Горанов развързва кесията, имало пари, можел да плати F-16 наведнъж

По-ниско ДДС за хляба обаче нямало да доведе до ползи за хората
Обновена: 7 юни 2019 17:10 | 7 юни 2019 12:00,
325
Горанов развързва кесията, имало пари, можел да плати F-16 наведнъж
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По отношение на сделката за закупуването на осем изтребителя F-16, министърът на финансите Владислав Горанов призна, че не вярва, че можем да договорим разсрочено плащане, но и че България има възможност да направи цялостно плащане.

"Можем да си позволим да платим наведнъж. Сумата е доста сериозна, но за радост можем. Убеден съм, че този самолет не най-оптималният за нас вариант. В преговори сме с американската страна, за да постигнем оптимална цена, която е определена от парламента", поясни той, цитиран от "Фокус".

А на въпроса включено ли е името му в списъка на прокуратурата с лица, за които има съмнения, че са извършили престъпления във връзка с партийните субсидии той обясни, че не знае.

Още по темата
"Не ми е известно името ми да е там. Може да е там. Това го знае само прокуратурата", призна министърът.

Преди няколко дни стана ясно, че Върховната административна прокуратура е извършила проверки за допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 година. В сигнала на предаването се твърдеше, че вместо 11 лв. на получен глас, както е по закон, партиите са си раздали по 13,20 лв. Прокуратурата обяви надписването на субсидията за незаконосъобразно и нареди на Горанов да предприеме необходимите мерки за подобряване на контрола. Сезирана е и Върховната касационна прокуратура за извършени престъпления от страна на служители на Министерството на финансите.

Горанов обясни, че не е викан на разпит или за обяснения. По думите му има конкретни имена, които Прокуратурата разследва, но те не били от национално значение, за да се коментират техните имена.

"Започва се от ниво експерт, после има началник отдел, директор в дирекция", поясни той.

Министърът отново настоя, че  законът е така написан, че да се получава преразпределение на гласовете в полза на правоимащите.

"Според нашето мнение и сега контролните механизми са работещи. Има различно тълкувание как трябва да се прилага законът", убеден е Горанов.

Той изтъкна, че дори да има престъпление, то не е умишлено, нито преднамерено.

"Разходите не ги е правила държавата, правили са ги партиите", категоричен е министърът.

Владислав Горанов коментира и предложението за намаляване на ДДС върху хляба, лекарствата и книгите.

"Промяната на ДДС или намаляването на ДДС съм готов да се обзаложа със всеки, че няма да доведе до повече ползи за крайните потребители. Диференцирането на ставките не е ттема, която Министерството на финансите би подкрепило. Ако парламентът го наложи обаче, ще спазваме закона, какъвто е", обясни той.

По думите му, неслучайно тази тема се повдига само от бизнеса, защото той гледал на ДДС като на "техен данък".

"Всъщност ДДС е краен прехвърляем косвен данък, който се плаща от потребителите", убеден е Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
2
 
7
 
! Отговори
смях преди 5 години
8 самолета = 2 до 3 млрд лева. Това е потресаващо.
164
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не трябва да се чака организация , а всички излизат едновременно , ако видя хората да излизат няма нужда някой да ме организира
163
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма ли кой да организира протести .....
162
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
разликата от 80 милиона за F35 до 200 милиона за F16 познайте в чии джобове ще потъне. да не си мислите, че сделката се прави, защото е изгодна за страната или за армията? прави се, защото е изгодна за определени политици, които ще облажат от цялата схема
161
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сме народ ,а ***. Няма нито един българин, претопиха ни като през турско.Правят каквото си искат и най вече каквото им кажат , а ние се държим все едно не е на наш гръб.А иначе лицемерен патриотизъм и шествия за честването на Ботев , но някой прочете ли му статиите и сравни ли тогава със сега.Само социализма от около 700 години насам ни направи народ и ни вкара в картата. Сега няма такива хора които да могат да жертват личното си благо в името на обща идея
160
1
 
19
 
! Отговори
Борн преди 5 години
Видяхте ли-пари за 8 остарели технологично самолетчета имало, а за осъвременяване на пенсиите и отпадане на тавана им-няма. Това е резултата от факта ,че ни управляват политици които са долнопробни национални предатели.
159
2
 
4
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 5 години
Горанов, ако веднага не купиш поне 2 стари самолета за 3 милиарда долара... познай? Апартаментгейт версия - 2.Само, че този път РАМБО е в БГ и САЩ могат да го изпратят при теб за среща много експедитивно. Да няма пак, сега ще се учим ли английски? Ама, няма не искам?! Влиза Рамбо в стаичката при теб и почва да те учи. После да не кажеш, че не сме те предупредили ;) ?
158
4
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ПИЛОТ преди 5 години
Ако ми се беше наложила среща на моя МиГ29 с турски или гръцки Ф16 навярно щях да му пратя като поздрав 2 ракети Р77 да си ги носи в къщи със здраве
157
1
 
10
 
! Отговори
СПРЕТЕ БЕ ХОРА преди 5 години
Не виждате ли че това е Глупост - Да купим Самолети ???
156
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, F-16 и да се слагаме на американците имаме, обаче да си намалим ДДС-то нямаме. Страхотна логика, Горанов, страхотна логика.
155
1
 
2
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 5 години
Щом ще купуваме... Горанов, кога ще задължиш А1, ТЕЛЕНОР и ВИВАКОМ да блокират Huawai телефони в БГ?
154
1
 
16
 
! Отговори
ВЕРВАЙТЕ МИ преди 5 години
То не било само пари срещу самолети, то било политика, било гаранция за национална сигурност. Че по какво се отличава това от РЕКЕТА на СИК и ВИС с техните ПАРИ ЗА ОХРАНА. МУТРЕНСКА ИСТОРИЯ на държавно ниво
153
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво трябва да направи един руски пилот при среща с Ф-16? Нищо друго освен да дръпне ръчката на катапулта ако иска да е жив.
152
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашата работа е ясна, но американците са тези, които подбиват реномето си с подобна съмнителна международна сделка и си създават имидж на нелоялен търговски партньор.
151
1
 
4
 
! Отговори
вер преди 5 години
До Ахаабсолютно точно казано.
150
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Японците купуват Ф35 за 80 милиона, ние Ф16 за 200 милиона...
149
1
 
21
 
! Отговори
ГОРАНОВ преди 5 години
може ли да ми платиш накуп всичките пари до средната възраст на живот у нас ПРЕДВАРИТЕЛНО, а аз да ти обещая насреща да гласувам за ГЕРБ...
148
1
 
20
 
! Отговори
в455 преди 5 години
на фона на измиращото българско население, тоя просттак да се фука че има пари да плати антики на 10торна цена, е не безочие ами прсото морална ***.
147
1
 
9
 
! Отговори
ВАШ преди 5 години
ГЛАШАТАИТЕ ЗАПОЧВАЙТЕ !ЕВРОПА НИ ГЛЕДА ,ЧУВА И НИ СЕ СМЕЕ !!!
146
1
 
20
 
! Отговори
Смешковци преди 5 години
Никога няма да има развитие в странта ни с подобна политика... пазарната цена на ф16 колко е...Питайте го елементарен въпрос...защо японсите купуват по-добрия самолет Ф35 за 80 милиона, а ние, които им даваме безплатни бази, плащаме 200 милиона за ф16...просто е смешно...поинтересувайте се за цените да видите...