Здравеопазването ни - болно! А може ли да се излекува?

Медиците отново на протест, не вярват на обещания
Обновена: 24 апр 2019 21:51 | 24 апр 2019 21:21, Петя Славова
10

Има ли лек за болното ни здравеопазване? Днес медицински сестри от Стара Загора отново излязоха на протест. Не вярват на обещанията за увеличение на заплатите, както и че отпуснатите средства ще стигнат до тях и ще бъдат разпределени по равно между всички медицински работници от държавните и от частните болници.
Още по темата

Протестът бе подкрепен и от специалисти по здравни грижи от Казанлък, Сливен, Крумовград, Златоград, Кърджали и София. Присъстваха и медицински специалисти от детски градини, училища и от частни болници.

"Лекарство винаги има. То просто трябва да бъде приложено в необходимата доза. И мисля, че сега е най-подходящият момент това да бъде сторено", коментира в студиото на "Денят ON AIR" началникът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" доц. Васил Каракостов.

Той отбеляза, че е започнала реформа в сектора, за която таи надежди да бъде довършена.

"През последните 30 години се дават безброй идеи, никоя от тях обаче не бива свеждана до край. Трябва да има ясна и точна концепция за нещата, както и политическа воля", категоричен бе той.

Пред Bulgaria ON AIR неврохирургът допълни още, че причината за това на практика се оказва страх и обслужване на определени интереси.

"Това обрича здравеопазването ни на неуспех. В целия свят бюджетите в секора стават все по-големи и по-големи, защото и проблемите в него са най-актуалните и за тях се харчат най-много пари", каза още доц. Васил Каракостов.

По думите му, в България на първо място е необходимо да се започне от преструктуриране на болничните заведения, тъй като сегашното им състояние не водeло до никак добри резултати в каквото и да било отношение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има стотици скенери, лаборатории, медицински центрове. Има конкуренция между лечебните заведения. Целта на желаещите преустройсто, е да унищожат конкуренцията между лечебните заведения, да вземат обществения ресур на Здравната каса, който е няколко милиарда, и да го насочат към собствените им частни болници, които вече имат или ще създадат. Общественото здравеопазване ще бъде унищожено, както унищожиха другите обществени отрасли.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По коя клинична пътека е болни, щото само за нея ше има изследвания. Човекът е система от много пътеки, които си взаимодействат неорекъснато. Докато не се промени тази простотия излекувани хора няма да има. Няма добри диагностици у нас - ако нямаш счупена ръка или апендесит няма кой да те налучка
2
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
няма здравеопазване, няма социални , няма закони за белия човек... закривай. арабите са доказали че се справят по добре.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безсрамници! Заплатите на мед сестри ще получат по малко пари и то за девет месеца,след това ,който иска да се оправя нататък! Системата е болна ,защото пари се дават залудо за неща, които не се вършат от джипита и лекари , а се отчитат.В болниците никой не следи как се разпределят парите от пътеките-нали имаше формула 3:2:1-вече няма такова нещо.Прословутата ''каса'',която си мисли ,че от нея извират парите е един тумор пълен с некадърни и мързеливи излишни чиновници!