Горанов развързва кесията, имало пари, можел да плати F-16 наведнъж

По-ниско ДДС за хляба обаче нямало да доведе до ползи за хората
Обновена: 7 юни 2019 17:10 | 7 юни 2019 12:00,
325
Горанов развързва кесията, имало пари, можел да плати F-16 наведнъж
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По отношение на сделката за закупуването на осем изтребителя F-16, министърът на финансите Владислав Горанов призна, че не вярва, че можем да договорим разсрочено плащане, но и че България има възможност да направи цялостно плащане.

"Можем да си позволим да платим наведнъж. Сумата е доста сериозна, но за радост можем. Убеден съм, че този самолет не най-оптималният за нас вариант. В преговори сме с американската страна, за да постигнем оптимална цена, която е определена от парламента", поясни той, цитиран от "Фокус".

А на въпроса включено ли е името му в списъка на прокуратурата с лица, за които има съмнения, че са извършили престъпления във връзка с партийните субсидии той обясни, че не знае.

Още по темата
"Не ми е известно името ми да е там. Може да е там. Това го знае само прокуратурата", призна министърът.

Преди няколко дни стана ясно, че Върховната административна прокуратура е извършила проверки за допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 година. В сигнала на предаването се твърдеше, че вместо 11 лв. на получен глас, както е по закон, партиите са си раздали по 13,20 лв. Прокуратурата обяви надписването на субсидията за незаконосъобразно и нареди на Горанов да предприеме необходимите мерки за подобряване на контрола. Сезирана е и Върховната касационна прокуратура за извършени престъпления от страна на служители на Министерството на финансите.

Горанов обясни, че не е викан на разпит или за обяснения. По думите му има конкретни имена, които Прокуратурата разследва, но те не били от национално значение, за да се коментират техните имена.

"Започва се от ниво експерт, после има началник отдел, директор в дирекция", поясни той.

Министърът отново настоя, че  законът е така написан, че да се получава преразпределение на гласовете в полза на правоимащите.

"Според нашето мнение и сега контролните механизми са работещи. Има различно тълкувание как трябва да се прилага законът", убеден е Горанов.

Той изтъкна, че дори да има престъпление, то не е умишлено, нито преднамерено.

"Разходите не ги е правила държавата, правили са ги партиите", категоричен е министърът.

Владислав Горанов коментира и предложението за намаляване на ДДС върху хляба, лекарствата и книгите.

"Промяната на ДДС или намаляването на ДДС съм готов да се обзаложа със всеки, че няма да доведе до повече ползи за крайните потребители. Диференцирането на ставките не е ттема, която Министерството на финансите би подкрепило. Ако парламентът го наложи обаче, ще спазваме закона, какъвто е", обясни той.

По думите му, неслучайно тази тема се повдига само от бизнеса, защото той гледал на ДДС като на "техен данък".

"Всъщност ДДС е краен прехвърляем косвен данък, който се плаща от потребителите", убеден е Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
29
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Събираме смс за деца, болни умира за 5 бона че нямат, тоя се хвали ,че имал пари ковчежника. Събуди се ти юнак балкански, от сън дълбок се събуди!
184
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влади Горанов мда ще я развързва както я развърза за субсиидиите
183
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С ЧУЖДА ПИТА ПОМЕН ПРАЙ...А ДАЛИ НИ ПИТА ИСКАМЕ ЛИ САМОЛЕТЧЕТА...ИЛИ СЛАДОЛЕДЧЕТА??????????????
182
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
frenska gilotina za razsipnicite i teroristite na bg dirijavna hazna ot bg parlament i bg minusterstva. imenata i darjavnite im postove vednaga v bg medii ili financeministara v kausha.
181
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Към офертата има и бомби. Къде ще ги пускаме тези бомби?За повишаване на пенсиите, за достоен живот на родителите ни пари няма, за смърт има.По официална статистика около една четвърт от населението живее под прага на бедността, при положение, че прагът е относителен и преди 5 години се е приема, че е по-висок с около 30 лева. Т. е., ако нивото се смята както е преди 5 години, бедните може и да са една трета.
180
1
 
