Костов: Политиката и днес е изградена върху измами за прехода

Бившият премиер говори за своята книга
17 апр 2019 16:00,
67
Костов: Политиката и днес е изградена върху измами за прехода
Снимка: БулФото

Написал съм тази книга за тези, които не са преживели прехода, или са били много млади. Това е моят личен разказ. Това каза пред БНР бившият премиер и лидер на ОДС и ДСБ Иван Костов по повод излизането на книгата му "Свидетелства за прехода".

"Книгата се опира на много факти, документи, числа, статистика, данни.

Още по темата
Свидетелствата не са разказ, с който искам да внушавам собствените си мисли, а съм се опитал да свидетелствам обективно и честно. Идеята ми е да се хвърли светлина върху прехода и да се позволи да се придвижим напред. Да си изясним миналото, да го извадим от мъглата и да продължим напред“ - обясни Костов.

По думите на Костов, въпреки огромния интерес към книгата, той се е сблъскал и с негативни реакции - от клевети по негов адрес до мнението, че книгата е сложна и няма да се чете.

"Отзивите ми говорят, че политиката и днес продължава да е изградена върху измами за прехода. Страхът е да не бъдат изобличени тези измами. Намирам обяснение защо сме сред най-изостаналите народи по благосъстояние. Ако управляващите имат невярна представа за прехода, то няма как да се продължи напред+ - твърди бившият премиер.

По отношение на приватизацията, за която той е обвиняван многократно в последните години, Костов обясни, че трябва да се направи приключителен баланс, където точно ще се измери какво е продадено, при какви условия, кой е купувал, допуснати ли са грешки.

"Ако се направи такъв баланс, ще се разобличи една от най-големите измами на прехода" - каза той.

"Как се прави демократично устройство в едно комунистическо общество – с комунистически институции и партии? Как демокрацията ражда собствените си основи? Това е много трудна задача. Нямаше политическа подготовка. Имаше силен икономически екип, но много малко разбирахме от политика и много малко от проблемите на сигурността“ - допълни Костов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези,"които не са преживяли прехода" са умрели, г-н Костов! Те са жертви на прехода ви и имат късмета да не могат да прочетат книгата.
42
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито един позитивен коментар, г-н Костов. Защо така? Сигурен съм, че под статия за Жан Виденов половината коментари ще са положителни, защото влезе и излезе от политиката еднакво богат и ОТКАЗА ДА ПРОДАВА ЗА БЕЗ ПАРИ ЗАВОДИТЕ! Спретнаха му майданче от ЕС и САЩ, после България беше разпродадена за жълти стотинки, а народът и децата ни като подарък роби за 200-300евро или обслужващ персонал на Запад. Да гниеш в Ада, Иване, заради излъганите в очите хора и стъпканата надежда на всички ни
41
0
 
7
 
! Отговори
внимание преди 5 години
''политиката е едно недоносче'' от бай Тошко с любов...:-)
40
1
 
5
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Цялата политика е една Измама.
39
1
 
22
 
! Отговори
внимание преди 5 години
''КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН''''ВРЕМЕТО Е НАШЕ''ТИ *** СИ ЗА ,,...**********ДО 9-то КОЛЕНО............СЪСИПА МИ ПЕНСИЯТА !!!! ГАД
38
2
 
12
 
! Отговори
123 преди 5 години
Помним как повашето управление едни хора за една нощ станаха милионери с Р М Д. Говорите за комунизма защо не отворихте всички досиета
37
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще купя книгата.
36
4
 
18
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Ясно, за промиване на мозъците на децата. Другите няма как да излъже.
35
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГА Балкан за един долар на израелскимошеник -- това младите трябва да гонаучат , рептилията на снимката правешетакива сделки в качеството си на премиерпреди да бъде изритан на следващите избори .
34
7
 
15
 
! Отговори
абс преди 5 години
тоя пак мисли да лъже народа ни със своите идеали как да краде нарда му няма доверие.тоя е продажник не само че продаде родината си и всичко свято което има в българия.а сега си прави реклама да продаде тиража на книгите си.продаде златните мини продаде си касовите апарати продаде всичко помалко накрая се събра цяла българия
33
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тази книга иска даоплете в лъжи младитедето нищо не знаят .Дъртият рептилоид се прави на хитър .
32
6
 
16
 
! Отговори
baikobaev преди 5 години
Психологията на еничаря - унищожава всичко родно !Приватизацията беше необходимост , но след нея дойде ликвидацията .Защо предприятията не запазиха след приватизацията поне част от предмета си на дейност?Ако това бе станало сега щяхме да се молим за мигранти , а не 3 милиона младежи бяха прокудени .Този и Фильо са най -големите врагове на България.Никога не го показвайте !В турско не е била потъпквана така страната ни!
31
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
паметта на хората не е толкова къса.
30
5
 
7
 
! Отговори
извинение преди 5 години
за пост29/пишещ за РВД/!неволно натиснат-,сега+.знаем,че е така!този нагъл и крадлив тип е ясен на хората,които понесоха немалко финансови и морални удари при неговото дерибействане.написал книга за малките хлапета-щото само тях може да лъже.да каже ясно при него държ.активи на каква стойност се разпродадоха и колко пари влезнаха в хазната.естествено за това,че живеем бедно и без самочувствие на европейци не е виновен само той.има и други-всички ги знаят.чакат давност и да отърват пандиза.
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Ран-Ът пише ли там и унщожението на икономиката? *** произведи един чернобял телевизор бе *** сплескан не цветен черно бял произведи щото комунистите проивеждаха, демокрацията какво произведе ?
28
2
 
13
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
До ПетърПосле що Адолф Шикългрубер гори книги на една голяма клада;))) Явно са ги писали такива като Костов;)))
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя още ли не е в затвора ?
26
1
 
18
 
! Отговори
ПЕТЪР СТОЯНОВ преди 5 години
---Иване кажи си !
25
2
 
11
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
До АнонименTo това е целта на "Прехода" - Българите да ги няма по територията, да бъдат разпилени по света, а територията да бъде лапната от други. В крайна сметка, вижда се: както казват Костовистите от последният ден: нямаше да го има, тоя, тоя, тоя... и кой щеше да остане? Ами, само Костов!;))) "Гласуваш за Бойо - получаваш Костов" Факт!
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В историята на РВД могат да се намерят доста подобни примери и преди, и след проведената през 1997 г. ревизия. Един от тях обаче е христоматиен и това е източването на РВД по време на управлението на Иван Костов от фирмите на братя Джанкови, близки до вицепремиера Евгений Бакърджиев, а и до самия премиер.