Крачка назад или напред? Хубаво било да се върне военната служба

Според Близнашки мъжете трябвало да знаят как се стреля
Обновена: 7 май 2019 13:53 | 6 май 2019 21:35, Камелия Цветанова
126
Крачка назад или напред? Хубаво било да се върне военната служба
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Само по празниците ли се сещаме за армията и честта на пагона и как ги почитаме? Навръх Гергьовден на този въпрос отговори бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

"Затова са празниците - за да можем да погледнем към проблеми от едни по-възвишени позиции, да се опитаме да погледнем към дългосрочната перспектива", смята той.

Според него действащата ни армия е доста по-различна от онази, която е била някога и не е малко това, което се е направило - да се премине от наборна армия към професионална такава.

По думите му България е в граничната зона между Изтока и Запада и православието и исляма, затова армията има нужда от една по-широка основа.

Близнашки е категоричен, че българските мъже задължително трябва да преминават през няколкомесечна военна подготовка, за да получат начални знания как се борави с оръжие

"Европейските избори за България станаха национални избори, някои партии изцяло са се насочили в тази посока", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Бившият служебен премиер допълни в студиото на "Денят ON AIR, че страната ни изостава в редица направления в правната реформа, а вместо да се опитаме да преодолеем тези дефиците, нещата опират до това кой кого да смени в управлението.

Според него е важно да извадим на показ реалните проблеми, защото сме завещали много нерешени проблеми на бъдещите поколения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
23
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Спешно да се върне гнусната казарма , за да може всички старшини да крадът бензин и свинско на корем ! Я марш от тука бе *** мързеливи!
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само войните, дето ни прецакаха, и обединение на нещо, дето го няма...Роби си бяхме роби си и останахме, а никой не ще да е на страната на роб по възпитание.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1 (14)Папата дойде, за да кандърдисва да приемем някаква квота бежанци. Затова секат гори в Странджа - за да им правят лагери.Странджа е свещена планина, не бива зорлем да я тикаме в ръцете на чужди!
17
6
 
24
 
! Отговори
Еххх преди 4 години
Помня как казваха, че армията ни ще си запази числеността, след премахването на задължителната служба. Казваха, че ще стане модерна и добре платена. Само на лъжи се наслушах. Нарязахме си и ракетния щит СС 23, под претекст, че Света става все по мирен и няма да има повече войни. Управляват ни само некадърници, а от сегашните каратисти и физкултурници, какво ли да разбират от политика.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ставаме само за износ на промит в казармата научен на командите простоват безмозъчен, който не знае какво е народна памет.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хубаво е, но просто няма как, най общо нема пари ..пък и командирите нямат хич идея да се занимавст пак с лигльовци и мамини синчета в тандем с асоциацията на войнишките майки...аде нема нужда
14
0
 
12
 
! Отговори
1 преди 4 години
др.професор близнашки,днес цял ден телевизиите,ни надуват главите,че папата пристигнал и отправил послания за мир,а ти искаш,българските мъже да се научат да стрелят.
13
3
 
11
 
! Отговори
Прос Селендур преди 4 години
От българина вече войник не става...както и от германеца...можем да лежим само на стара слава...май това беше целта да ни скопят и фрустрират защото са ни яли попарата...имам предвид битката при Дойран...пък и много други...
12
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
първо излизане на България от европейският съюз и нато
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се учиш да стреляш, не те прави войник, нито мъж, нито даже силен. На младежите полека-полека трябва да им показват, отначало на снимка в близък план, после на живо, жертви на катастрофи, мъртви хора и от сорта реални ужаси. Съвременните младежи са рехави като панама, ако знаете какво е, психически са инфантилни и тотално в клетка от илюзии. Плюс физически кекави.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ахъм, първо казарма и който се отличи - Ирак или Афганистан за награда.Явно освен за войска за друго не ставаме.
9
13
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Да бе да Е, така е, ако си служил като писар при ротния, или друга скатана службичка, в артелното, например.Поне да шиеш якичка и да си переш партенките, научиха ли те? Или си от онези, по-модерните, дето не знаят как се навиват партенки, и какво е якичка? Тогава-разбирам те...Но, много хора там усвоиха ВОС, с които после си вадеха хляба навън, научиха се на ред и отговорност, и че много хора зависят от тях, в определен момент.Казармата е школа, и там се разбира какъв си-ставаш, или не.
8
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми аз не съм ходил в казармата не знам как се стреля нито как се бие.Ако г-н Близнашки има куражът го предизвиквам на дуел.В планината с пеинт бол оръжия,камуфлаж и нощно виждане.Обичам да ми е хладно и мокро така че нямам нищо против забавлението да започне около някой връх например Вихрен.Дават го -10. Това не би трябвало да затрудни един обучен войник като господин Близнашки.Аз съм слаб и нетрениран.
7
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин си набира армията от многобройните трудови лагери в руския Гулаг, а "вагнеровци" - директно от затворите за рецидивисти !
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВсеки трябва да усвои тази професия ,макар и само за стрелбата, ца да защити роината си
5
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наборната армия е отживелица. Днешните модерни армии са професионални.Проф. Близнашки, който брани наборната армия също е житейска отживелица!
4
8
 
10
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
До АнонименМладежкия материал не лош ,много лош е стария материал който освен да носи торби с цимент за друго нищо не става.
3
10
 
31
 
! Отговори
Да бе да преди 4 години
Само не разбирам защо за връщането на казармата са все тюфлеци който не са и виждали казарма.А в нашата казарма нищо не може да се научи.Най-лошо прекараните 2 години от живота ми.
2
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младежкия материял е лош,нищо не става от него!Кой нормален човек ще иска тези дрисльовци да служат и да бере ядове с тях!Това не е като едно време,сега малко да викнеш по юношата-тарикат и като нищо може да те осъдят!
1
16
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Ако се възстановява наборната служба-би било добре да се възстановят Гранични Войски, заставите и Кльона, но да работят по оня Строеви устав, и устава за Гарнизонната служба, от едно време, когато пиле не можеше да прехвръкне нито навън, нито навътре...Ех, размечтах се, забравих, вече сме евроатлантици, трябва граничарите с хляб и сол да посрещат, регистрират и настаняват, да хранят и поят, а като се напълнят центровете и ни върнат преминалите-да ги разселят из страната...