Задграничните паспорти вече със срок 10 години, а не 5

МВР ще започне да издава новите документи от 2021 година
6 юни 2019 20:42,
14
Задграничните паспорти вече със срок 10 години, а не 5
Снимка: Булфото, архив

Международните паспорти да бъдат с валидност 10 години, а не 5 години, както е досега. Това реши парламентът на първо четене с промени в Закона за българските лични документи.

Още по темата
С поправките се облекчава и процедурата по преиздаването на български лични документи на сънародниците ни, които живеят в чужбина.

Предложението за увеличаването на давността на задграничните паспорти идва от "Воля". Те се мотивират с това, че повечето визи за държави извън Европейския съюз са за срок от десет години, а те се поставят именно на страница в задграничния паспорт.

Предвижда се МВР да осигури техническите и организационни условия за издаването на паспорти със срок на валидност 10 години не по-късно от 1 януари 2021 г.

С друг законопроект, внесен от Министерския съвет, пък се предвижда нова процедура за подаване на заявления за подмяна на български лични документи чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на МВнР.

Документите ще могат да се получават извън страната лично чрез използване на лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга. Това облекчение ще се почувства осезаемо от гражданите, които живеят далеч от консулските и дипоматическите представителства, пише в мотивите.

Намаляват се и сроковете за издаване на български лични документи при подадено в чужбина заявление. От 90 дни за обикновена услуга е предвидено срокът да е 45 дни, а при 60 дни за бърза услуга срокът се предвижда да е 30 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: паспортМВРвизасрок
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
Това е май кажи-речи единственото положително и разумно решение на Народното Събрание от много години насам.На бялото не мога да му кажа "черно".Всъщност, България май е последната държава която променя срока на валидност на задграничните паспорти от 5 на 10 години.Така е във всички европейски държави, както и много неевропейски, като САЩ и Канада.Не знам как е в Китай, може само там да са им по 5 години паспортите.
11
0
 
5
 
! Отговори
dsdf d преди 4 години
Година и половина за да сменят крайната дата на валидност на паспорта?! Да не се преработят, що не им дадохте 20 години време?
10
2
 
0
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 8Не ми става ясно въпросът ти ироничен ли е, или наистина не знаеш и питаш.Както и да е. Ако питаш сериозно, то значи си от по-младото поколение, което не е живяло по времето на комунизма.Та значи, тогава нямахме лични карти. Вместо тях имахме паспорти, които бяха със зелени корици и по-малки.С тях нямахме право да излизаме извън страната.За чужбина пускаха много трудно. За да излезеш извън България ти издаваха така наречения "задграничен паспорт", ако имаш връзки в БКП.
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво Пак ще гласувам за ГЕРБ
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво означава "задгранични" паспорти. Има ли "вътрешни" паспорти.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
iztichane na sroka na bg dokumentite e samo edin dreben tehnicheski problem... nesto podobno na korupcionno platenite subsidii poslednite 17 godini po 24 meseca po x broi stotici milioni bg levove ot djobovete na bg narod suveren na bg christianska teror mafia ujkim deputati v ns da praviat rezili, seiri, panairi i zlatni pokrivi na maznata offshorna mafia za smetka na bosite, golite, gladnite, bezasfaltovite bg seliani i grajdani s 20 procenta danak na 174 leva pensii. ogan sha vi gori v ada.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия се гаврят с нас, първо щеше да е от 1.1.2019, после го преместиха на 1.1.2020, сега 2021. Закривай!
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сомалийските паспорти са за по 10 години от половин век вече та викаш успяхме да ги догоним.
4
17
 
6
 
! Отговори
м дааа преди 4 години
колкото и да не им харесва на някои хейтъри, от както сме в ЕС , можем да си обикаляме с лична карта и откакто ми изтече задграничния паспорт не съм вадил нов, това са пари и време което си спестява човек.
3
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо медиите д говорят за престъпника БорисоУФ те ми дрънкат врели-некипели за нещо коеето "щяло" да се случи ..........2021 година.Явно упрвляващите и олигарсите третират *** като 100%-ово ТЕЛЕ.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бг вече взеха чужди паспорти и единствено ще има интерес от араби, турци, бежанци.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОП ще пуснат повече паспорти и пак ще са в бизнеса.