Радев от Северна Македония: Ние сме си най-близки на Балканите

Президентът изрази подкрепа за ЕС и НАТО, но с ясни условия
12 май 2019 22:00,
55
Радев от Северна Македония: Ние сме си най-близки на Балканите
Снимка: Пресцентър президентство

България очаква нова динамика и наваксване на изоставането в работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Република Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в Скопие, след като присъства на церемонията по встъпване в длъжност на президента на югозападната ни съседка Стево Пендаровски. Президентът Радев беше единственият държавен глава от държава-членка на Европейския съюз и първият провел двустранна среща със Стево Пендаровски след встъпването му в длъжност. В Скопие българският президент проведе среща и с председателя на парламента Талат Джафери, съобщи президентският пресцентър.

Румен Радев: Диалогът ми с изпълнителната власт е труден!

Дълг на българския президент е да присъства на встъпването в длъжност на президента на братска Република Северна Македония, посочи Румен Радев и определи като много ползотворни разговорите и с председателя на парламента, и с новия президент Стево Пендаровски. „Очаквам много. Споделихме теми от широк спектър, които касаят и европейската, и евроатлантическата перспектива на Република Северна Македония и нашите двустранни отношения“, подчерта държавният глава.

По думите на Румен Радев България трябва да следва европейски подход към Република Северна Македония и да подкрепя нейните усилия за покриване на критериите за членство в ЕС. Европейската и евроатлантическата интеграция на югозападната ни съседка е от изключително значение за страната ни, добави президентът. „Защото, както казах и на двамата, ние сме си най-близки на Балканите. Хората от двете страни на границата споделят обща история, култура, религия и език. От друга страна ние трябва да подхождаме към Македония на основата на европейските ценности за добросъседство и да прилагаме европейските принципи и критерии, когато отстояваме нашия национален интерес“, подчерта още държавният глава.

В рамките на преговорите за подписването на двустранния договор за добросъседство не сме притискали Република Северна Македония с някакви ултиматуми за срок, но ние очакваме, както заявих днес много ясно, че дейността на тази комисия трябва да има и по-голям, по широк спектър и  не може да продължава до безкрай, коментира Румен Радев. По думите му България очаква всички неща, които трябва да се случат по договора, да залегнат и в учебниците, книгите, медиите, съзнанието и нагласите на хората, защото един ден може да се окаже, че Република Северна Македония отдавна е формален член на ЕС, а има останали спорни въпроси, които може да създават проблеми, което не е в духа на две държави-членки на ЕС.

„Мисля, че тук и председателят на парламента, и новият президент имат разбиране по тези въпроси“, заяви президентът. Затова, по думите му, България трябва да бъде надеждна страна-членка на ЕС, да се води от европейските принципи и да заложи  клаузите на двустранния договор за добросъседство в Глава 35-а, така че неговото изпълнение да бъде част от правните задължения на Република Северна Македония, вписани в документите по нейното присъединяване към ЕС.

„Това означава да имаме категорична и силна подкрепа за европейската перспектива на Република Северна Македония. Разбира се, не безусловна, но с ясни и откровени условия, така че ние да бъдем абсолютно предсказуеми и да знаем накъде вървим и какво изискваме“, посочи държавният глава. Условия, които да са базирани изцяло на европейските принципи и ценности за добросъседство и на европейските утвърдени механизми за отстояване на националния интерес. Смятам, че така ще имаме една много добра перспектива, една ефективна подкрепа от наша страна, за да имаме ефективно, а не формално обединена Европа, добави президентът.