5
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Това, което Хитлер не успя да довърши с Вернер фон Браун, АМЕРИКА ГО НАПРАВИ.Това, което Вернер мразеше най-много беше, когато журналистите го питаха за НЛО и споменаваха ИЗВЪНЗЕМНИ.Няма извънземни. Има само хуманоиди, но някой пилотират ракета с двигател, който не е като конвенционалните, а на съвсем друг принцип.
179
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов се гласи за мястото на Цветанов. Цветанов нищо не разбираше от сеизмология.
178
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов развързва кесията, имало пари, ама не за българина! НЕ ЗА ЧОВЕЦИТЕ. НЕ ЗА РАБОТИЛИТЕ....
177
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иманеща, които саза референдум.Има едни много неща, които са за Народен съд.
176
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде и този започна да раздава! Май се е почуствал велик, ама иначе то е шубе от пернишките земетресения! Дали пък не тренира за бъдещ премиер?
175
5
 
4
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
По-добре един самолет, но най-модерни, който го крият в ЗОНА-51 и разработен от Вернер фон Браун с годишен бюджет на ПЕНТАГОНА за 1.3 милиарда долара.Дори не му трябва гориво да лети. Доган защо си купи за него една бройка ;) ?Кенеди като си отвори устата да приказва за тайния бюджет, защо го убиха?Ревизията на ПЕНТАГОНА, нали не излиза с 5 милиарда долара.Пентагона създава НОВА ЦИВИЛИЗАЦИЯ извън НАШАТА СЛЪНЧЕВА СИСТЕМА. Познайте дали ползват старите ракети или новата версия на Вернер?
174
1
 
6
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Имайки предвид нивото на корупция в нашата държава, опитахте да си представите далаверата на имащите право на последен подпис.Аз не мога!!!
173
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Много Е ПростоМного СИ ***
172
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те японците сигурно ги купуват без въоръжение и обучение, нали все с това обясняват високата цена за нас.Цената включва въоръжение, инфраструктура, обучение и 20 години експлоатация - целия жизнен цикъл. Японците си го купуват без въоръжение, правилно си разбрал.
171
2
 
17
 
! Отговори
Много Е Просто преди 4 години
Америанците рекетират малки безгръбначни държавици, като нас, като ни пробутват самолети на десет пъти по-висока цена...Какво има да се говори повече... Ф16 е най-много 20 милиона долара. Умножете 8 самолета по 20 милиона долара...те еш кажат, че сме взимали пълен пакет с поддръжката..Що не казаха цените на другите продавачи...Сами си отговорете защо сме изостанала държава
170
1
 
11
 
! Отговори
верно ли преди 4 години
Ще си плащат индулгенцията на американските господари и то с наши пари!А за пенсии няма, за детски няма, за здравеопазване няма, за какво ли друго пари НЯМА, но за никому ненужните самолети има!?Не знам докога ще ви търпим!
169
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДЪНДИ ПЛАЩА 1.8%-Ами колко искаш да ти плащат?При 5% златно съдържание в рудния концентрат, получавате 36% от златото без да си мръднете пръста.
168
0
 
4
 
! Отговори
Аха преди 4 години
Те японците сигурно ги купуват без въоръжение и обучение, нали все с това обясняват високата цена за нас.
167
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ся, в Испания, за основните хратни ДДС-то е средно 7%. И се усеща. И не обхваща само хляба, обхваща плодове, зеленчуци, месо, ориз, хляб и т.н. Защото управляващите са осъзнали, че гладните гласоподаватели не са добри гласоподаватели. И рано или късно започват да се бунтуват. Ама ние тука нали сме като руснаците алтави и носим на глад и мизерия, та на този *** му е спокойно. Вярно, хората гладуват, студуват и са болни, но пък той си е ок, в двореца на чичо му. Децата му са сити. И така.
166
2
 
13
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Да така си е.НАРОДНИЯ СЪД В НАЙ ЕФЕКТИВЕН,НО ЗА ЖЯЛОСТ НЯМА НАРОД!!!