Депутат от ГЕРБ: Държавата няма как да контролира цените

Бюджетният излишък е заради по-доброто състояние на икономиката
5 юни 2019 22:11, Анисия Иванова
25

Бюджетният излишък от близо 3 милиарда лева, се дължи на по-доброто състояние на родната икономика, каза в "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Според него брутният вътрешен продукт на страната се е повишил с близо 40% през последните 8-9 години и поради тази причина излишъкът в хазната е толкова голям. Иванов обясни, че контрабандата на различни стоки у нас е паднала до 4-5 процента, което също се отразява на приходите.

"Това е устойчив растеж, който е над средното от този в еврозоната. Не трябва обаче да харчим този излишък. Трябва предвидимост на разходите и устойчивост в приходите, тъй като целта ни е влизане в еврозоната. Трябва да наблягаме на инфраструктурни проекти и такива, които наблягат на по-добрия живот на гражданите", обясни той.

Депутатът от ГЕРБ допълни, че е много трудно държавата да контролира цените на основните стоки на пазара. Именно поради тази причина трудно ще бъдат намалени цените на хляба, детските лекарства и други стоки от първа необходимост.

"За да има ръст на социалните плащания, заплатите на лекари и учители, трябва да има приходи в държавата. Те се сформират от приходи от акцизи, мита и данъци. Не може обаче държавата да контролира цените на стоките. Ние не искаме повишаване на данъците, а на техните събирания. Намаляването на цената на хляба, детските лекарства и други подобни стоки не може да бъде регулирано от държавата. Премахването на данъците ще доведе до дефицит, който ще трябва да бъде платен от бъдещите поколения", каза Иванов пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
България преди 4 години
До Марко ДА АМА ЛУКСОЗНИ СТОКИ КУПУВАТ САМО БОГАТИТЕ. ТА АКО ВДИГНАТ ПРОЦЕНТА ЩЕ ГИ УДАРИ ПО ДЖОБА. А МАСОВО ГОЛЕМИЯ ПРОЦЕНТ БЕДНИ ГИ УДРЯ И ТАМ ДАЛАВЕРАТА Е ОГРОМНА. МИСЛИМ ЗА НАРОДЕ ДЕ. А БОГАТИТЕ ДА СИ КУПУВАТ ЛУКСОЗНИ СТОКИ И ДА НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАТ.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче държавата контролира МРЗ, а тя е най- ниската в целия ЕС.Цените не можете да контролирате, но контролирате доходите и ги държите най- ниските в ЕС. С което обричате на бедност народа.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като ги пускате от психиатрията контролирайте ги да си вземат хапчетата
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобализационни икономически простотии. Държавата има стотици начини да контролица цените, но ни набиват в главите вече отричани истини,че тя не може и,че е лош стопанин.
10
0
 
11
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
За самолети и други глупости пари имаме а за заплати няма
9
1
 
10
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Напротив държавата може да контролира цените но не и на оферта по принцип при всяко поскъпване на живота трябва и минималната работна заплата да се вдига
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата създаде частен монопол.При който частен монопол не съществуват никакви механизми на свободен пазар и конкуренция.След това държавата се опитва да въздейства на монополиста с непазарни механизми като КЕВР.Ако ще има монопол, то по-добре държавен, защото 1. държавата има директни механизми за влияние2. Монополната печалба отива в бюджета3. Народа има демократични механизми за контрол над държавата и съответно монополистаСрещу частният монопол дори в САЩ има закони и забрани!
7
0
 
16
 
! Отговори
Марко преди 4 години
Може , ама не иска , намалява ДДС за храните на 5 % и увеличава на луксозните стоки с 10 %
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ превърна България в провалена дърважа /failed state/, a името й остана само географски термин.
5
1
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 4 години
Те могат само заплатите да ви контролират. Затова сте бедни .
4
0
 
27
 
! Отговори
То затова няма преди 4 години
Държава и няма и да има.Излиза поредния *** да ни обяснява глупости,като джуджето от ндсв василев.Цените се вдигали,защото скачали доходите.?Абе *** на запад цените са дори по-ниски от нашите,а доходите 10 пъти по-големи.Извода,е че не 80,а поне 99%са *** в тая *** щом още сте живи.
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво правите тогава там????
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Депутат от ГЕРБ: Държавата няма как да контролира цените"Смешно и жалко изказване по което си личи че държавата липсва. За съжаление държавата винаги е липсвала за последните 75 години.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основното е да отидат мутрите в затвора заедно с окралите държавата назначени бизнесмени и да им се конфискува заграбеното. Всичко друго може да се оправи в рамките на 5 до 10 години.Най добре президентска република