Посланик Улусой: Учете турски! Борисов: Не му е работа да дава съвети

Държавата се е произнесла много ясно по този въпрос, заяви премиерът
Обновена: 11 май 2019 12:29 | 11 май 2019 12:01, Александър Попов
495
Посланик Улусой: Учете турски! Борисов: Не му е работа да дава съвети
Борисов се отби в с. Козлец на път за Кърджали. Снимка: facebook

В деня, в който православната църква почита светите братя Кирил и Методий, турският посланик у нас Хасан Улусой призова българското правителство да въведе интензивно изучаване на турски език, включително и за българите, което щяло да гарантира още по-големи инвестиции у нас от комшиите.

Улусой е заедно с премиера Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, вицепремиера Томислав Дончев на откриването на специализиран завод за производството на каучукови, пластмасови и метални съединения за спирачните системи на световно известни автомобилни марки край Кърджали.

Думите на турския посланик никак не се харесаха на Борисов.

"Най-големият проблем, за който споделят инвеститорите, е липсата на квалификация и езиковата подготовка. В България всеки гражданин след българския език, е свободен да учи втори, трети и колкото желае езици. Не е моментът днес, при откриването на такъв завод да се влага негативен оттенък. Още повече не е работа на турския посланик да дава съвети за изучаването на втори езици и ще му потърся отговорност. Държавата се е произнесла много ясно по този въпрос", заяви премиерът.

Той изрази своето задоволство, че на мястото на голи поляни някога, сега има живот, който дава препитание на хората.

"Когато фактите говорят, можем да оставим другите. Когато има работа и високи доходи, не мислим за други глупости. Тук бяха поляни, сега има завод. Тук има хора, които още си спомнят Възродителния процес. Доколкото знам, средната работна заплата е 1500 лв., с 13-та и 14-та заплата. Все повече българи се връщат, защото в тези високотехнологични паркове трябва да работят и високо подготвени и трудолюбиви хора", каза Борисов.

Той допълни, че завод се строи и край Враца, който ще даде работа на 1000 души.

"Във Враца завода ще е на 75 000 кв. метра площ. Спомняте си инвестициите преди 15 години какво бяха. Парите изтичаха от България, сега всичко се прави тук. Интересът за инвестиции в България е огромен. 100 процента от това, което се произвежда, се изнася", коментира Борисов.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


495
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хуйърите изобщо да не ми сравняват турски с руски. Руският е международен език, говори се от 260 млн. Да не говорим, че в някои отношения си е по-близък до изворния български отколкото съвременния български и то пак заради тоновете турски чуждици, които са ни натровили прекрасния език по време на "присъствието". Всеки език е богатство, в този ред и турския, но да се налага като по- по- от другите е меко казано арогантна селящина. ***!
291
23
 
15
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Турският не е ли чужд език като всички останали, какво му е по-лошото?Турският език не е чужд, защото имаме коренно население което го говори. Чужд и то много чужд е руският, защото ни е натрапван 45 години.
290
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям артист е боку ханъмата. Няма да се. Учудя ако той знае турски че българския никак не му се отдава значи майчиния му език е друг хммм или пък еврейски ???
289
12
 
16
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Трябва да се учи турски, както и гръцки, румънски, албански - с другите комшии се разбираме. Като знаеш турски, можеш да се разбереш в цяла Централна Азия. Нинова може ли да каже защо да не се учи турски? Турският не е ли чужд език като всички останали, какво му е по-лошото? И какво нередно има, че някой си рекламира езика? На руския посраник така ли щеше да скочи?
288
3
 
12
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
Прав е Анонимен.Турция трябва усилено да изучава кюрдски!Да не говорим,че турците също като нашите македонци крадат история,фолклор и обичаите на кюрдите,като ги представят за свои.Рано или късно Ердоган ще настъпи мотиката.Ако си мисли да го играе като Тито навремето "и тук съм добре и там съм добре" няма как да стане.Виждам,че руснаците вече не го изтрайват и заедно със Сирийската армия наритаха джихадистите в Идлиб.Остава да видим и американците какъв *** са му подготвили.
287
2
 
12
 
! Отговори
проблема е прост преди 4 години
Както и в Османската империя, така днес и у нас е разрешено изучаването на "майчин език". И както тогава - така и сега е било доброволно.Който иска да си учат да се записва за турски като "свободно избираем".Ама там е белята, че те не щат! Не могат да сберат мераклии дори за маломерна паралелка! И там ги стяга чепика петоколонниците, че мераклии нЕма!И к'во измислиха? Натискат да го вкарат "майчиният" в редовната учебна програма.Простичко казано - почти задължителен.
286
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците е най-добре да учат кюрдски, защото с демографският си бум кюрдите до 30тина години ще са мнозинство. Малко хора знаят, че 70-80% от годишният турски прираст се дължи на кюрдите.
285
22
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Разбира се, че трябва да се знае турски.Турция е най-естественият геополитически съюзник на България.
284
0
 
11
 
! Отговори
ни са знай преди 4 години
А какво прави Борисов на откриването на една частна инвестиция?Част от предизборната борба ли е това, или легитимиране на щенията на турския дипломат?Ако можеш,помисли!
283
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политиците и управляващите предадоха България! Обезлюдяването и огромната демографска криза вследствие на емиграцията е като термоядрена бомба, на който цъка часовникът на взривателя. Остава само да чакаме дано да не......., на дали!!
282
4
 
5
 
! Отговори
.. преди 4 години
До софиянецза туй пък ЕС за 5 години ни замени кирилицата с латиница.
281
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко ако му шибне една левачка на тва турско джудже ще обере стъкларията зад него
280
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тва, че турчина е *** като коза е ясно, ама къде е *** Радев да се изкаже?
279
2
 
17
 
! Отговори
Светите братя преди 4 години
Незабавно този самозабравил се провокатор ислямист да бъде обявен за персона нон грата, качен на едногърба камила и натирен с дюдюкания към Анадола! Има ли държава?! Президент?! Премиер?! Народе??????
278
2
 
9
 
! Отговори
Спасиба голяма преди 4 години
Като ни вижда как целокупно затъпяхме и оскотяхме посланикът е решил, че сега е момента да ни посъветва.И комай си е прав! Нищо, че ББ се ерчи предизборно.
277
4
 
18
 
! Отговори
Шефа преди 4 години
Борисов , Борисов , не се прави на герой , а слагай феса и изпълнявай, твоите от Истанбул са наредили вече , ха , ха , какъв си пишман артист!
276
0
 
18
 
! Отговори
Край преди 4 години
С наша помощ в Северна Макадония втори официален език вече е албански.
275
13
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Волен Сидеров - президент!
274
4
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
фатална грешка е да разрешаваме на турция да строи в българия болницилетище софия турски заводи в ист българия на какъв език се говори в тези заводине искам турски инвестиции не искам нищо от турция всичко ще ни излезе през носа
273
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За завиждане са хората, които владеят много езици. Това не ти променя нито вярата, нито националността., а е истинско богатство. Невероятно е.