По време на срещата им в Скопие президентът Румен Радев е отправил и покана към президента Стево Пендаровски да посети страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, това е правилно и важно за българския интерес. Пълна подкрепа за Македония за членство в ЕС. Паднат ли границите - всичко ще се промени. А сърбите ще се пукат от яд.
35
0
 
0
 
! Отговори
По волята на народа преди 4 години
До съединението: Противозаконно ли сме се съединили с Източна Румелия или по волята на българския народ? Стига г'лупости. Да преклоним глава пред родолюбието не само на народа, но и на интелигенцията в Пловдив. Ако те, както тези в Скопие, бяха започнали да пълнят главите на наивниците, че не са българи а потомци на траките, сега можехме да имаме за съсед република Северна Тракия, и тя също да краде и пренаписва общата ни история.
34
0
 
0
 
! Отговори
Това не е Бойко преди 4 години
До Путин: Хайде не се прави на Путин, бе и'диот. Това не ти е Бойко, който, както сам беше казал "Аз съм п'рост и вие сте п'рости, затова ще се разберем".А до 32: Това с гимнастика Йовчев вече си го публикувал сигурно сто пъти. И от това не става нито по-смислено, нито по-оригинално.
33
1
 
5
 
! Отговори
Путин преди 4 години
Радев, аз какво ти казах бе шебек?Ей, не ме карай да ставам лош, че ще изхвърчиш от президентството.България няма нищо общо с древната Македония.Ясно ли ти е бе ?Сега повтаряй ...
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо Радев ходи в Макетия, а на това Маке да дойде като първа визита като президент на Макетия в България ?
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете да ни натяквате че имаме нещо общо с ИНДИВИДИ за който ние сме, цигоне, татари, монголи, нашественици на Балканите.
30
2
 
4
 
! Отговори
Радев смешен преди 4 години
Ако бяхме избрали гимнастика Йордан Йовчев щяхме да имаме по-добър президент, защото прави повече коремни...
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Славянски нашествия в Македония през 580 г , всички са славянизирани и християнизирани
28
5
 
12
 
! Отговори
ДОБРЕ ЧЕ Е РАДЕВ преди 4 години
иначе ГЕРБ и ПАТРИОТАРИТЕ клекнаха на НАТО и подписаха ПРАЗЕН ЧЕК на СКОПСКИТЕ управници. Гърците ясно си договориха всичко, а нашите надупени управници изкозируваха на БРЮКСЕЛ и създадоха комисия проформа само да отмият срама на привеждането
27
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев - кремълски троянски кон в Македония !
26
2
 
5
 
! Отговори
ревизия-съединението преди 4 години
Да си остане във сила Берлинския конгрес!
25
3
 
3
 
! Отговори
съединението преди 4 години
До българиАми майка Македония на кого оставихме като се съединихме противозаконно?Само дето объркахме сметките на руския император за достъп да Босфора!
24
10
 
2
 
! Отговори
румелиец преди 4 години
До българиСеверняците да си ходят във влашко а шопите във сърбешко!Румелията - турски вилает със столица Пловдив - филибето!
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-близки сме си, ама напират за македонски език. Пак ще гризнем дръвцето, а не трябваше да се занимаваме изобщо с макетата.
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
напоням на другаря радев, че партията му и лично предшественика му димитров праща българите, които не искат да станат македонци в концлагери и дава Македония на Сърбия!
21
7
 
3
 
! Отговори
акуд преди 4 години
добре че беше радев та подписахме договор за добросъседство и помогна на гърция да подпишат договора за името северна македония
20
0
 
6
 
! Отговори
Ю кортес преди 4 години
Постоянно се прави тази грешка за най близки,език,религия и т.н. не е така защото сега там младото население е албанско и не знам кое ни е най близко с тях
19
1
 
5
 
! Отговори
българи преди 4 години
До СТРАНДЖАТАТРАКИЯ-МИЗИЯ-МАКЕДОНИЯ.................
18
10
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
"НЕДУРАЗУМЕНИЕТО (радеф) пак ли се е ycpaлo???Аз за един приятел питам"Плевнелиев, НЕ ЛЪЖИ, ти нямаш приятели!
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не е близък с измислени раси като клингоните и северномакедонците, Радев не лъжи!