Помощ, умираме... по три пъти в годината поскъпват ток, вода, парно, лекарства, бензин, храни.ГЕРБ отхвърли намаляване на ДДС върху лекарства.Не се търпи вече, геноцидът е ужасяващ.Във Вас ни е надеждата!
139
10
 
12
 
! Отговори
Vuzmezdie преди 5 години
До БезполезенКак да не е свършил нещо - 1. Скри документация от АПИ за магистрала Струма за да бави строежа 2. Купи за сметка на Народа *** на Десито 3. Десито показа, че има червило в международен план 4. Парите за Грипен свършиха 5. Иво Христов може да няма достъп от ДАНС, но пък е начело на поредния сматон Съвет към Президента, дето ще доведе Комунизъма в България !!! Ура-а-а!!!
138
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако някой се сети за нещо по-отвратително и наакано от цветановски герберастки ***,нека пише...
137
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тошо - Как сте?Добре сме Тоше! Не ни липсваш!
136
5
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 5 години
Да живее комунизма!Сега да не би да сте по-добре?Щастливи ли сте? Богати ли сте? Как сте?
135
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не виждам смисъл от това правителство след като сме най-бедните в Европа ,а те се уреждат с апартаменти без пари,че и пък и специални асансьори до спалнята...тераси с джакузите и сауни...това само някои милионери мафиоти от подземния свят могат да си го позволят ,които са спечелили от нечисти дейности меко казано...След като не казва откъде са му парите,нищо чудно Цветанов да е замесен в някой канал за проституция,наркотици или незаконно оръжие...
134
6
 
7
 
! Отговори
Ало, Ваньо преди 5 години
"Ало, Ваньо", "Мишо Бирата", "Костинброд" - Бареков, взрив Галерия, фалит КТБ, Иванов от ГЕРБ - носи чувалчета с бюлетини. Трайчо продава 33% държавни дялове ТОК. Филип Златанов,Емил Димитров - ГЕРБ - лобистки закони - осъден от ВАС, Ирена Коцева депутатка ГЕРБ и Любомир Христов - спирки и транспортен скандал,Суджук Гейт. Кумгей- Делян Добрев, СвогеГейт - 20 загинали - ГЕРБ отказват проби на пътищата, КомандосГейт - ромите пребили БГ командос с условни присъди,"Кървавото Писмо" от Иван Петров
133
13
 
14
 
! Отговори
Безполезен преди 5 години
Как Радев не успя за повече от две години да свърши нещо полезно за хората а само празни приказки и високопарни призиви!? На кого е нужен такъв президент ?
132
14
 
17
 
! Отговори
Истински комунист преди 5 години
Поредното изказване на Радев без нищо да казва, ей така да маркира дейност и да си взима своите 11 000лв. месечно!
131
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да сте чули Борисов да има любовница...няма и да чуете...коя ще тръгне с такъв неприятен тип,с его до небесата и интелект на градински червей...с една дума-тиква
130
11
 
9
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 5 години
Само така Радев...мачкай герберастите...назначените от Цецо *** са бесни,което си личи от импотентните им коментари...ДА ЖИВЕЕ НАРОДНИЯ ПРЕЗИДЕНТ-ГАРАНТ СРЕЩУ БЕЗОБРАЗИЯТА НА БОРИСОВАТА ХУНТА...
129
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Женкарството е корупция, когато го правиш с държавни пари ..........
128
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този вече ми омръзна с тъпите си програмирани включвания
127
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя колко години издържа любовницата си с държавни пари като PR на ВВС ?Това не е ли корупция ?