Провокация ли са думите на Улусой за турския език?

Дипломат: В заводите "Мерцедес" в Турция не говорят на немски
13 май 2019 11:40,
47
Провокация ли са думите на Улусой за турския език?
Снимка: БулФото

Аз съм сигурен, че в големите заводи на "Мерцедес" в Истанбул, едва ли се говори на немски език. Не бих нарекъл изказването провокация. Малко излиза от рамките на добрия тон, защото трябва да е ясно, че инвеститорите трябва да се съобразяват с правото на местната държава. Това каза пред bTV бившият посланик на България в Турция и бивш външен министър Стоян Сталев.

Повод за думите му стана изказването на посланика на Анкара у нас - Хасан Улусой, който призова за по-ефективно изучаване на турски език в училищата, по време на церемония по откриването на корпус на турски завод за авточасти. На събитието присъства и премиерът Бойко Борисов, който каза, че ще поиска обяснение за думите на посланика. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и Корнелия Нинова от БСП също реагираха остро на думите. Днес Улусой е привикан на среща в Министерство на външните работи.

Още по темата

"В ИТ сферата естеството на работата е такова, че лицата са длъжни да говорят чужд език - английски, немски. Изказването е в рамките на срещата. Посланикът не препоръчва задължително преподаване на турски език. Разбира се, не е уместно", коментира Стоян Сталев.

Запитан дали местното население в смесените райони е под дискриминация от инвеститорите, Сталев каза, че е много важно инвеститорът да създава климат, който да задава равни възможности. Той ползва благата на българското право, ниските данъци, трябва да се съобразява и с равно третиране на кандидатите за работа, заяви дипломатът.

Бившият външен министър в служебното правителство на Стефан Софиянски беше категоричен, че не знае за нито един друг посланик, който да е поставял езикови изисквания.

"Турция е една страна с високо самочувствие. Тя има два важни принципа в своята дипломация - почти никога не се извинява и почти никога не изразява своята благодарност. Тя счита, че й се дължи определено уважение. Но трябва и ние да настояваме за нашите приоритети", завърши Стоян Сталев.

Припомняме, че това е пореден дипломатически скандал между България и Турция, предизвикан от официални лица на южната ни съседка. На 29 март тази година външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу намекна, че на практика страната му се е намесила в промените на българския Закон за вероизповеданията, така че да се опростят огромните задължения на Главното мюфтийство. Тогава, Чавушоглу, обясни, че думите му не са разбрани правилно и са извадени от контекста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците, да ни седнат на ....... !
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на съседи случихме. Те нас ще учат ние тях и така до края на света.
37
1
 
4
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Абсолютна провокация!
36
1
 
6
 
! Отговори
казаХ преди 4 години
Естествено че е привокация.Турция непрекъснато прави това с всички съседи.У нас лостовете са и ДОСТ и ДПС които държат изкъсо покорния си електорат като коне с капаци.Българите не желаем никакви инвестиции от югозапад-никога от там не е дошло нищо добро за България и никога няма да дойде.
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Инвестирането в дадена държава е доброволно, освен това трябва да се съобразяваш с най-малко с местните закони.Не можеш да отидеш някъде и да си налагаш порядките понеж си инвеститор.Който не му харесват условията в страната е свободен с капиталите си да ходи където иска.Нашите управници са виновни защото допускат подобни подмятания и намеси и чрез телефонни разговори по-рано в закона за изповеданията и т.н
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още тълкуваме думите на папата, после ще тълкуваме думите на османлията. Калинка Шекерова ще вика посланици да ги черпи с рахат локум.
33
6
 
6
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Пара да пада .Все е тая какъв ще го учим : турски , ромски,татаро-български.Продавам панелка 60 квадрата в Западен парк .Само 80 хиляди евро- ексклузивна оферта .Само сега Агенция " Всичко за продан БГ"
32
5
 
8
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Човекът пожелал ,хубаво да е жив и здрав. И ние си пожелаваме някои неща...Дайте да видим какво ще се прави за да сме добре ,а нашите политици получиха тема за изява ,кой от кой е по по най.Не чувам нищо съществено.
31
0
 
3
 
! Отговори
dexdan преди 4 години
ZIVEESC 50 GODINI V BALGARIA I VIKASC AS SAM KOPANARIN ? NIE TISI BALGARIN . NJMA TAKAVA DARZAVA
30
0
 
14
 
! Отговори
Батман преди 4 години
Само ще кажа че Турция си прави каквото си иска, и нашия Бойко само ще мълчи защото наближават избори и ако каже нещо турците няма да гласуват. Така че ситуацията е ясна.....
29
4
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
господина с няколко думи направи "дисекция" на това,което в Турция смятат за "външна политика":-"Турция е една страна с високо самочувствие. Тя има два важни принципа в своята дипломация - почти никога не се извинява и почти никога не изразява своята благодарност."Разбира се,тъй като е дипломат,той се изразява дипломатично,за това вметва "почти"..Викайте слугата,наречен "Тиквун"!
28
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Улусой трябва да бъде изгонен от България!
27
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Груба и незаконна намеса във вътрешните работи на България! Тук има един език - Българският!!! На който не му харесва, да се изнася от Родината!
26
5
 
20
 
! Отговори
ФАКТ преди 4 години
ХОРАТА все повече се oтвращават от дпс-дост!!!!!!!!
25
6
 
7
 
! Отговори
dexdan преди 4 години
Bravo na tozi balgarin mnogo tocsno govori. Vsicski sme balgari. Taka vsicski balgari trjbva da govorjt
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"хубава работа" ама
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние не си знаем майчиния език, освен че оставихте хиляди турци в България необразовани ние не научихме както трябва и двата езика
22
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надяваме се българските власти да създадат повече условия за ефективно и разширвно изучаване на турски език от страна на българските граждани. Ние сме готови да съдействаме в тази посока______Това са думите на посланика, за незнаещите, разширено изучаване на някакъв чижд език се прави в езиковите гимназии, та това което има в предвид посланика е насочено точно в тази насока, както има гимназии за разширено изучаване на руски, испански, немски.... да има и с турски език, какво лошо е казал ?
21
7
 
4
 
! Отговори
dexdan преди 4 години
Bravo na tozi balgarin mnogo tocsno govori Taka vsicski balgari trjbva da govorjt
20
3
 
4
 
! Отговори
Реал преди 4 години
След реакцията на мишоците дпс може да 2ра политическа партия но балъците веднага кълват и скачат