Газовата ни връзка с Гърция - важна за цяла Европа!

Тя е част от общите балкански проекти за развитие на инфраструктурата
60
Газовата ни връзка с Гърция - важна за цяла Европа!
Снимка: Пресцентър на МС

"Реализирането на междусистемната газова връзка между България и Гърция ще има ключова роля за целия регион и за Европа". Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас преди официалния старт на изграждането на интерконектора между двете страни, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Проектът е от стратегическо значение не само за нашите две държави, но и за цяла Европа, включително и за страните от Западните Балкани", подчерта премиерът Борисов и изтъкна, че интерконекторът ще доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.
 

Борисов и Ципрас с първа копка на новата газова връзка

В разговора с гръцкия си колега Бойко Борисов припомни, че в управленската програма на българското правителство е заложено като приоритет гарантиране на енергийната сигурност и развитие на пазара, включително подготвителните дейности, възлагане на строителството на обекта и въвеждането в експлоатация на газовата връзка България-Гърция през 2020 г.

"Изпълняваме поставените задачи, за да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за региона при конкурентни условия", посочи още министър-председателят.

По време на срещата двамата правителствени ръководители отбелязаха и ключовото значение на междусистемната газова връзка като част от общите балкански проекти и посочиха важното значение на строежа и на пътищата, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура за свързаността и стабилността на Балканите. "Колкото по-добре се развиват тези наши общи проекти, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите", заяви още Бойко Борисов.

Борисов коментира с Вучич газов хъб "Балкан"

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България има за цел да осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона. Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез IGB България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Втори път ,същата тема с друг зиг заг.
10
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко по-близо до Еевропа, толко по-далече от Русия !Нали така русофили ?Надайте вой, за да докажете, че е така !
9
3
 
8
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
" И ДНЕС ЙОЩ БАЛКАНЪТ... ЩОМ ЦРУ ГО ПОДХВАЩА... СПОМНЯ ГЪЗОПРОВОДА ДИВЕН ... ЩО ГАЗ ЩЕ ПРЕПРАЩА ... ВТЕЧНЕН ИСТОРИЧЕСКИ ... ОТ ЦИПРАС КЪМ БОЙКО ...И ОТ ТАМ ТА НАСАМ ...И ОТ ТАМ ...ТА НАТАМ "!!!!!!!!!!!!!!
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ББ с ГЕРБ и ОП са национални предатели. Живков беше съгласен да е приятел с гърците но ако първо ни върнат Дедеагач и Кавала.
7
4
 
8
 
! Отговори
Дедо поп преди 4 години
Май нищо не разбирам от сметки. Ми че годишното ни потребление е 3млрд кубика, и капацитетът на тръбата е толкова! И к'во остана за Еуропата - май само дудуци!Па гледам на Euroenergy - американският LPG не е с 10% по-еФтин, както ни лъже Буда - а с 26% по-скъп (към днешна дата).Отделно, че този "американски" газ всъщност е ... руски, от терминала в Ярмала (Русия), и товарен на...норвежки танкери!
6
2
 
8
 
! Отговори
БАХУРЛАНДЕЦ преди 4 години
Въпреки, че на раменете на нашия пръв държавен ръководител, лежат толкова много от световните проблеми и ангажименти, той намира време да обърне внимание и на такива балкански политичета като Ципрас и косвено да помогне на изпадналата в тежка криза Гърция. Някои от ''гадовете'' /както той ги нарича/ биха си казали ''да им имаме ний кризата на гърците'', но не вярвайте на такава вражеска пропаганда.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако строят гербаджийски фирми, ще стане като с мостове, магистрали, булеварди и т.н.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като е ключова за Европа, Гърция можеше да върне бг територията заграбена от Европа по парижкия договор в 1919 г. и подарена на Гърция, а сега България ще плаща газ на Гърция, защото е ключова.
3
3
 
4
 
! Отговори
Вилхелм Фон Канарис преди 4 години
Ципрас видя в Кирково че само гърци живеят там..От Маказас до Хасково (Аскьой на старогръцки език) само Гърци Муселмани живеят .
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ципрас му казал - Дай малко и на народа , че ти измрат българите ,кой ,че доиш после?Боко вика - Нема па !
1
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти кажи за имотите си и парите си, както и тези на всички около теб! Потресаващи доказателства излизат тези дни!Не се опитвай да баламосваш хората с прескъпата газ на тройна цена!