Крачка назад или напред? Хубаво било да се върне военната служба

Според Близнашки мъжете трябвало да знаят как се стреля
Обновена: 7 май 2019 13:53 | 6 май 2019 21:35, Камелия Цветанова
126
Крачка назад или напред? Хубаво било да се върне военната служба
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Само по празниците ли се сещаме за армията и честта на пагона и как ги почитаме? Навръх Гергьовден на този въпрос отговори бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

"Затова са празниците - за да можем да погледнем към проблеми от едни по-възвишени позиции, да се опитаме да погледнем към дългосрочната перспектива", смята той.

Според него действащата ни армия е доста по-различна от онази, която е била някога и не е малко това, което се е направило - да се премине от наборна армия към професионална такава.

По думите му България е в граничната зона между Изтока и Запада и православието и исляма, затова армията има нужда от една по-широка основа.

Близнашки е категоричен, че българските мъже задължително трябва да преминават през няколкомесечна военна подготовка, за да получат начални знания как се борави с оръжие

"Европейските избори за България станаха национални избори, някои партии изцяло са се насочили в тази посока", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Бившият служебен премиер допълни в студиото на "Денят ON AIR, че страната ни изостава в редица направления в правната реформа, а вместо да се опитаме да преодолеем тези дефиците, нещата опират до това кой кого да смени в управлението.

Според него е важно да извадим на показ реалните проблеми, защото сме завещали много нерешени проблеми на бъдещите поколения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Сержант За сержант от Пътна полиция може и да са достатъчни 45 дни, за да научи как да ти напише акт, така, че да не може да се обори в съда, но за специалист, даже редник, -крайно недостатъчни. Даже и едно време, когато средства за армията не се жалеха, имаше учения през седмица, новобранците чак на 6-тия месец горе долу започваха да се усещат какво искат от тях.Не говоря за ВОС1.
39
14
 
14
 
! Отговори
Ники преди 4 години
Ейй ***, казармата ще ви отдели от мама, ще ви принуди да спите 20 човека на едно място, ще спрете да предавате на мама номерата щот бой ще ядете, ще се научите , че автомата се държи не с два пръста...и накрая ще се научите да си бършите гъ-За правилно....Разбрахте ли бе !
38
0
 
18
 
! Отговори
Влади преди 4 години
Наборна армия? Бил съм, не е леко,но калява. Учи на издръ ливост, но и на мързел и тарикатлъци. За да има войници, трябва да има почти наполовина офицери и ***. Тва, заплати, пенсии, крадвне. Последните години на наборната армия бяха кошмар - войниците гладни, а всеки въшлив артелчик си имаше магазин за хранителни стоки, крадени от армията. През комунизма също.яко се крадеше, а войниците бяха безплатна работна ръка на командирите, а не пазеха Родината. Що керемиди и цимент съм.мъкнал !
37
3
 
10
 
! Отговори
запознат преди 4 години
Пушечно месо срещу Русия , не благодаря!
36
3
 
6
 
! Отговори
SS преди 4 години
Да питам:всички мъже ли трябва да преминат военна подготовка?3-я пол и те ли?Ако не то тогава това е дискриминация,за нормалните.Или искате и те да се пишат че са меки китки?Както е казал народа отиде коня в ряката.Вече всичко е безмислено.Време е всеки сам да помисли за собствената си сигурност.Политиците убиха всичко пред погледа на военните,те бяха хората който можеха да ги спрат.Надежда всяка оставете.Бъдете реалисти.Бг-я след време ще се разпадне.
35
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 31Като дойде врагът ако имам оръжие ще го застрелям.Не е голяма философия. Казармата се напъват да я връщат не защото искат обучени войници-хайде стига стрелят по 50 патрона за година. Искат да я върнат за да могат да гепят гориво и манджа.По времето на комунизма всичкото старшини и взводни вдигнаха по 2 къщи и купиха по няколко апартамента от тая сладка служба.Това им е болката.Че са няма толко много за крадене.Това че не съм бил войник не означава че съм глупав.
34
0
 
