Недоволството на ВЕИ производителите - без причина

Безсмислени са, обясни енергиен експерт
Обновена: 15 май 2019 21:42 | 15 май 2019 20:52, Петя Славова
9

1736 гледания   |  Още видео
Протестите на собствениците на въозобновяемите енергийни източници, които днес излязоха пред Министерския съвет са безсмислени. Това заяви в "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Според него малките производители на възобновяема енергия няма защо да протестират при положение, че са взели по няколкостотин хиляди евро от европрограми за изграждането на своите източници, които дори не трябва да връщат. Проф. Тасев също така разясни, че те ще получат освен парите от гранта, така и тези, които са спечелили от продажбата на електроенергия.

Още по темата

"Преди време Европейската комисия вкара програма за развитие на селските региони и създаде преференции, за да се стимулира развитието на енергетиката. Производителите получават по няколкостотин хиляди евро, за да бъде построен малък енергиен източник. Този грант не подлежи на връщане. Това, което те получават от заплащане на енергията формира паричен поток. По този начин се връща инвестицията с определена норма. Няма защо да се протестира, тъй като са получени пари предварително, а няма да бъдат върнати, понеже са от този грант. Затова и доходът на тези хора е неправомерен - именно заради този грант", разказа Тасев.

Той допълни, че от 1 юли отпада преференциалната цена за малките мощности, които са между 1 и 4 мВТ/ч. Тасев също така обясни, че Националната електрическа компания се намира в ужасно състояние, като задължанията ѝ са над 4 милиарда лева и продължават да растат.

"Проблемът е, че сега се отнема преференциалната цена на малките мощности, което беше тяхното предимство. От 1 юли търговците ще трябва да участват на пазара и да дават конкурентни цени. Това е пазарната икономика. Тази реакция не е на българското правителство, а е възстановяване на европейска практика. Те продават на свободния пазар и в зависимост от цената, ако продават на по-ниска от регламентираната, разликата не се покрива. Европа ни наблюдава и ще открие поредната процедура. Въвеждането на пазарния механизъм дава възможност цените на тока да се движат в рамките на регулираните. Състоянието на НЕК е ужасно. Дефицитът е около 4 милиарда и продължава да расте. Това е заради преференциалната енергетика", каза пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт.


 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 10 месеца
ТЕЗИ "КИТАЙСКОБЪЛГАРСКИ -БИЗНЕСМЕНИ" СИ МИСЛЯТ ,ЧЕ НИЕ СМЕ ЗАБРАВИЛИ : КАК ЗА ЕДНА ГОДИНА "ДОСТИГНАХМЕ" ИСКАНОТО ОТ ЕС ВЕИ -ЗА СЛЕД 10 ГОДИНИ !!! КОЙ ДОГОВОРИ ХИПЕРЦЕНИТЕ НА ТЯХНАТА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ ??? МУСТАКАТ ОТ БСП/ С МУСКАЛЧЕТА/ ИЛИ "ЧЕРНОТО ВАНЕ" -С БЪЛГАРСКИ ВЪГЛИЩА ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ - УСРА ЕНЕРГИЙНИЯ ХОРИЗОНТ- ПЛАЩАН ОТ НАС НАРОДА !?!?!?
8
1
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 10 месеца
Изпусна питомното, сега ще гони дивото.А кой 2015 убеждаваше на бизнес среща американците, че "Лично е спрял 3 енергийни проекти на руснаците"?
Реви сега, за руска газ и газови хъбчета, като вдовица за...
Лошото е, че на теб не ти пука, пътник си, ние и нашите деца след време ще го отнасяме.
7
0
 
10
 
! Отговори
Бож. преди 10 месеца
С такава енергетика се заеха разбира се червените- не се заеха Груди и Дончо от махленското кръчме.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Получили европейски пари за инсталациите, сега искат да скубят петорни цени за тока. Това са те - НАГЛИТЕ.
5
1
 
6
 
! Отговори
ДО 4 преди 10 месеца
Какви ги плещиш ?
Може да си купиш домати или краставици по-евтино .
Айде и Банани .
Другото е Монопол и Олигархия .
Само ти ли не си схванал ?
4
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Нали при демокрацията има пазарна икономика и имаш право да избираш от този който ти предлага най изгодната цена а не да ни задължават да купуваме скъп ток.Тези тарикати вземат ток от мрежата преминава през тяхната инсталация и ни го продават по скъпо .Крайно време е да им се плаща най евтиния ток какви разходи имат да ползват газ или въглища за производството му.слънчевите лъчи са безплатни.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е от тия хитретци тока стана 1 лев киловата!
2
1
 
13
 
! Отговори
Handel преди 10 месеца
Много станаха мошениците вече на тая "зелена" клонка. Парите почнаха да не стигат за всеки.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Плащаме си на ЧЕЗ като попове, доскоро в сметките ни отбелязваха и разни странни "зелени" разходи, които може би са включвали и такива като въпросните "снабдители" - не че някой си дава труд да ни обясни кое перо за какво се отнася.
Ако си конкурентноспособен без някой да ти налива субсидии до безкрайност - оцеляваш, ако дори и тогава не те бива, изчезваш и подновяваш поминъка с градинката и прасето в двора, толкова ли е сложно?