16
 
! Отговори
Gvardeec преди 4 години
Депутат, софра, запой.Преход, пасмина, застой. Болни, доктори, рушвет.Кмет, корупция, разцвет. Безпорядък, рев, искри.Алкохол, жени, псувни. Цици, интернет, Айфони. Бизнес, спонсор, милиони.Обир, банка, далавера.Ред, полиция, химера. Път, поръчка, магистрала. Катастрофа, вой, раздяла. Улици, ремонт, павета. Кражби, сеч, екодървета. Фирми, призраци, офшорки. Евро, сметки, уговорки. Избори, елит, управа.Шок, пародия, държава.Изход, бягство, терминал.Народ, история, финал...
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баси екпериментаторите се оказаха и тия военни.Всеки го тегли към властта и извращенията.Но се оправдават със защитата на задниците ви.Бръснете портрета на ХР Ботев, викайте аз от името на липсващите *** и ще станете мъже та дрънка.
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво юнаци 3 години наборна казарма и после 20 години професионална ето туй трябва да се направи, който не храни своя армия храни чуждата армия.
31
4
 
6
 
! Отговори
Цирк преди 4 години
Професионална армия=професия (заплащане). Наборна = насила (безплатно ).... Нали сме уж пазарна икономика,свобода,евроатлантически ценности..,.демокрация..... Уж сме в НАТО.... А не плащате НАТОвски заплати на БГ военните ( ...освен на някои... ;))... Искате да минете метър.... Без пари... И ЩО ТАКА ????!!!?????!!!????
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25 Те кракага могат да ги ги откъснат по всяко време бе шмиргел, като дойде враъгът няма да те пита нищо, май си от толерaнтните и нежните. Който може държии пушка който не може като тебе държи дилдо.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЖикоИмам линк за чуждестранният легион.Ако оживееш дори ще ти дадат гражданство.
28
6
 
7
 
! Отговори
Жико преди 4 години
Четейки коментарите, се убедих, че най Ви подхожда, гей парада.
27
8
 
7
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Редно е всяко момче да е минало военна подготовка. Било то за три месеца. Нагледал съм се на "момчета", които са "само" на 40 живеещи с майките си! Една лятна ваканция в казармата не би се отразила зле. Може да се направи специална програма и задължителен контрол. Откъсване от семейството за няколко месеца няма да изяде главата на никого. Единственото, което съм против е даване на заредено огнестрелно оръжие. Ако някой реши да служи - психотест и да му дадат, но иначе ще се изпозатрият!
26
3
 
3
 
! Отговори
ундарталец преди 4 години
Кой е близнашки? Димитър Попов втори? Или бивш слуга на президента? Що ни се губи времето с случайни хора?
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
можеш да вдишаш и малко обеднен уран на прах.след 10г в белите ти дробове почват да растат едни красиви големи кървави тумори. ти си ги кашляш и дишаш все по-трудно. като ги изкашляш умираш.
24
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във войната няма нищо героично. Просто те пращат пушечно месо. Ако имаш късмет, един шрапнел ще ти откъсне главата и няма да се мъчиш много. Ако нямаш късмет - ще ти откъсне крак или ръце, цял живот инвалид, няма да можеш да ходиш сам до тоалетната. Кръв, разпорени черва, горяща човешка плът, това е войната младежи. Не си мислете, че е много романтично нещо. Касапница...
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалка работа, пак страх и пак опозоряване на себеподобния от най-чиста робска мисъл.
22
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-ценното умение, което научих в казармата, е да бръсна портрета на Христо Ботев. Това правехме - бръснехме портрета на Ботев. Освен това хванах и гъбички на краката, защото обувките бяха пълни с гъбички. Това ми даде казармата.
21
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито един истински войник преживял реална война не обяснява как това го е направило мъж.Всички казват че войната е нещо тежко,жестоко,кърваво и отвратително.Обикновено разни тюфлеци с по 150 кила шкембе цял живот лежали по офиси и канцеларии грухтят за кръв и мъжественост.Какви мъже ще сте ако гаден шрапнел ви откъсне краката?Ами ако ви запалят с бял фосфор? Казват че не спира да гори докато не стигне кокал и не пробие дупка в него.Това ли искате за децата си?Ковчези и трапове?